Voorbeschouwing AFC Amsterdam – FC Lisse

Is FC Lisse komende zaterdag vanaf half vier Goed Genoeg om in de hoofdstad AFC Amsterdam te verslaan? De tijd van verschuilen achter betere tegenstanders in de tweede divisie is er niet meer bij voor de ploeg, die gewoon weer onder leiding staat van trainer Robbert de Ruiter. Met het mes tussen de tanden, bloed, zweet en tranen en dood of de gladiolen. Er zijn meer kreten denkbaar als het water aan de lippen staat. FC Lisse kan de komende weken aan de bak. Er staan zeven finales te wachten voor de geel-blauwen, die zo graag  de vuisten willen ballen en willen brullen als een getergde leeuw.

Kan FC Lisse met een uiterst gehavend team winnen van AFC? Het antwoord is ja. De heenmatch in december vorig jaar werd door de FC met 2-0 gewonnen door AFC. AFC nog wel op dat moment zonder Raily Ignacio. Daarover later meer. FC Lisse had in sinterklaastijd geen beschikking door een blessure over Bas Buimer, Koen Fokkema, Thierry Monteny, Roel de Goede en Justin Valk. Brian van der Werff ontbrak door een schorsing en Robert van Boxel was net vader geworden. Dat betekende Bert Koomen en Randy Ababio als backs en Niels Buys in het centrum van de verdediging. Wesley Storm op het doel. FC Lisse zat in een fase van de competitie, dat de nul achterin in thuiswedstrijden heilig was. De taktiek werkte tegen het op dat moment als hekkensluiter niet presterende AFC. Lis won met 2-0 door Rik Vermeulen en Rowdy van der Putten.

De supporters van Kozakken Boys en FC Lisse hebben goede onderlinge betrekkingen. Toch zijn het juist spelers van Kozakken Boys die tijdens het seizoen wisselen, die het onder meer FC Lisse lastig maken of kunnen maken. Berry Powel scoorde vorig seizoen na de winterstop uit alle rangen en standen voor de IJsselmeervogels, waardoor de titel in de derde divisie naar de boorden gingen van het IJsselmeer en niet naar Lis. AFC scoorde voor de winterstop maar elf keer. Ignacio overkomende van Kozakken Boys bracht daar verandering in. Na de winterstop scoorde AFC reeds twintig keer, waaronder zes keer Ignacio. Van de elf duels na de winterstop won AFC er vijf, vijf keer werd er gelijkspeeld en drie keer verloren. FC Lisse verloor zes van haar laatste zeven wedstrijden. Statistieken zeggen iets, maar niet alles.

Komende zaterdag en volgende week dinsdag kan veel duidelijk maken in de tweede divisie. Ook voor FC Lisse. FC Lisse heeft momenteel een punt meer dan nummer 14 De Treffers en twee punten meer dan nummer 15 AFC. Nummer vijftien speelt eind van de rit nacompetitie. Komende zaterdag is het AFC – FC Lisse en De Treffers -Katwijk, drie dagen later FC Lisse – De Treffers en AFC – Hardenberg. Wint FC Lisse beide duels dan is handhaving een stuk dichterbij.

AFC is een club met een rijke traditie. Opgericht in 1895. Bijna 2.000 leden en bijna 100 teams. Trainer van het eerste team is de ervaren André Wetzel. In de selectie van AFC zitten een paar spelers, die eerder in de Bollenstreek uitkwamen: Mark van den Boogaart (Rijnsburgse Boys), Milan Hoek (Quick Boys) en Koen Bosma (VVSB). De volgend seizoen naar FC Lisse terug kerende Bryan Iliohan deed dit seizoen een keer mee als invaller.

Eerst maar komende zaterdag AFC – FC Lisse. De spelersbus van FC Lisse maakt de busreis dankzij sponsoring van Travelpartner Beelen Mobility. De aftrap is om half vier. Belangrijk voor de supporters van FC Lisse is op tijd Lisse te verlaten in verband met het Bloemencorso. Juist in deze spannende fase van de competitie, waarin FC Lisse zit, is het belangrijk het team te ondersteunen.