Vrouwen- en meidenvoetbal

Vrouwen- en meidenvoetbal kent een sterke groei bij FC Lisse. Wil je zelf of je dochter ook weten hoe het is om bij FC Lisse te spelen? Meld jezelf of je dochter dan aan voor een proeftraining.
Meer informatie hierover vind je hier.

Direct officieel lid worden kan natuurlijk ook. Dit kan via de aanmeldpagina.

Onderstaand een interview met Frank Kuijper die afgelopen vijf jaar aan de basis stond van het vrouwen- en meidenvoetbal bij FC Lisse. Over zijn ervaringen en visie van het meidenvoetbal binnen de vereniging.

Afzwaaiende Frank Kuijper trots op sterk groeiende meiden- en vrouwenafdeling van FC Lisse

‘We willen in de Duin- en Bollenstreek de grootste meiden en vrouwen afdeling worden. Voor het 1ste vrouwenteam hebben we een ambitieus doel om binnen vijf jaar in de eerste klasse te spelen.’

Afgelopen seizoen was er veel positiviteit te merken rondom onze club. Het vlaggenschip bij de mannen werd kampioen en maakt dit seizoen weer deel uit van de amateurelite van Nederland. En ook de contouren van de nieuwbouw werden afgelopen jaar steeds zichtbaarder en zullen aankomende weken alleen maar concreter worden. Tel daarbij ook nog eens de ontwikkeling van ons meiden- en vrouwenvoetbal op, en zie hoe FC Lisse op vele vlakken groeit. Het aantal vrouwelijke leden neemt namelijk in rap tempo toe en maakt zeker ook sportief gezien een mooie ontwikkeling door. Frank Kuijper was binnen FC Lisse de afgelopen jaren de eindverantwoordelijke als het gaat om meiden- vrouwenvoetbal en maakte met liefde vele uurtjes vrij in zijn agenda om de ambities voor komende jaren gestalte te geven. Maakte, want seizoen 2021/2022 was de laatste waarin Kuijper aan het hoofd stond als coördinator meiden- en vrouwenvoetbal.

Kuijper raakte via zijn dochter Floortje, nu veertien jaar, betrokken bij de club. In de vijf jaar die volgde, zag hij van dichtbij de meiden- vrouwenafdeling groeien van circa 100 naar ongeveer 160 leden. Volgens Kuijper is deze forse stijging deels een gevolg van de sportieve successen van de Oranje Leeuwinnen, maar ook de energie die Lisse in deze afdeling stopt. Op de club is in het beleid bewust de keuze gemaakt om meisjes gezamenlijk in teams te laten voetballen en dat werpt zeker in de onderbouw vruchten af. ‘Dat wil niet zeggen dat meiden bij Lisse niet tussen de jongens mogen spelen. Ook trainen met de jongens en spelen in een meisjesteam is voor de talenten een optie te groeien als voetbalster.’

Met nu in bijna iedere leeftijdscategorie twee teams is bij FC Lisse sprake van een volwaardige meiden-vrouwenafdeling. Kuijper: ‘Een mooie ontwikkeling en dat geeft ons de kans om iedereen op haar eigen niveau in te delen.’ Sportief gezien kende de MO17-1 in 2021-2022 een droomseizoen. Zowel in de eerste als de hoofdklasse wisten ze de titel te behalen. Vrouwen 1 greep op de valreep net naast de titel in de vierde klasse maar promoveerde wel naar de 3e klasse. Om de stap vanuit de jeugd naar de senioren te verkleinen en ook om voldoende uitdaging te blijven bieden om als speelster je optimaal te ontwikkelen, zal FC Lisse dit seizoen starten met een MO20 team.  De positieve verhalen van meiden- en vrouwenvoetbal op de club zijn ook in de wijde omgeving opgemerkt. Ook buiten het dorp is Lisse in trek.

Ambitieuze doelen

Wat de toekomst betreft zet FC Lisse hoog in. Kuijper: ‘We willen in de Duin- en Bollenstreek de grootste meiden en vrouwen afdeling worden. Voor het 1se vrouwenteam hebben we een ambitieus doel om binnen vijf jaar in de eerste klasse te spelen. ‘We willen onze grote talenten graag behouden voor de club en dat kan door ze voldoende uitdaging te bieden. Dat wil uiteraard niet zeggen dat we ze tegenhouden als ze de stap kunnen maken naar een naar een club die speelt op Topklasse niveau of een wellicht een BVO zoals Lisan Alkemade die nu bij PSV speelt. In dat geval zijn we als FC Lisse alleen maar trots dat we daar een steentje aan hebben kunnen bijdragen.’ Frank Kuijper zwaait na vijf jaar af bij FC Lisse. ‘Ik ben met  heel veel plezier coördinator geweest bij het meiden- en vrouwenvoetbal. Het is voor mij nu de tijd om het stokje over te dragen aan andere mensen binnen de club die het vrouwenvoetbal een warm hart toedragen. Ik ben ervan overtuigd dat dat goed komt. Organisatorisch staat nu een zeer goede basis omdat er in de afgelopen jaren veel nieuwe trainers en leiders zijn opgestaan om de meiden elke week te laten trainen en voetballen. Ook zij hebben een zeer groot aandeel gehad in de groei bij FC Lisse; samen is niet alleen. En ik ben niet helemaal weg bij FC Lisse; je zult me ongetwijfeld nog tegenkomen aan de zijlijn bij mijn dochter die bij de MO-17 speelt’.

FC Lisse bedankt Frank voor zijn tomeloze inzet afgelopen jaren, en voor het mede op de kaart zetten van het meiden- en vrouwenvoetbal op Ter Specke.

Met dank aan: 433 Magazine