Voorbeschouwing FC Lisse – VV Katwijk

De clubs uit het dorp Katwijk zijn voor FC Lisse over het algemeen ‘Angstgegners’. In de 25 eerdere edities in Lisse wist de thuisclub maar zeven keer te winnen van het andere Oranje: VV Katwijk. Twaalf keer ging de winst terug met de Katwijk-brigade richting De Krom. Komende zaterdag is het opnieuw FC Lisse – Katwijk vanaf half vier. Live op Fox, maar pas echt live op Ter Specke.

Katwijk en FC Lisse promoveerden gelijktijdig naar het hoogste amateurniveau in 1989. Werd FC Lisse destijds als ‘het lelijke eendje’van de Bollenstreek gezien, Katwijk sloot meteen aan bij de grote heren van Quick Boys en Rijnsburgse Boys. Kampioenenmaker Arie Lagendijk wist een gouden team te smeden, waar hij spelers uit de omgeving ophaalde als politieman Henk Langemaat (MVKV) en Marco de Ridder (SJC). En spelers als Hans Zwaan en Pim Langeveld een tweede voetballeven gaf. Katwijk was begin jaren negentig van de vorige eeuw de toonaangevende ploeg in het amateurvoetbal. FC Lisse koos voor de weg der geleidelijkheid. Leon van der Zwet, Ralph Polman, René Ras, Bert van Duyvenbode en Stephan Spruijt bouwden een team op, dat kon wedijveren met de toppers in het amateurvoetbal. In de jaren zestig was er de beroemde mistwedstrijd tussen Liverpool en Ajax. Op 13 februari 1993 was er een copy van dit mistverhaal tussen FC Lisse en Katwijk op Ter Specke. FC Lisse won met 2-1 via Radjin de Haan en Ralph Polman. Voor de eerste keer werd de ‘angstgegner’Katwijk verslagen. Groot feest in de kantine van FC Lisse. De geel-blauwen wonnen voor de eerste keer in de geschiedenis een periodetitel op het hoogste amateurniveau.

De laatste editie van FC Lisse – Katwijk was op 28 november 2015. FC Lisse had in deze periode de reputatie van de boeienkoning Houdini met ongekende ontsnappingen. De bizarre 3-2 zege bij Barendrecht en de 3-3 tegen Kozakken Boys. Lis – Katwijk werd die dag de dag van de 36-jarigen. Atam Koroglu stond na een paar weken afwezigheid weer onder de lat bij Katwijk. De kleurrijke keeper met zelf ontworpen keeperskleding, een imposant postuur en lange manen. Koroglu stopte die dag alles, al had hij en Katwijk geluk met een pegel van Niels Buys op de lat. De leeftijdsgenoot van Koroglu, Stefan Stam, scoorde de enige goal van de wedstrijd.

Koroglu kreeg vorig seizoen onder de lat bij Katwijk als opvolger Mark de Vries. Onze dorpsgenoot. In de voorbereiding op dit seizoen moest Mark zijn plek afstaan aan Ricardo Kieboom. De ex-Spartaan wist tot op heden zijn doel schoon te houden. Katwijk wist op het laatste moment ook Raoul Esseboom binnen te vissen. Deze speler kwam vorig seizoen nog uit met Jong Volendam tegen FC Lisse. Een andere nieuwe speler in de selectie van Katwijk is Frank Tervoert. Een aantal jaren terug schoot hij namens Sparta Nijkerk uit alle rangen en standen raak op Ter Specke.

Katwijk heeft met spelers als Michiel van Dam, Bennie van Noord, Omar Hamdi, Paul de Lange en Robbert Susan heel wat ervaring in de ploeg. Van Dam nam ooit de afslag Katwijk, waar Tom Zoontjes dat deed naar Lisse. Van Noord was onlangs nog op Ter Specke om mee te doen aan de afscheidswedstrijd van zijn voormalige AZ-compaan Zoontjes. Niels Buys treft Mark de Loor, die een gezamenlijk Volendam-verleden hebben. Dit kun je ook zeggen van Steven Sanchez Angulo, die bij ADO ooit onder meer Thierry Monteny en Tomas Tavilla tegen kwam.

Komende zaterdag wordt er vuurwerk verwacht op het veld. Katwijk de trotse koploper wil vast blijven houden aan haar verworven status. FC Lisse gaat voor de eerste overwinning van het seizoen. De wedstrijdballen zijn van Caballo Cosmetics en Van der Meer Administratiekantoor. De supporters kijken er ook naar uit. De aftrap is om half vier.

FC Lisse TV  maakt wekelijks op donderdagavond live via Facebook (later die avond op you tube) een voorbeschouwing van de wedstrijd. In ieder geval komt Roel de Goede aan het woord. Ooit scoorde hij vanaf eigen helft op Ter Specke tegen Katwijk. Roel komt ook vertellen over de aanvoerdersbandactie in het kader van het trainingskamp van de selectie in de winterstop naar Barcelona. De sponsor van deze actie is komende zaterdag Ron Mulder van Unex.