Voorbeschouwing FC Lisse – VV Katwijk

De clubs uit het dorp Katwijk zijn voor FC Lisse over het algemeen ‘Angstgegners’. In de 25 eerdere edities in Lisse wist de thuisclub maar zeven keer te winnen van het andere Oranje: VV Katwijk. Twaalf keer ging de winst terug met de Katwijk-brigade richting De Krom. Komende zaterdag is het opnieuw FC Lisse – Katwijk vanaf half vier. Live op Fox, maar pas echt live op Ter Specke. De aanvoerdersband is zaterdag voor Ron Mulder van Unex.

Katwijk en FC Lisse promoveerden gelijktijdig naar het hoogste amateurniveau in 1989. Werd FC Lisse destijds als ‘het lelijke eendje’van de Bollenstreek gezien, Katwijk sloot meteen aan bij de grote heren van Quick Boys en Rijnsburgse Boys. Kampioenenmaker Arie Lagendijk wist een gouden team te smeden, waar hij spelers uit de omgeving ophaalde als politieman Henk Langemaat (MVKV) en Marco de Ridder (SJC). En spelers als Hans Zwaan en Pim Langeveld een tweede voetballeven gaf. Katwijk was begin jaren negentig van de vorige eeuw de toonaangevende ploeg in het amateurvoetbal. FC Lisse koos voor de weg der geleidelijkheid. Leon van der Zwet, Ralph Polman, René Ras, Bert van Duyvenbode en Stephan Spruijt bouwden een team op, dat kon wedijveren met de toppers in het amateurvoetbal. In de jaren zestig was er de beroemde mistwedstrijd tussen Liverpool en Ajax. Op 13 februari 1993 was er een copy van dit mistverhaal tussen FC Lisse en Katwijk op Ter Specke. FC Lisse won met 2-1 via Radjin de Haan en Ralph Polman. Voor de eerste keer werd de ‘angstgegner’Katwijk verslagen. Groot feest in de kantine van FC Lisse. De geel-blauwen wonnen voor de eerste keer in de geschiedenis een periodetitel op het hoogste amateurniveau.

Jaren geleden was het Roel de Goede die van zijn eigen helft scoorde tegen de VV Katwijk.

De laatste editie van FC Lisse – Katwijk was op 28 november 2015. FC Lisse had in deze periode de reputatie van de boeienkoning Houdini met ongekende ontsnappingen. De bizarre 3-2 zege bij Barendrecht en de 3-3 tegen Kozakken Boys. Lis – Katwijk werd die dag de dag van de 36-jarigen. Atam Koroglu stond na een paar weken afwezigheid weer onder de lat bij Katwijk. De kleurrijke keeper met zelf ontworpen keeperskleding, een imposant postuur en lange manen. Koroglu stopte die dag alles, al had hij en Katwijk geluk met een pegel van Niels Buys op de lat. De leeftijdsgenoot van Koroglu, Stefan Stam, scoorde de enige goal van de wedstrijd.

Koroglu kreeg vorig seizoen onder de lat bij Katwijk als opvolger Mark de Vries. Onze dorpsgenoot. In de voorbereiding op dit seizoen moest Mark zijn plek afstaan aan Ricardo Kieboom. De ex-Spartaan wist tot op heden zijn doel regelmatig schoon te houden. Katwijk wist op het laatste moment ook Raoul Esseboom binnen te vissen. Deze speler kwam vorig seizoen nog uit met Jong Volendam tegen FC Lisse. Een andere nieuwe speler in de selectie van Katwijk is Frank Tervoert. Een aantal jaren terug schoot hij namens Sparta Nijkerk uit alle rangen en standen raak op Ter Specke.

Katwijk heeft met spelers als Michiel van Dam, Bennie van Noord, Omar Hamdi, Paul de Lange en Robbert Susan heel wat ervaring in de ploeg. Van Dam nam ooit de afslag Katwijk, waar Tom Zoontjes dat deed naar Lisse. Van Noord was onlangs nog op Ter Specke om mee te doen aan de afscheidswedstrijd van zijn voormalige AZ-compaan Zoontjes. Niels Buys treft Mark de Loor, die een gezamenlijk Volendam-verleden hebben. Dit kun je ook zeggen van Steven Sanchez Angulo, die bij ADO ooit onder meer Thierry Monteny en Tomas Tavilla tegen kwam.

Komende zaterdag wordt er vuurwerk verwacht op het veld. Katwijk de trotse koploper wil vast blijven houden aan haar verworven status. FC Lisse gaat voor de tweede zege op rij. FC Lisse – Katwijk zou aanvankelijk gespeeld worden op zaterdag 16 september. De Bollenkraker viel toen letterlijk in het water. Verschil met toen is dat Martin van Eeuwijk nu wel van de partij kan zijn tegen de ploeg, die in 2013 amateurkampioen van Nederland werd. De wedstrijdballen zijn van Caballo Cosmetics en Van der Meer Administratiekantoor. De supporters kijken er ook naar uit. De aftrap is om half vier.

Rondom de wedstrijd wordt het publiek vermaakt door de Lisserse DJ Chris Koopman. Chris is genomineerd voor een Party Award in de categorie populairste opkomende party DJ van het jaar.