Voorbeschouwing VV Katwijk – FC Lisse

FC Lisse staat op zaterdag 26 november 2022 voor een loodzware opgave op sportpark De Krom in Katwijk. Tegenstander de VV Katwijk speelde thuis alleen gelijk tegen De Treffers, maar wist haar overige zes thuisduels in winst om te zetten. Toch is de titelverdediger in de tweede divisie dit seizoen kwetsbaar. Het liep tegen Kozakken Boys immers reeds tegen haar vierde verlies op in deze competitie. De Bollenstreekkraker tussen Katwijk en FC Lisse begint om half vier.

Meer dan Quick Boys of Rijnsburgse Boys is de VV Katwijk voor de geel-blauwen een ‘angstgegner’. De FC wint vrijwel uitsluitend op De Krom in seizoenen, dat het de afdelingstitel pakt. Zoals in 1996/1997. FC Lisse had voorin het ongrijpbare duo Jerrel Linger en Jimmy Simons. De geel-blauwen grepen de zege met 3-1.

In 1999/2000 ontsnapte FC Lisse aan degradatie. Het werd in Katwijk weggespeeld met 5-0. De VV Katwijk werd daarmee kampioen van de Hoofdklasse A. Een seizoen later was de FC de sterkste mede door de komst van Edwin de Graaf. Onder aanvoering van uitblinker Nick Schnater ging de FC winnen met 3-0 in Katwijk.

In 2007/2008 had de FC ‘Het Goudhaantje’ Marvin Nieuwlaat. Als hij inviel gebeurde er het nodige. Marvin maakte het verschil op De Krom. De FC won met 3-1.

De laatste keer dat FC Lisse een punt haalde in Katwijk was in het seizoen 2013/2014. De landskampioen Katwijk verkeerde in serieus degradatiegevaar. Bij de rust gingen de oranjehemden met 2-0 aan de leiding onder meer via de huidige FC Lisse-speler Romano de Jonge. FC Lisse gaf niet op en kwam terug tot 2-2 via Tom Zoontjes en Koen Fokkema. Katwijk nam opnieuw de leiding. Guido Pauw bepaalde koppend de eindstand op 3-3. Katwijk, Noordwijk en Ter Leede degradeerden dat seizoen uit de topklasse.

De laatste keer dat Katwijk en FC Lisse elkaar op De Krom troffen in competitieverband in de tweede divisie was op 24 februari 2018. De thuisclub was die dag niet in vorm. FC Lisse ging bij de rust aan de leiding via Luca Tarani. Katwijk had duidelijk moeite met het Lisserse aanvalsduo Luca Tarani en Rowdy van der Putten. FC Lisse kreeg mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen, maar verzuimde. Katwijk kwam met de schrik vrij via Killian Berkhout en Steven Sanchez Angulo. FC Lisse degradeerde dat seizoen en Katwijk werd landskampioen.

Katwijk wil de eerste club worden, die de titel in de tweede divisie prolongeert. Dat is geen eenvoudige opgave gezien de tegenstand van andere teams. FC Lisse wil het eerste seizoen tweede divisie goed doorkomen. Tegen HHC Hardenberg vocht het voor iedere meter, wat een punt opleverde. FC Lisse is dus in staat om het topploegen in de tweede divisie lastig te maken. Gaat dit de FC ook zaterdag 26 november lukken op De Krom? De aftrap is om half vier.