Voorbeschouwing VV Katwijk – FC Lisse

De afgelopen drie maanden zijn omgevlogen. Op zaterdag 27 mei 2023 werd een coronavrij seizoen afgesloten met een tweede landstitel op rij voor de VV Katwijk. Precies drie maanden later wordt de nieuwe competitie op gang gebracht met Katwijk – FC Lisse. Vanaf half vier gaat op De Krom op zaterdag 19 augustus het echie beginnen.

De vraag is of Katwijk verzadigd is? Deze vraag kan met nee worden beantwoord. Katwijk is op jacht naar ster 8. Lukt dit dan is het definitief grootmacht IJsselmeervogels voorbij. Katwijk wil een trilogie aan titels, wat in de jaren negentig van de vorige eeuw niet lukte. In 1993 en 1994 was Katwijk de sterkste van het land. In 1995 bleef de formatie van Arie Lagendijk steken bij een afdelingstitel. Het kan dus altijd beter.

Wie aan Katwijk denkt, denkt in eerste instantie aan Robbert Susan. Misschien is Susan niet eens zo’n getalenteerde voetballer. Susan heeft echter karaktereigenschappen, die hem al jaren tot een van de beste amateurvoetballers maken. Het is een leider, een winnaar, zet zijn ploeg altijd op scherp, schoffelt een tegenstander onderuit als dit nodig is, staat aan de basis van iedere aanval en maakt vaak mooie doelpunten. De bijna 36-jarige alleskunner wil in ieder geval nog een seizoen vlammen. Alleen maar om het Katwijk-publiek te bedanken voor de jarenlange ondersteuning. De twaalfde man die de spelers van Katwijk regelmatig over het dode punt wisten heen te helpen.

Prachtig was de ontlading te zien bij spelers en publiek van Katwijk op Ter Specke na afloop van de wedstrijd tegen FC Lisse, afgelopen mei. Het was lang wachten op de uitslag van concurrent AFC. De Amsterdammers sloegen de plank mis die dag, net als Rijnsburgse Boys. Henk Kasius stierf die dag duizend doden, maar zijn cluppie had het gered. Een andere clubicoon Huug Ouwehand sprak die dag de wijze woorden: ‘we zijn er nog niet.’ En Huug kan het weten. Sinds 1987 is hij verbonden aan het eerste elftal. Katwijk maakte het karwei af op de laatste wedstrijddag op De Krom tegen Spakenburg. Deze titel werd uitbundiger gevierd dan een seizoen eerder. Katwijk kwam immers vorig seizoen terug naar zo leek het uit een geslagen positie. Geslagen omdat het onder meer thuis verloor van FC Lisse. Door de treffer in de laatste seconde van Jeffrey Perez Stoof.

Wat is het verschil tussen het Katwijk van nu en het Katwijk van vorig seizoen? Dat zit hem in de aanval. De totale voorhoede van Katwijk is ontmanteld. Achmed El Azzouti, Tim Freriks, Killian van Mil en Mukhtar Suleiman vlogen uit. De beleidsbepalers achter de schermen raakten niet in paniek. De ervaren Randy Wolters en Matthijs Hardijk werden binnen gehaald. En de boomlange Sietze Brandsman, vrijwel altijd gevolgd door zijn maatje Koen Tros.

Mark de Vries is na twee seizoenen Ter Leede weer terug bij Katwijk. De Lisser brengt een schat aan ervaring mee.

FC Lisse zag veel ervaring en kwaliteit vertrekken. Ook spelers met leidinggevende capaciteiten en sterk binnen en buiten de kleedkamer. De gebleven spelers en de nieuwe spelers zullen dit verlies moeten opvangen. Tijd om rustig te bouwen aan een nieuw team is er bijna niet in de Tweede Divisie. De oefenwedstrijden van FC Lisse verliepen wisselend. De grote lijnen waren wel steeds vaker zichtbaar. FC Lisse is een voetballende ploeg. De nieuwe hoofdtrainer Richard van Heulen zet het werk voort van zijn voorganger Raymond Bronkhorst. Richard die blij is met steun van de twee ervaren assistenten Barry Opdam en Dennis Iliohan.

De trainers van Katwijk (Anthony Correia) en FC Lisse (Richard van Heulen) kennen elkaar al heel lang. Beiden hebben een groot Telstar-verleden. Richard mocht al een keer aan het roer staan van FC Lisse, op het moment dat Robbert de Ruiter ontbrak. Het was in het seizoen 2019/2020. Correia was op dat moment trainer van ODIN’59. Richard wist de FC naar een 3-0 zege te coachen op verplaatsing.

De eerste Bollenderby van het seizoen is zaterdag 19 augustus dus Katwijk – FC Lisse. Kunnen de geel-blauwen wederom stunten of zet Katwijk de toon voor een nieuw succesvol seizoen. De aftrap op De Krom is om half vier.

Toegangskaarten
Toegangskaarten voor de streekderby zijn alleen verkrijgbaar via de online ticketshop van VV Katwijk. Er is geen fysieke kassa op sportpark De Krom. Via bijgaande link kunnen tickets besteld worden Tickets — V.V. Katwijk (vvkatwijk.nl)