Voorbeschouwing SVV Scheveningen – FC Lisse

De muziek na afloop van SVV Scheveningen tegen FC Lisse op zaterdag 25 november 2023 gaat terug naar de jaren tachtig van de vorige eeuw. De supporters van de Schollekoppen en de Geelblauwen gaan het liefst terug naar de jaren negentig van de vorige eeuw. Deze twee teams domineerden destijds op het hoogste niveau van het amateurvoetbal. Toen al als voetballer John Blok en Sjaak Polak bij Scheveningen. En een kleine dertig jaar later zijn John Blok en Sjaak Polak de trainers bij Scheveningen en FC Lisse. In de moderne tijd is er een ouderwetse aftijdtrap. Half drie om precies te zijn.

Als jongetje van zeven jaar werd John Blok reeds lid van SVV Scheveningen, opgericht in 1919. Met uitzondering van een uitstap naar ADO/Den Haag speelde John altijd in het shirt van Scheveningen. Hij maakte onder meer met zijn maatje Ron Cramer de opmars mee van de club, waar je altijd een trouwe supporter en tevens belangrijke sponsor er bovenuit hoorde: Peukie. En waar de supporters van Scheveningen hun keeper Dave Kraaijenbrink toezongen na weer een goede redding met ‘Bolke, Bolke, Bolke de Beer, daar is ie weer.’Kraaijenbrink die ooit een weddenschap met ARC aan ging tijdens een wedstrijd over het stoppen van een strafschop.

Het kampioensteam van SVV Scheveningen van 1995/1996 dat een valse start kende in het seizoen door op Houtrust met 2-0 te verliezen van FC Lisse. Ook een strijd tussen de twee trainers die een band hadden met ADO: Martin Jol en Mark Wotte. De mannen van Jol waren uiteindelijk niet te verslaan dat seizoen. Jol die tiener Sjaak Polak naar Scheveningen haalde. Voor Sjaak de perfecte leermeester. Veel Haagse en Scheveningse spelers in dat team, zoals naast Sjaak en John de broertjes Ron en Marcel de Jager. Scheveningen werd landskampioen bij de amateurs en pakte ook de Haagsche Courant Cup.

John Blok bleef ook na zijn actieve loopbaan als speler Scheveningen trouw. Hij is begonnen aan zijn 20ste seizoen als hoofdtrainer van de Schollekoppen. Ter vergelijking. Arsene Wenger hield het 22 jaar vol bij Arsenal. Sir Alex Ferguson deed het 26 jaar bij Manchester United. Sinds de zomer van 2000 is John de hoofdtrainer van Scheveningen. Hij maakte tussendoor alleen uitstapjes naar Quick Boys en VVSB. John raakt niet uitgekeken op Scheveningen. Bovendien kent hij de mogelijkheden en de onmogelijkheden van Scheveningen.

Voor Sjaak Polak is het natuurlijk leuk om terug te keren op Houtrust. Na zijn actieve loopbaan als prof droeg hij wederom een aantal seizoenen het shirt van Scheveningen. Hij speelde onder meer nog samen met de technisch begaafde Mehmet Aldogan. Sjaak is nu trainer van FC Lisse en wil gewoon winnen van zijn oude club. Hij hoopt een deel van zijn karakter over te kunnen dragen op zijn spelers. En dat is onder meer strijd, passie en de wil om te winnen.

Ook voor Rowdy van der Putten is het fijn om weer op Houtrust te zijn. Drie seizoenen maakte hij deel uit van een warm bad daar op Houtrust. Scheveningen is altijd een team met spelers die voor elkaar door het vuur gaan. Moeilijk te verslaan. Zeker op Houtrust. In de laatste editie op Houtrust in het prille voorjaar van 2023 werd de FC weggeblazen. Misschien was het team nog wat aangeslagen door het bericht rondom trainer Raymond Bronkhorst, die besloot door een andere werksituatie op school zijn contract bij de FC niet te verlengen. Binnen een kwartier was het 2-0 voor de thuisclub onder meer door een wonderschone treffer van Lex Immers, die Erik Cummins te ver voor zijn goal zag staan.

Scheveningen en FC Lisse kennen in feite dezelfde opdracht en dat is punten sprokkelen en weg komen van de onderste plaatsen. De twee teams vochten in het verleden een bittere strijd uit als het ging om kampioenschappen. Momenteel is het meer het bereiken van de veilige haven. Maar ook dat moet gepaard gaan met honderd procent inzet.

Scheveningen tegen FC Lisse begint zaterdag 25 november op Houtrust om half drie. De spelers dienen dan bij de les of de tijd te zijn. Na afloop mogen er weer herinneringen worden opgehaald.