Voorbeschouwing Rijnsburgse Boys – FC Lisse

Wedstrijden tussen Rijnsburgse Boys en FC Lisse zijn nooit saai. Voor een deel heeft dat te maken met de historie van beide clubs. In de periode van 2005 tot en met 2009 waren deze twee teams toonaangevend in het zaterdagvoetbal. In 2006 pakten De Uien op Ter Specke tegen rivaal FC Lisse de afdelingstitel. In 2008 werd FC Lisse amateurkampioen van Nederland, wat RB net niet lukte in de bizarre ontmoetingen met WKE. Het verlangen naar die mooie tijden van toen is groot. In 2022 is er echter de keiharde realiteit, dat RBB en FC Lisse weer tegenover elkaar staan. Op zaterdag 12 november vanaf drie uur op Sportpark Middelmors in Rijnsburg.

RBB pakte uit de laatste zes duels zestien punten. Het roer ging na de zwakke seizoensstart om. RBB is meer reactievoetbal gaan spelen. Gebruik makend van de ruimte door tegenstanders achtergelaten. Voorin heeft het de beschikking over het koningskoppel Furhgill Zeldenrust en Delano Asante. Het streven van RBB is aansluiting te vinden bij de amateurtop, die bestaat uit AFC, Katwijk en HHC Hardenberg. Het team heeft zich onder de trainers Henk Wisman en Jan Blankespoor verder ontwikkeld, wat resulteerde in een vierde plek vorig seizoen. Toch gaan Wisman en Blankespoor na vier seizoenen de club in de zomer van 2023 verlaten. Wisman is dan 66 en Blankespoor krijgt dan meer tijd om aan zijn gezin te besteden.

Doelman bij RBB is de Lisser Wesley Zonneveld. Hij kreeg ooit bij FC Lisse de tip van voetbalvriend Lars Rauws het te proberen als keeper. Dat lukte. Wesley speelde betaald voetbal voor Telstar. Bert Koomen heeft ook Lisserse roots, zijn vader komt immers uit Lisse. Bert kwam dit seizoen door een blessure nog niet aan veel speelminuten toe. Was er wel bij namens FC Lisse in de laatste ontmoeting tegen RBB voor de competitie in de tweede divisie eind 2017 op de Middelmors. Boyd Stevens bracht geel-blauw op voorsprong, waarbij RBB-doelman Richard van Nieuwkoop geblesseerd raakte. Martin van Eeuwijk kreeg ten onrechte rood bij een duel met Hidde Prijs. Max Hudepohl viel in bij RBB, Roderick Gielisse en Jeffrey Jongeneelen waren basis bij RBB. Masies Artien en Wesley Goeman brachten de thuisclub de winst.

In 2011 speelde de FC de opponent in eigen huis van de mat. Martin van Eeuwijk was in wereldvorm, die dag. Hij leverde de ballen kant en klaar af bij Jasmin Ramic, die drie keer scoorde. De FC won met 4-1. De laatste confrontatie tussen de twee kemphanen RBB en FC Lisse was in de voorbereiding op het seizoen 2021/2022. Op de Middelmors. RBB gaf die avond niet thuis. Tom Noordhoff legde de ballen steeds achter de RBB-defensie, waar na Jaap Zwetsloot zijn snelheid benutte. De FC won met 3-1.

FC Lisse bouwde tegen TEC meer zekerheid achterin in door Tom een linie terug te halen en de fysiek sterke Jeffrey Perez Stoof op te stellen. De terugkeer van Romano de Jonge op het middenveld zorgde voor meer balans in het team van FC Lisse. Opvallend waren de twee treffers van invaller Maxim van der Meer, die voor meer concurrentie voorin zorgt. FC Lisse hield een goed gevoel over aan de 4-0 zege op TEC.

Punten pakken tegen de topploegen is voor FC Lisse bonus. Tegen AFC was de FC er dichtbij. Het is nu zaak een voorsprong over de streep te trekken. Wie weet lukt dit tegen RBB. Rijnsburgse Boys – FC Lisse is zaterdag vanaf drie uur de Bollenstreekkraker van de week in de tweede divisie.