Voorbeschouwing Kozakken Boys – FC Lisse

Er is geen speld tussen te krijgen als het gaat om Kozakken Boys en FC Lisse. De twee teams zijn momenteel in evenwicht met dertig punten uit 21 wedstrijden en 35 doelpunten voor en 35 doelpunten tegen. De voetballiefhebber is benieuwd of de twee teams ook in balans zijn op Sportpark De Zwaaier in Werkendam. Op het menu staat zaterdag 18 februari immers vanaf drie uur de wedstrijd tussen Kozakken Boys en FC Lisse. Eerder ging dit treffen op zaterdag 21 januari niet door in verband met sneeuw en gladheid. Het carnaval staat voor de deur. Welk team heeft de meeste redenen om komend weekeinde de polonaise te lopen.

De thuiswedstrijd van FC Lisse tegen Kozakken Boys stond in het teken van Jeffrey Klijbroek. De ‘valse’ linksbuiten schoot voor de FC raak vanuit alle rangen en standen. De Kozakken zijn na de 4-0 oorwassing op Ter Specke uit op eerherstel. En de FC probeert de flow vast te houden. FC Lisse heeft al zeven wedstrijden op rij niet verloren. Tegen Jong Volendam was het wederom Jeffrey Klijbroek, die de geel-blauwen deed juichen. Dat zag er voor de rust in het Kras Stadion nog niet naar uit. Hetzelfde beeld bij Kozakken Boys op bezoek bij Noordwijk. De kustbewoners hadden de pech met diverse keren een bal op de paal. Na de thee waren de gasten uit Werkendam de bovenliggende partij. De 3-1 zege was dan ook verdiend voor Kozakken Boys. Kozakken Boys heeft nu vijf keer op rij niet verloren.

Het jaar 2022 kreeg ook nog een vleugje corona mee. Er werd gewikt en gewogen hoe de competitie af te ronden, als er weer een bal ging rollen. Uiteindelijk viel het besluit de competitie uit te spelen, zoals het altijd ging. Dat betekende vele wedstrijden in korte tijd, vaak ook doordeweeks en dubbels met Pasen. Het geduld van de Kozakken-supporter werd op de proef gesteld. Kozakken Boys kende een moeizaam seizoen 2021/2022. Het werd gedwongen nacompetitie te spelen. Maar een van de zes ploegen in de nastoot mocht zich uiteindelijk een ploeg in de tweede divisie noemen. Kozakken Boys overleefde alles en iedereen, maar had daar wel veertig wedstrijden voor nodig. Wat een aanslag op mentaal en fysiek gebied.

Geluk bij een ongeluk was dat Kozakken Boys de afgelopen zomer flink doorselecteerde. Het gevolg was wel dat de formatie van Scott Calderwood tijd nodig had om ingespeeld te raken. FC Lisse speelde haar eerste thuiswedstrijd sinds lange tijd weer in een tweede divisie met Jeffrey op links, aangezien Max Hudepohl niet fit was. Dat gold ook voor doelman Erik Cummins. Zijn plaats onder de lat werd ingenomen door Richard de Groot. FC Lisse speelde die dag op haar best. De ene goal was nog mooier dan de andere. Zeker die met Mitchel Bormann in de voorbereiding. Naast de unieke hattrick van Jeffrey was er nog een doelpunt van Romano de Jonge.

Mister Kozakken Boys is natuurlijk Gwaeron Stout. Hij draagt al sinds 2012 het shirt van Kozakken Boys. Er was een kort uitstapje van de middenvelder naar IJsselmeervogels. Stout heeft zich verbonden aan Kozakken Boys tot minimaal 2026.

Kozakken Boys heeft een aantal weken terug wel een gevoelige aderlating ondergaan door het vertrek van Lars Hutten. Hutten speelde tegen ADO/Den Haag in de beker zijn laatste wedstrijd voor Kozakken Boys. Voor hem en Kozakken Boys was het jammer dat hij een strafschop niet wist te benutten. Hutten is makelaar, volgt een studie en heeft een gezin. Dit is niet langer te combineren met topamateurvoetbal bij Kozakken Boys.

Kozakken Boys heeft wel per direct de beschikking gekregen over Timo Regouin. De aanvaller wordt voor een half seizoen gehuurd van FC Den Bosch. De speler is geen onbekende voor Calderwood, die vorig seizoen stage liep bij de ploeg uit de eerste divisie. Philippe van Arnhem heeft een half jaar vervroegd de overstap gemaakt van IJsselmeervogels. Van Arnhem vinden wij terug op het middenveld van Kozakken Boys. Een derde tussentijdse aankoop is aanvaller Dilivio Hoffman, in het verleden onder meer actief voor TEC en De Treffers.

De supporters van FC Lisse en Kozakken Boys hebben al jaren een bijzondere onderlinge vriendschapsband. Met name Joost van der Lans is een graag geziene gast in Werkendam. Supporters van Kozakken Boys deden in het verleden mee aan zaalvoetbaltoernooien in Lisse.

De laatste drie confrontaties in Werkendam tussen Kozakken Boys en FC Lisse werden steeds met 2-1 gewonnen door de thuisclub. In het seizoen 2014/2015 had Kozakken Boys de beschikking over El Khayati. Hij scoorde twee keer. FC Lisse deed iets tegen via Tom Zoontjes. In 2016 maakten Powel en Jongeneel het verschil met wederom een tegentreffer van Tom Zoontjes. In de tweede divisie in 2018 waren Stout en Pires Tavares doeltreffend voor de Kozakken. Niels Buys kopte in de slotminuut de 2-1 binnen.

FC Lisse won voor het laatst in Werkendam op 3 mei 2014. Na een half uur stonden de geel-blauwen met tien man door een rode kaart van Tom Broekhuizen. Uiteraard scoorde in die wedstrijd Tom Zoontjes. Hij werd zo de matchwinnaar.

De echte voetbalsupporter heeft er weer zin in. Het mag weer komende zaterdag 18 februari in Werkendam. Tussen Kozakken Boys en FC Lisse. Vanaf drie uur. Tot dan.