Voorbeschouwing Kozakken Boys – FC Lisse

De wielersport kent de uitdrukking Parijs is nog ver. Vertaald naar FC Lisse. Er zijn nog vele wedstrijden te spelen. Maar toch. Twee punten uit zeven wedstrijden is niet iets om vrolijk van te worden. Het tweede seizoen op tweede divisie-niveau is leert de ervaring moeilijker dan het eerste. Nog meer gaat het dan om overleven. Er blijft niets anders over dan de mouwen op te stropen en de sportieve strijd aan te gaan. Zaterdag 7 oktober wacht in Werkendam vanaf drie uur Kozakken Boys. Ook de Kozakken kende een valse start van het seizoen. Beide clubs zijn op zoek naar de eerste driepunter. Overwinningen geven een boost aan het zelfvertrouwen.

De Bollenstreekderby tussen FC Lisse en Noordwijk kende een indrukwekkende opening. In de nacht voorafgaand aan de wedstrijd overleed Ruud Bröring. Ruud was ooit zowel speler als trainer van Noordwijk en FC Lisse. Een icoon in het amateurvoetbal en een geweldig mens. De 1 minuut stilte was dan ook een eerbetoon aan deze voetballiefhebber.

FC Lisse tegen Noordwijk brachten een aantal zaken aan het licht. FC Lisse speelde voor de pauze bij vlagen uitstekend voetbal met prima combinaties. Breekpunt van de wedstrijd was de gemiste kans van Maxim van der Meer bij 1-1. Gaat zo’n bal er in dan ziet de voetbalwereld er meteen een stuk rooskleuriger uit voor de FC.  De 1-2 vlak voor de rust en de 1-3 meteen na de rust werden de geel-blauwen fataal. De koppies gingen hangen. Op dat moment mis je de ervaring en kwaliteit van spelers, die onze club de afgelopen zomer hebben verlaten. Er zullen nieuwe leiders op moeten staan binnen en buiten het veld, die de ploeg aansturen. Dat is overigens makkelijker gezegd dan gedaan.

FC Lisse heeft de afgelopen tijd geprobeerd de organisatie binnen het veld op poten te zetten. Dat doe je door achterin meer zekerheid in te bouwen. Vorig seizoen bracht deze andere spelwijze ook resultaat. Tegen Blauw Geel’38 en Jong Almere City werkte dit met minder goals tegen. Tegen het degelijke Noordwijk lukte dit niet. Tegen drie goals tegen of meer valt niet aan te voetballen. Het is dan simpel uithuilen en opnieuw beginnen. En blijven strijden en hopen, dat het balletje de volgende keer wel de goede kant op valt voor FC Lisse.

Kozakken Boys kende een slechte seizoensstart. Reden om afscheid te nemen van hoofdtrainer Scott Calderwood. Intussen is Edwin Grünholz als zijn vervanger aangesteld. De Haagse oefenmeester die altijd de ondersteuning krijgt van assistent Mourad Mghizrat. De twee werkten in het verleden onder meer samen bij Quick Boys en Westlandia.

Naar verwachting wordt de wedstrijd van zaterdag 7 oktober op het nieuwe hoofdveld gespeeld van Kozakken Boys. De aanleg van dit veld heeft de nodige voeten in de aarde gehad. Alles had te maken met de hoeveelheid kurk op het veld en het al dan niet los laten van de naden. De KNVB keurde het veld in eerste instantie af. Kozakken Boys moest daardoor haar thuiswedstrijden tijdelijk op veld twee afwerken. Als alles goed is zijn de eerdere problemen rondom het hoofdveld nu verleden tijd. FC Lisse was in 2015 ook al betrokken bij de opening van een nieuw kunstgrasveld. Tevens op de eerste werkdag van de nieuwe trainer Robbert de Ruiter. Het was de uitwedstrijd bij SteDoCo.

De vorige editie van Kozakken Boys tegen FC Lisse zou de tweede helft openen van het seizoen 2022/2023. Gladheid en sneeuw maakten dit echter onmogelijk. Het parkeerterrein van Kozakken Boys was een ijsbaan. Een afgelasting was dan ook het meest logische besluit. Ingehaald werd er nu in het carnavalsweekeinde. Gwaeron Stout schoot Kozakken Boys aan de leiding. Van een misverstand in de Kozakken-defensie werd geprofiteerd door Jeffrey Klijbroek. Kozakken Boys kreeg het deksel op de neus in de slotminuut. Er was veel gedoe rond het nemen van een vrije trap door FC Lisse. De arbitrage greep echter niet in en Wout Heemskerk scoorde als inwoner van het carnavalsdorp Noordwijkerhout de winnende.

Kozakken Boys behaalde tegen koploper HHC Hardenberg op verplaatsing met hangen en wurgen een punt. De FC speelde dit keer niet gelijk tegen Noordwijk, maar verloor. Zaterdag 7 oktober begint de wedstrijd tussen Kozakken Boys en FC Lisse gewoon weer op 0-0. FC Lisse-supporters steun vanaf drie uur het team. De spelers hebben dit nodig. Vaak is de steun van de twaalfde man het zetje dat een team over een moeilijk punt heen helpt.