Voorbeschouwing Koninklijke HFC – FC Lisse

Sietze Brandsma (Katwijk), Zakaria Eddahchouri (Telstar), John Hilton (Dordrecht), Jim Hulleman (IJsselmeervogels), André Morgan (IJsselmeervogels), Guus Offerhaus (Quick Boys) en Oscar Wilfert (Noordwijk). Ieder seizoen raakt HFC zijn beste spelers kwijt aan het betaalde voetbal of kapitaalkrachtige amateurclubs. En ieder jaar weet HFC daarvoor weer uitstekende vervangers te vinden. Alleen daarom draagt HFC uit Haarlem met trots een Koninklijke status. Hoe weet FC Lisse weerstand te bieden tegen de oudst nog bestaande amateurclub van Nederland. Het complex aan de Spanjaardslaan, op het grensgebied tussen Haarlem en Heemstede, is op zaterdag 9 december 2023 vanaf half vier de plek voor het treffen tussen een club ontstaan in 1879 en een club ontstaan in 1981. Een eeuw verschil in wijsheid als het gaat om voetbalkwaliteiten?

Een team speelt vaak zoals het karakter van een trainer. Er is wat dat betreft een match tussen HFC-trainer Gertjan Tamerus en zijn team. Hard werkend, overal inzetbaar, denkend aan het teambelang, coachbaar en coachend, met snelheid, scorend vermogen, diepgang en kopkracht. Sjaak Polak is als trainer ook bezig om zijn FC Lisse  te polijsten. Met het geven van ‘prikkels’ op conditioneel, taktisch en technisch gebied.

De Koninklijke werd drie keer landskampioen van Nederland. Drie keer werd ook de landelijke beker gewonnen. In 1959 kreeg de club de Koninklijke status toegekend door Koningin Juliana. De club werd opgericht onder meer door Pim Mulier. Mulier, geboren in Friesland, is een van de grondleggers van de moderne sport in Nederland. Mulier zorgde onder meer dat er een Elfstedentocht kwam in het schaatsen in 1909. Ook was Mulier betrokken bij onder meer kaatsen, tennis, hockey en atletiek.

HFC speelt sinds 1899 op haar huidige complex. Het rijke verleden schept verplichtingen. De club kent tradities, zoals de jaarlijkse nieuwjaarswedstrijd tegen de oud-internationals, en toont als club respect naar tegenstanders, medespelers en de arbitrage. Ook bij de HFC gaat het om passie en plezier.

De laatste aflevering van HFC tegen FC Lisse kon op het doelpunt van Eddahchouri na bijna schriftelijk afgedaan worden. Het was de afsluiting van het seizoen 2022/2023. Het heilige vuur ontbrak bij de twee teams. FC Lisse was veilig en HFC wist de drie punten te pakken voor eigen publiek. Dat de FC eerder in de maand mei zich veilig speelde kwam door de uitgestoken hand van HFC, dat op 6 mei Excelsior Maassluis versloeg.

Begin 2018 kwamen HFC en FC Lisse elkaar ook tegen in Haarlem. Een bloedeloze 0-0. Koen Fokkema was op dat moment in afwachting van zijn knieoperatie. En arbiter Sander de Brito Roque moest tijdens de wedstrijd extra drinken en eten in verband met een verlaagde suikerspiegel.

In de eerste oefenwedstrijd van dit seizoen, half juli, stonden HFC en FC Lisse tegenover elkaar in Haarlem. Bij Lis stonden liefst drie ex-HFC’ers aan de aftrap: Richard de Groot, Franklin Lewis en Mika van Rees. Franklin is door problemen met de meniscus reeds geruime tijd niet inzetbaar. Bij de thuisclub, die met 2-0 won, was Guliano van Velzen op proef. De ex-prof speelt intussen bij VVSB. De doelpunten bij HFC werden gemaakt door Niels Springer en Levi de Wilde.

FC Lisse is de laatste tijd uitstekend op dreef in uitwedstrijden. De eerste helft, vanaf minuut 15, tegen ADO’20 was van een hoog niveau. FC Lisse kende ook een uitstekend begin van de tweede helft in en bij Scheveningen. Het is de intentie de periodes van goed voetbal langer te maken.

Het kalenderjaar 2023 is bijna ten einde. FC Lisse en HFC willen deze goed afsluiten. Dat belooft spektakel te worden op zaterdag 9 december 2023. De bal wordt in Haarlem om half vier aan het rollen gebracht.