Voorbeschouwing Jong Sparta – FC Lisse

Jong Sparta is het beloftenteam dat het langst speelt in de tweede divisie. De Rotterdammers eindigen steevast ieder seizoen tussen plaats 5 en 14. Is dus een geduchte tegenstander. FC Lisse kan zaterdag 17 februari aan de bak op het complex van Excelsior Maassluis, waar Jong Sparta haar thuisduels afwerkt. De wedstrijd begint om half vier.

Jong Sparta is de kraamkamer voor spelers die later hun weg vinden in het grote mannenvoetbal. Zoals een Sven Mijnans, die momenteel uitkomt voor AZ.

Jong Sparta moet twee seizoenen overbruggen, voordat het terecht kan op Sportcomplex Nieuw Terbregge. Dit complex ondergaat momenteel een grootscheepse verbouwing. Spelen bij Excelsior Maassluis is toch al bijzonder, aangezien de Tricolores acht spelers in de selectie hebben met een Sparta-verleden.

FC Lisse tegen Jong Sparta van half september 2023 was een waar doelpuntenfestival. Het FC Lisse van trainer Richard van Heulen kreeg opnieuw een oorwassing. Een week eerder had het op Ter Specke immers met 5-0 verloren van HHC Hardenberg. Tegen Jong Sparta was er aanvankelijk weinig aan de hand voor de geelblauwen. Enzo Stroo opende de score en Maxim van der Meer bracht de partijen met 2-2 in evenwicht. Toch stond het bij de rust 2-5. Na de rust kwam de FC door een eigen goal op 3-5. Max Hudepohl tekende voor de 4-6 en had de 5-6 op zijn schoen. Uiteindelijk werd het een korfbaluitslag van 4-7.

FC Lisse speelde twee keer eerder een uitwedstrijd tegen Jong Sparta. Het was vlak na de winterstop van 2018. FC Lisse was net terug van een trainingskamp met diverse ziektegevallen. Gespeeld werd er toen nog op Het Kasteel in Rotterdam. In de eerste helft waren de Spartanen de betere ploeg. Jong Sparta had in haar midden de uiterst vaardige spits Halil Dervisoglu, die twee keer wist te scoren. FC Lisse-trainer Robbert de Ruiter werd wegens aanmerkingen op de leiding naar de tribune verwezen. Jong Sparta ging rusten met een 3-2 voorsprong. Na de pauze domineerde Lis. De Lissers Rik Vermeulen en Rowdy van der Putten maakten het verschil. FC Lisse won zo met 4-3.

Jong Sparta tegen FC Lisse was de seizoensopener in 2022/2023. Erik Cummins en Kevin van der Zwet verdienden een punt voor FC Lisse. Erik door een strafschop te stoppen en Kevin door een redding net voor de doellijn. De wedstrijd eindigde in 1-1.

Jong Sparta doet er alles aan Jong Almere in de competitie voor te blijven, waardoor het tweede divisievoetbal kan blijven spelen. FC Lisse moet drie ploegen onder zich zien te houden om het vege lijf te redden. Alleen de nummer laatst gaat rechtstreeks naar de derde divisie. De twee ploegen daarboven komen met de zes periodekampioenen uit de derde divisie A en derde divisie B uit in de nacompetitie. Deze acht ploegen spelen voor een plek in de tweede divisie. GVVV bereikte vorig seizoen uiteindelijk na zes extra duels haar doel: de tweede divisie.

Vanaf minuut een zal er zaterdag 17 februari weer gestreden worden op Sportpark Dijkpolder aan de Lavendelstraat 2 in Maassluis. Jong Sparta tegen FC Lisse. Vanaf half vier. Heeft FC Lisse in tegenstelling tot de heenwedstrijd haar verdedigende taken nu wel op orde? En kan het de FC Lisse-supporters laten juichen? Het vertrouwen in een goede afloop is rotsvast. En een beetje geluk dwing je af met inzet en verstandig voetbal.