Voorbeschouwing Jong FC Volendam – FC Lisse

Wanneer je met 2-0 voor staat tegen SV Spakenburg voelt de uiteindelijke 2-2 zuur aan. Als je later beseft dat een gelijkspel terecht is en je al zes keer op rij niet hebt verloren in de tweede divisie dan ontstaat echter een gevoel van trots. Jong Volendam bezorgde op dierendag 2022 met een 4-2 zege op Ter Specke voor een bitter gevoel bij FC Lisse. FC Lisse is zaterdag 11 februari 2023 vanaf drie uur in het Kras Stadion uit op een sportieve revanche. Want het beste proeft toch het zoet van een overwinning.

Het duel tussen FC Lisse en SV Spakenburg was veertig minuten lang niet om aan te gluren. De spelers van FC Lisse wisten elkaar niet of nauwelijks te vinden. Toch gaf de FC vrijwel niets weg. De defensie staat immers al weken als een huis. De eerste beste FC Lisse-kans leverde meteen een doelpunt op. Toon Zwetsloot wist zich meesterlijk te ontdoen van opponenten in de Spakenburgse defensie. Zijn voorzet werd, hoog boven iedereen uittorent, binnen geknikt door broer Jaap.

Na de pauze was geel-blauw geruime tijd beter dan de blauwen uit Bunschoten-Spakenburg. Dit kreeg haar bekroning met een fraaie treffer van Max Hudepohl. De voorwaartsen van de FC speelden zich leeg, waarna de invallers voor het verdedigende cement moesten zorgen. Die gedachte was mooi, maar de praktijk viel anders uit. FC Lisse kreeg het lastig. De gasten kwamen verdiend op 2-2. Even balen voor de FC. Maar later toch weer dat trotse gevoel van wederom een punt pakken tegen een sterke tegenstander.

FC Lisse tegen Jong Volendam op de eerste doordeweekse dinsdag in oktober 2022 leek in de eerste dertig minuten veel op een schiettent. FC Lisse had de pech dat Het Andere Oranje diverse spelers uit de A-selectie had doorgeschoven naar Jong Volendam, zoals de niet af te stoppen Lequincio Zeefuik. Verdedigend ging er van alles mis bij de twee ploegen. Iedere aanval leverde bijna een doelpunt op. FC Lisse kwam met 0-2 achter, kwam terug tot 2-2 en het werd weer snel 2-3. De Volendammers die na een rode kaart reeds na een minuut of twintig met tien kwamen te staan. De voetbalstorm die op stak, luwde na de 2-3. FC Lisse wist geen raad met een mannetje meer. Jong Volendam kon zo gemakkelijk de 4-2 winst mee terug nemen naar het dorp van de Palingsound.

Jong Volendam staat momenteel op plek 17. Een positie die aan het einde van de rit degradatie betekent naar de hoogste beloftencompetitie onder de 21 jaar. Jong Volendam moet minimaal een plek stijgen om beslissingsduels te spelen tegen de algeheel kampioen van de onder de 21 competitie divisie een. PEC Zwolle won de najaarsreeks, Almere City gaat aan de leiding in de voorjaarsreeks. Vorig seizoen wist Jong Volendam het vege lijf te redden tegen de Almeerders. Jong Volendam weet zich rechtstreeks te handhaven in de tweede divisie, wanneer het Jong Sparta passeert en in de eindrangschikking bij de eerste zestien weet te eindigen.

Jong Volendam en FC Lisse kwamen elkaar voor het laatst tegen aan de boorden van het IJsselmeer op zaterdag 20 augustus 2016. De twee teams speelden toen in de derde divisie. Het bestuur van FC Lisse kreeg een rondleiding bij Volendam van een van haar vroegere trainers: Misha Salden. Misha was op dat moment de hoofdtrainer bij de ploeg uit het dorp van de Tollen, Schilders, Veermannen, Smitjes, Bondjes, Keizers, Jonken, Platjes en de Mührens.

Terugkijkend op Jong Volendam tegen FC Lisse van bijna 6,5 jaar geleden valt op de diverse bekende namen bij de thuisploeg. Namen van spelers die wij juist nu nog tegenkomen. Doelman bij Jong Volendam was destijds Mitchel Michaelis. Laatstgenoemde is momenteel doelman van de Koninklijke HFC. In de basis bij de Volendammers verder onder meer Raoul Essenboom (nu Katwijk), Daan Klinkenberg (komt uit Beinsdorp, speelt nu in Finland), de huidige Rijnsburgse Boys-speler Jordy Hilterman, de latere Quick Boys-speler Nick Runderkamp en Daniel van Son (momenteel IJsselmeervogels). Twee Volendamse invallers van toen kennen we allemaal. Na een uur spelen kwam Joey Veerman binnen de lijnen. Veerman is tegenwoordig speler van PSV. En ook ene Enzo Stroo viel na de pauze in. Enzo is sinds 1,5 jaar de spits van FC Lisse.

Jong Volendam tegen FC Lisse in 2016 werd gespeeld in een vrijwel leeg stadion. Voor de pauze gebeurde er praktisch niets. In de 50ste minuut kwam de thuisploeg op 1-0 door een eigen doelpunt van Niels Buijs. Jong Volendam dacht de winst voor het grijpen te hebben, maar kwam uiteindelijk thuis van een koude Volendamse kermis. Volendam had buiten de waard gerekend van Rik Vermeulen. De voorbereiding op deze wedstrijd van De Tovenaar was allesbehalve normaal. Rik had de nacht voor de wedstrijd maar effies geslapen. Hij was immers de organisator van het F-ies Slapen bij FC Lisse. Rik dompelde echter Jong Volendam in slaap met twee late goals.

Voor Jong Volendam is het dan ook belangrijk wakker te blijven tegen FC Lisse zaterdag 11 februari vanaf drie uur. FC Lisse moet negentig en nog iets meer minuten bij de les blijven om niet verrast te worden door de grilligheid van beloftenteams. Zes wedstrijden op rij niet verloren dat smaakt naar meer. Dat na het zuur van de late 2-2 tegen Spakenburg weer het zoet volgt voor de FC in de vorm van een overwinning.