Voorbeschouwing Jong Almere City – FC Lisse

Het seizoen 2022/2023 gaat voor Almere City de boeken in als historisch. De hoofdmacht wist voor de eerste keer in haar bestaan de eredivisie te bereiken. De beloftes van Jong Almere keerden na vier seizoenen terug in de tweede divisie. FC Lisse weet sinds Jong Sparta hoe het is om tegen talenten te spelen. Die leerschool neemt het zaterdag 23 september mee naar het Yanmar Stadion. De aftrap is om half drie.

Jong Almere hoefde geen ingewikkelde nacompetitie te spelen om de stap te maken naar de tweede divisie. Als winnaar van de voorjaarscompetitie bij de onder de 21 was dit voldoende. Mogelijke tegenstanders in een toetje als Jong PEC en Jong Volendam eindigden in hun competitie te laag.

Jong Almere promoveerde onder Anoush Dastgir naar de tweede divisie. Dastgir is intussen aangesloten bij het eerste team. In de begeleiding van de hoofdmacht zit overigens als performance coach de oud-FC Lisse-speler Bas Buimer.

De huidige trainer van Jong Almere is Danny Schenkel. Schenkel was vorig seizoen nog trainer van Sparta Rotterdam onder de 18. Een team dat regelmatig spelers levert voor Jong Sparta. De tweede divisie is dan ook niet onbekend voor Schenkel. Schenkel was eerder trainer van de Ajax vrouwen. Van dit Ajax-team maakt momenteel onder meer de Lisserse skillstrainer Wim Bouckaert deel uit.

Zaterdag 16 september 2023 was voor zowel FC Lisse als Jong Almere een slechte dag. Jong Almere speelt een competitie binnen een competitie samen met Jong Sparta. Jong Almere handhaaft zich rechtstreeks als het in ieder geval boven de Spartanen staat aan het einde van de competierit. Jong Almere verloor tegen HHC en FC Lisse deed dit tegen Jong Sparta.

FC Lisse gaf tegen Jong Sparta letterlijk niet thuis. De gemaakte afspraken werden niet of nauwelijks nagekomen. Vrijwel iedere aanval van Sparta leverde een doelpunt op. Dat kan uiteraard niet op tweede divisie niveau. Het begin van de tweede helft leverde beterschap op aan de kant van de FC. Er was meer sprake van een gezonde felheid. Van beloftenteams kun je voetballend over het algemeen niet winnen. Je maakt ze het wel moeilijk door ze onder druk te zetten.

Op 1 april 2017 stond Jong Almere – FC Lisse ook op het programma. Dat was toen in de derde divisie. FC Lisse dat voor promotie speelde werd volledig weggespeeld door het laag geklasseerde Almere. De 4-0 nederlaag was terecht.

Afwachten of er door FC Lisse wijze lessen zijn getrokken uit de nederlaag en de manier waarop tegen Jong Sparta. Dat er iets moet veranderen is iedereen wel duidelijk. FC Lisse kan de Lisserse feestweek van een prettige start voorzien door de punten zaterdag 23 september op te halen in Almere. De wedstrijd begint om half drie.