Voorbeschouwing IJsselmeervogels – FC Lisse

Liefst zestien keer algemeen amateurkampioen bij de zaterdagamateurs en zeven keer algeheel amateurkampioen. Het aantal afdelingstitels is nog veel meer. IJsselmeervogels is de meest succesvolle amateurvereniging uit de geschiedenis van het voetbal. Het Ajax van het amateurvoetbal genoemd. De laatste jaren zijn de prestaties van de rooien beduidend minder. Echter bij de Spakenburgers is er het vertrouwen, dat de goede tijden weer terugkeren. Voor FC Lisse is het prachtig zaterdag 29 oktober aan de Westmaat te mogen aantreden tegen de Vogels. Vanaf drie uur.

De eerste kennismaking van FC Lisse met de Vogels was halverwege de jaren tachtig. FC Lisse was destijds nog tweedeklasser. De geel-blauwen deden mee aan het Oma’s Cake Toernooi. De generatie Frans van der Laan had het stokje overgedragen aan de generatie Leon van der Zwet. FC Lisse won dat toernooi.

Vanaf begin jaren negentig speelden FC Lisse en IJsselmeervogels tegen elkaar op het hoogste amateurniveau. Een keer was dit zonder publiek. IJsselmeervogels had deze straf gekregen na problemen in een eerdere wedstrijd. De Vogels, die in deze fase nog wel eens een beroep deden op clubicoon Jaan de Graaf. De Graaf, die met zijn maten in de jaren zeventig een keer de halve finales bereikten van het KNVB-bekertoernooi.

Diverse spelers van FC Lisse speelden ooit voor De Vogels. De bekendsten zijn de broers Kevin en Jeffrey Winter. Volgens kenners behoren Hardenberg – FC Lisse uit 2008 en een paar jaar later IJsselmeervogels – Gemert tot de beste wedstrijden uit het amateurvoetbal. Kevin speelde in beide wedstrijden mee. Ook de Lisser Erwin van der Lugt was succesvol als speler bij zowel de FC als de Vogels.

In het seizoen 2016/2017 streden de FC en De Vogels om de titel in de derde divisie. FC Lisse was op de Westmaat met 2-0 te sterk. Rowdy van der Putten scoorde na een verre uittrap van Brian van der Werff en Martin van Eeuwijk na een fraaie individuele actie. IJsselmeervogels werd uiteindelijk toch kampioen. FC Lisse promoveerde via de nacompetitie naar de tweede divisie. In de tweede divisie had FC Lisse op de Westmaat weinig kans. Uiteindelijk volgde degradatie in het seizoen 2017/2018 voor de FC.

IJsselmeervogels is al bezig met volgend seizoen. Zo is onder meer Jim Hulleman van de Koninklijke HFC aangetrokken. Eerder gingen zijn voormalige ploeggenoten Wessel Boer, Daniel van Son en Khalid Tadmine hem voor.

FC Lisse kreeg de kans wat kleine blessures te laten genezen. Pech achtervolgde de ploeg ook. Kevin van der Zwet raakte net als vier jaar geleden zwaar geblesseerd aan zijn knie. Sterkte gewenst vanaf deze plek.

FC Lisse en IJsselmeervogels hebben beiden de punten hard nodig. Belangrijk is weg te komen van de onderste plaatsen. Het treffen in Spakenburg op de laatste dag van de zomertijd begint zaterdag 29 oktober om drie uur.