Voorbeschouwing HHC Hardenberg – FC Lisse

De ware amateurvoetballiefhebber denkt maar al te graag terug aan dinsdagavond 3 juni 2008. In de strijd om de zaterdagamateurtitel werd op dat moment de wedstrijd HHC Hardenberg – FC Lisse gespeeld. Een van de beste wedstrijden ooit op het allerhoogste amateurniveau. FC Lisse ging als een wervelwind over het veld en won met 5-1 via Rik Vermeulen (twee keer), Glynor Plet, Kevin Winter en Michael van der Laan. Bijna vijftien jaar later staat op De Boshoek in Hardenberg wederom de wedstrijd op het programma tussen Hardenberg en FC Lisse. Om precies te zijn op zaterdag 13 mei 2023 vanaf half drie.

Op de dag van de kroning van de Koning van Engeland bracht de Koninklijke HFC door de winst op Excelsior Maassluis FC Lisse in veilige haven. Zo was het op zaterdag 6 mei. FC Lisse was ondanks de 2-3 nederlaag tegen Rijnsburgse Boys definitief veilig. Een knappe prestatie voor de promovendus. FC Lisse tegen RBB was een reclame voor het amateurvoetbal als het ging om het gedrag van de spelers. Er was sprake, ondanks de felle strijd, van respect naar elkaar toe. Geen kinderlijk gedrag, zoals wij zagen onder meer in de bekerfinale tussen Ajax en PSV. FC Lisse ging eervol ten onder. Was de 1-1 niet vlak voor de rust gevallen dan had het nog anders kunnen lopen. FC Lisse verkocht haar huid in ieder geval zo duur mogelijk tegen de Uien.

Hardenberg is al jaren een van de topploegen in de Tweede Divisie. Steeds wordt het getipt als een van de kampioenskandidaten. Het is echter steeds net niet voor het andere oranje. AFC en de VV Katwijk bleken de afgelopen seizoenen net stabieler dan HHC. De visie van HHC is en blijft doorontwikkelen van spelers, gedrevenheid en attractief voetbal. Gesteund door een grote en fanatieke aanhang, die altijd sportief is richting de tegenstander.

Hardenberg klopte op de eerste zaterdag in mei op effectieve wijze Kozakken Boys. Thomas Reinders (2x), Matias Jones en Rob van der Leij zorgden voor de 4-1 overwinning van HHC op sportpark De Zwaaier in Werkendam. Van der Leij was vijf jaar terug ook verantwoordelijk voor de 1-0 zege op Lis in de tweede divisie. Tot op heden de laatste keer dat de FC in Hardenberg speelde. Dat duel van toen was in competitieronde 33.

FC Lisse wist niet vaak te winnen in Hardenberg. Naast de genoemde wedstrijd in 2008, lukte dit wel in 2009. Aan het begin van het seizoen voor de KNVB-beker. De FC bekerde door na een 2-1 overwinning. De Lisserse goals waren van Mo Messaoud.

De heenwedstrijd tussen FC Lisse en Hardenberg op zaterdag 19 november 2022 was een keerpunt dit seizoen voor de geel-blauwen. FC Lisse was na het kansloze verlies van 4-1 bij Rijnsburgse Boys tot het inzicht gekomen, dat het anders moest. Gekozen werd voor een wat compactere manier van spelen. En daarin is FC Lisse geslaagd. Sinds 12 november 2022 werd er immers maar twee keer verloren door de mannen van trainer Raymond Bronkhorst.

Hardenberg en FC Lisse hebben zaterdag 13 mei vanaf half drie niets te verliezen, alleen maar te winnen. Een ontspannen voetbalpot wacht de supporters van de twee clubs. En wat de uitslag ook mag worden de barkrukken mogen na afloop van de wedstrijd omhoog, waarbij het lied klinkt ‘Schatje mag ik je foto.’ Zo was het in ieder geval in 2008.