Voorbeschouwing HHC Hardenberg – FC Lisse

Nog nooit wist FC Lisse in de reguliere competitie een uitwedstrijd te winnen van HHC Hardenberg. Is het niet een keer tijd om dit beeld te veranderen? HHC deed er immers heel wat seizoenen over om voor het eerst de drie punten mee te nemen uit Lisse. Kan FC Lisse voor een stunt zorgen op zaterdag 3 februari 2024 vanaf half drie in het oosten van het land? Als dat lukt dan mogen de barkrukken van plezier omhoog onder de klanken van ‘Schatje mag ik je foto.’

Dinsdag 3 juni 2008 is een dag om nooit te vergeten. FC Lisse was net kampioen geworden van de Hoofdklasse A. Niet altijd met mooi voetbal, maar wel uiterst effectief. In de strijd om de zaterdagtitel gooiden de mannen van trainer Niek Oosterlee alle remmen los. Het speelde onbevangen. Het kwam tot een niveau zelden vertoond op de Nederlandse amateurvoetbalvelden. De wedstrijd uit bij Hardenberg wordt door de voetbalkenners gezien als een van de besten uit de geschiedenis. Tot deze categorie behoren ook de 7-2 zege van Katwijk tegen Holland halverwege de jaren negentig en IJsselmeervogels tegen Gemert (4-0) van een jaartje of veertien terug.

Kevin Winter was er bij in de historische wedstrijden van FC Lisse en IJsselmeervogels. In 2008 klopte alles bij de FC. Het Lisserse middenveld met de jonge Rik Vermeulen, Michael van der Heijden en Kevin schitterden. De granieten verdediging met Edgar van Schie, Sezer Aksoy en Rob Dekker. En de strateeg achterin Michael van der Laan. Samir Beeldsnijder verving de geblesseerde Arjan van Heusden. FC Lisse dat voorin de beschikking had over het scorend vermogen van Glynor Plet, Marvin Nieuwlaat, Patrick Duarte, Richal Leitoe en Robin Stolp. En spelers had  als Kee-Hoei Tan, Kevin Weijers, René van Wieringen, Roel de Goede en Jelle Korbee. FC Lisse ging als een wervelwind over het veld op 3 juni 2008 van HHC. Rik wist bij de 5-1 zege het net twee keer te vinden. Ook Michael van der Laan, Glynor en Kevin kwamen tot scoren.

Aan het begin van 2009 troffen de twee HHC en FC Lisse elkaar in Hardenberg voor de beker. FC Lisse was een nieuwe koers ingeslagen onder trainer Misha Salden. Met heel veel nieuwe spelers onder wie Mark de Vries, Tom Zoontjes, Mo Messaoud en Martin van Eeuwijk. Kevin Weijers, Roel, René, Rik en Michael van der Laan waren gebleven. Plaatsing voor de nieuw te vormen Topklasse was de inzet. Het duo Mo en Martin was niet te stoppen in Hardenberg. FC Lisse bekerde verder door een 2-1 overwinning.

Vervolgens had de FC moeite om te winnen bij Hardenberg. In 2016 ging het om plaatsing voor de nieuw te vormen tweede divisie. FC Lisse moest echter eerst zorgen af te komen van degradatie naar de hoofdklasse. FC Lisse speelde in ronde 29 van de in totaal 30 competitieduels bij HHC. Via Thierry Monteny en Tom Zoontjes nam het twee keer de leiding. HHC kwam terug door Rob van der Leij en Dennis Krohne.

In 2018 en 2023 speelde de FC in de tweede divisie uit bij Hardenberg. In 2018 was het ronde 33 van de in totaal 34 competitieduels. HHC won in een wedstrijd waar genoeg over gezegd en geschreven is met 1-0. FC Lisse kon de nacompetitie uiteindelijk niet meer ontlopen en degradeerde.

De 4-2 voor HHC van 13 mei 2023 was er een zonder waarde. Zomeravondvoetbal op zaterdagmiddag. De FC was immers reeds veilig. Toch kwam het snel op voorsprong via Enzo Stroo. Vervolgens sloeg HHC letterlijk de klok door Gersom Klok, Danny Bouws, Matthijs Hardijk en Rob van der Leij. Jeffrey Klijbroek bepaalde de eindstand op 4-2.

De heenwedstrijd dit seizoen van FC Lisse tegen HHC werd gespeeld op zaterdag 9 september 2023. Het was bloedheet op Ter Specke. Sander de Brito Roque floot zijn 100ste wedstrijd in de tweede divisie. Voor de pauze wist de FC met kunst- en vliegwerk doelpunten te voorkomen. In de tweede helft verzorgde Rob van der Leij een masterclass met vier treffers. HHC had na vier duels het maximum van de punten en geen goal tegen. De koppositie kon HHC in de loop van het seizoen niet vast houden.

Op zaterdag 3 februari 2024 is het op De Boshoek vanaf half drie weer nieuwe ronde, nieuwe kansen. FC Lisse heeft tegen het sterke HHC niets te verliezen. Wie weet gaat het voor een stunt.