Voorbeschouwing FC Lisse – VV Noordwijk

De kans is groot dat FC Lisse en Noordwijk op zaterdag 30 september 2023 tegen elkaar gelijk spelen. De kustplaatsbewoners zijn de competitie immers gestart met een unieke reeks aan drietjes op het totoformulier. FC Lisse tegen Noordwijk voor de competitie eindigde vorig seizoen in 0-0. En in de voorbereiding op dit seizoen was het wederom 0-0 op Ter Specke. Genieten dus voor de liefhebbers van Frits van Turenhout. Iedere voetballer wil echter winnen. Noordwijk om de top vijf aan te vallen en FC Lisse om uit de onderste regionen te komen van de tweede divisie. De laatste zaterdag van september is daarvoor de uitgelezen kans. Vanaf half drie in Lisse.

Ambitie en gezelligheid dat is Noordwijk. Ambitie en gezelligheid dat is Kees Zethof. De Zilker van geboorte zit in de zeven vette jaren als Noordwijk-trainer. Zethof dacht altijd mee en heeft duidelijk een eigen mening. Maar trainer worden? Dat leek zijn ding niet. Tot het moment dat de trainer van de A1 van Van Nispen vertrok. Zethof die op dat moment in het eerste actief was van de vereniging uit De Zilk. Zethof keek goed rond in de Bollenstreek. Bij Teylingen, Foreholte en SJC. Bij al die clubs was het ambitie en gezelligheid.

Of Noordwijk het eindstation als trainer is van Zethof dat valt te bezien. Feit is dat hij iedere vezel van de club kent. Bijna alle jeugdteams heeft hij wel eens getraind bij Noordwijk. De club zit in zijn bloed. De trainer die niet aan doelstellingen doet. Die vooral bezig is spelers beter te maken. Dat hij dit allemaal kan doen komt door de steun van zijn vrouw. Want naast Noordwijk zijn er de zes kinderen en een bedrijf in de bloemenwereld. Het laatste al dertig jaar.

Als je het over FC Lisse en Noordwijk hebt dan gaat het ook om de pechvogels Kevin van der Zwet en Nick van Staveren. Spelers die het spel aantrekkelijker maken. Kevin met zijn spelinzicht en Van Staveren met zijn gedrevenheid. Te vaak werd deze spelers het plezier van het spel ontnomen door blessures. Het is te hopen voor beiden, dat daar ooit een keer een einde aan komt.

Niet al te veel mutaties in de selectie van Noordwijk. Wel gerichte versterkingen in de personen van Marouane Bakour (Barendrecht), Oscar Wilfert (Koninklijke HFC) en Kick Groot (ODIN’59). Laatstgenoemde is de kleinzoon van Cees Groot. Cees de broer van Henk Groot. In het seizoen 1959/1960 werd Henk Groot met 38 treffers topscorer van de eredivisie, zijn broer Cees maakte er negen minder. Henk Groot kopte niet tegen een bal, maar sloeg met zijn hoofd tegen de bal.

De laatste uitvoering van FC Lisse tegen Noordwijk voor het echie was op zaterdag 25 februari 2023. Indrukwekkend was de een minuut stilte voor de wedstrijd in verband met het overlijden van FC Lisse-clubman Sjon Smith. De wedstrijd zelf was er een om snel te vergeten. Een typische 0-0 met als uitblinkers de doelmannen Erik Cummins en Lars Jansen. Jansen die in verband met zijn werk een goed zicht heeft op Ter Specke.

De Lisserse feestweek kent traditioneel zijn hoogtepunt op de laatste donderdag in september met de paarden die naar het Vierkant rennen. Als het aan de FC Lisse-supporters ligt worden er nog twee dagen extra vastgeplakt aan de festiviteiten in ons dorp. De Bollenderby tussen FC Lisse en Noordwijk is er zaterdag 30 september vanaf half drie op Ter Specke.