Voorbeschouwing FC Lisse – VV Katwijk

De spanning in de Tweede Wivisie stijgt naar haar kookpunt. Nog twee wedstrijdrondes te gaan en dan weten we welke teams er feest vieren dan wel treuren. Katwijk is nog in de race voor het kampioenschap. Het andere oranje wil het eerste team worden in de Tweede Divisie, dat haar titel prolongeert. Bovendien is het op jacht naar haar zevende ster als amateurkampioen van Nederland, waarmee het IJsselmeervogels achterhaalt. Om dit allemaal te bereiken moet het Katwijk de komende twee duels meezitten. De concurrenten boven haar, AFC en Rijnsburgse Boys, moeten punten verspelen en Katwijk moet winnen op Ter Specke. FC Lisse geeft zich echter niet snel gewonnen, dat bleek op De Krom. FC Lisse tegen de VV Katwijk begint zaterdag 20 mei om half vier.

De cijfers van Katwijk na de winterstop zijn imponerend. Thuis werd er slechts gelijk gespeeld tegen Rijnsburgse Boys en de Koninklijke HFC. En alleen uit was er een nederlaag bij Jong Sparta. Een nederlaag met gevolgen. Katwijk raakte in Maassluis de koppositie kwijt en is nu gedwongen tot een achtervolging. Voordeel voor Katwijk is dat ze als  geen ander weet om te gaan met hoogspanning in de beslissende fase van de competitie. Hoe spannend was het niet bij het behalen van de titel in 2018 tegen de directe concurrent Kozakken Boys.

FC Lisse won dit seizoen verrassend op De Krom. In de laatste seconde kopte Jeffrey Perez Stoof de winnende binnen. FC Lisse had die wedstrijd weinig weg gegeven. Katwijk had in die fase moeite om openingen te vinden in de defensie van de tegenstanders. Ondanks de grote achterstand dat moment op AFC dacht Katwijk vlak voor de winterstop niet aan opgeven. Terecht naar later bleek. Katwijk kreeg in 2023 de kampioensspirit weer te pakken. Zelfs een man minder en een 0-2 achterstand tegen Rijnsburgse Boys kreeg Katwijk niet klein. De 2-2 voelde dan ook een klein beetje als een overwinning. In 2023 was alleen de Koninklijke HFC voetballend beter dan Katwijk. HFC zit in een flow met ook al knappe resultaten tegen onder meer Rijnsburgse Boys en AFC.

Katwijk wil altijd graag voetballen en geeft daardoor ruimtes weg. Daarvan profiteerde Jong Sparta. De Spartanen maken het Katwijk ieder jaar lastig. De competitie is echter pas beslist na 27 mei.

FC Lisse deed het uitstekend tegen Rijnsburgse Boys. De uien werden taktisch een helft lang afgetroefd door de FC, dat haar troef Jeffrey Klijbroek uitspeelde. RBB werd gered door de late gelijkmaker in de eerste helft. In de rust werd orde op zaken gesteld door Rijnsburg, dat in de tweede helft de regie voerde. Het geeft maar aan dat FC Lisse een lastige hindernis is om te nemen.

De laatste editie van FC Lisse – Katwijk was op 11 november 2017. Kay Blokland, Raoul Esseboom en Robbert Susan zaten toen al bij de Katwijk-selectie. Katwijk had op dat moment de weergaloze Marciano Mengerink in haar midden. Mengerink scoorde twee keer. Rik Vermeulen deed wat terug voor FC Lisse in blessuretijd.

Spelen tegen je oude club is altijd bijzonder. Romano de Jonge van FC Lisse speelde bijna tien jaar geleden voor de VV Katwijk.

Alle wedstrijden beginnen in de laatste twee competitieronden om half vier. Spanning gelijktijdig op heel wat voetbalvelden. Zoals op Ter Specke. Tussen FC Lisse en de VV Katwijk.