Voorbeschouwing FC Lisse – SV Spakenburg

FC Lisse 1 is in positieve zin te vergelijken met een willekeurig Duits elftal. Zij geven nooit op. Een wedstrijd is pas afgelopen als het laatste fluitsignaal van de arbiter heeft geklonken. Zo sleepte FC Lisse 1 vorig seizoen in vele slotfases alsnog de winst binnen. Dit seizoen is het niet anders. Net als tegen de VV Katwijk sloeg de FC tegen Excelsior Maassluis in de dying seconds toe. Dat levert dan meteen vier bonuspunten op en een rooskleurige blik als het gaat om de positie op de ranglijst in de tweede divisie. Die instelling, van we geven nooit op, gecombineerd met voetbalinzicht is nodig om zaterdag 4 februari op Ter Specke vanaf half drie SV Spakenburg te verslaan. Want om dit intro te besluiten ‘De Blauwen’ zijn gezien het verleden ‘De Angstgegner’ voor FC Lisse. Het is dan ook tijd om van dit stempel af te komen.

De sneeuw in Werkendam gooide voor FC Lisse roet in het eten met betrekking tot het hervatten van de competitie in 2023. Dan maar herstarten tegen Excelsior Maassluis. Dat oefenpartijen zin hebben bewees het treffen op 14 januari in Heemskerk tegen ADO’20. Tom Noordhoff moest er vanaf met een blessure. Aangezien Tom al fungeert als stand-in voor Kevin van der Zwet speelde trainer Raymond Bronkhorst zijn nieuwe troef Toon Zwetsloot uit. Raymond gaat bij het wegvallen van een speler niet zijn hele team door elkaar gooien. Het is poppetje erin en poppetje eruit. Op die manier kan er doorgevoetbald worden, zoals FC Lisse dat wil. Het moet gezegd, de defensie van FC Lisse viel tegen Excelsior absoluut niet uit de TOON, door praktisch niets weg te geven.

Als spits blijf je loeren op die ene kans. Dat moment dat ook kan komen ver in blessuretijd. En als je lekker in je vel zit en in vorm bent dan weet je bij de eerste balaanraking, dat zit wel snor. Heerlijk voor Enzo Stroo en iedereen die dol is op FC Lisse, dat het toch nog 1-0 werd voor de geel-blauwen. Zo begin je met een goed gevoel aan het voetbaljaar 2023. FC Lisse zet zo de imposante reeks, ingezet net voor de jaarwisseling, voort.

FC Lisse kreeg in de heenwedstrijd tegen SV Spakenburg op 10 september 2022 de wetten gepresenteerd van de tweede divisie. In de fase dat de FC minder ging draaien. Opvallend vaak kreeg het doelpunten tegen uit spelhervattingen. Zo scoorde de thuisclub aan de Westmaat twee keer uit hoekschoppen via Nick Verhagen en Koos Werkman en een keer uit een vrije trap via Floris van der Linden. David Verweij redde de Lisserse eer. Het was de eerste nederlaag voor FC Lisse sinds lange tijd. Om precies te zijn op 2 april 2022 werd er met 6-2 verloren in en tegen Barendrecht.

FC Lisse en Spakenburg kwamen elkaar relatief niet vaak tegen op Ter Specke. Meestal zaten de twee ploegen in verschillende afdelingen. Bij de invoering van de topklasse veranderde dit. Het laatste treffen op Ter Specke tussen de geelblauwen en de blauwen was op zaterdag 10 oktober 2015. Het was de eerste thuiswedstrijd voor Lis onder leiding van trainer Robbert de Ruiter. Trainer bij Spakenburg was Jochem Twisker. FC Lisse 1 kwam op 1-0 door Rik Vermeulen. Spakenburg was echter de betere ploeg. Het boog de achterstand om in een voorsprong van 3-1 via Kees Tol, Niels Buijtenhuis en wederom Kees Tol. Tom Zoontjes bepaalde de eindstand op 2-3.

Een bijzonder treffen tussen FC Lisse en Spakenburg was er op maandag 6 april 2015. Inderdaad op Tweede Paasdag. Op het Lisserse middenveld stonden onder meer Richard van Heulen en Kevin Winter. Kees Tol bracht de gasten aan de leiding. FC Lisse kon vlak voor de rust verder met tien man door een rode kaart voor Guido Pauw. Thierry Monteny viel in in de 53ste minuut. Vier minuten later mocht hij weer naar de kant in verband met twee gele kaarten. De negen van FC Lisse, tegen de elf van Spakenburg. Op zich een ongelijke strijd. Toch kwam de FC op gelijke hoogte door Niels Buijs. Het gelijkspel werd door FC Lisse gevierd als een overwinning.

Historisch was de zege van FC Lisse op Spakenburg op zaterdag 31 mei 2008. In de strijd om de algehele zaterdagamateurtitel. Ter Specke stond na een half uur reeds in vuur en vlam. De thuisclub kende een bliksemstart met vier treffers binnen dertig minuten. Patrick Duarte was ongrijpbaar. Hij stond aan de basis van de eerste twee Lisserse goals via Rik Vermeulen en Richal Leitoe. De verdediging van Spakenburg stond bij de 3-0 te slapen. Glynor Plet profiteerde. Glynor die ook de assist leverde van de 4-0, gemaakt door Michael van der Heijden. Spakenburg gaf niet op. Kwam terug tot 4-2. De 4-3 hing in de lucht. Maar toen kwam ‘Het Goudhaantje’ van FC Lisse binnen de lijnen. Marvin Nieuwlaat kopte de kampioensdroom van Spakenburg aan diggelen.

Terug naar deze tijd. Spakenburg wisselde dit seizoen al snel van trainer. De van Sportlust’46 overgekomen Patrick Loenen pakte in november reeds zijn biezen. Zijn opvolger werd Chris de Graaf. De 35-jarige De Graaf is een kind van de club SV Spakenburg. Er werd vertrouwen in hem uitgesproken door hem een contract te laten tekenen voor 2,5 jaar. Spakenburg wil als het gaat om trainers eindelijk eens rust in de tent. De Graaf stond al twee keer voor de groep van Spakenburg 1. Hij verving tijdelijk in 2019 John de Wolf toen deze naar Feyenoord ging. En vorig seizoen vormde De Graaf een tandem met Jochem Twisker na het vertrek van Eric Meijers.

Tom Noordhoff speelt volgend seizoen bij SV Spakenburg. Zijn opvolger bij FC Lisse is Tim Brinkman, die op de Westmaat nog in de basis stond bij Spakenburg. Toch komt het zaterdag 4 februari vanaf half drie niet tot een confrontatie tussen de twee. Tim speelt op huurbasis tot het einde van dit seizoen bij GVVV uit Veenendaal. Maar wie er ook in de basis staan op Ter Specke, strijd zal er worden geleverd. FC Lisse hoopt dit keer aan het langste eind te trekken.