Voorbeschouwing FC Lisse – SV Spakenburg

Het is momenteel de omgekeerde wereld in de tweede divisie. De top drie van vorig seizoen, Katwijk, Rijnsburgse Boys en AFC, is in geen velden of wegen te bekennen. Het is SV Spakenburg dat de klok slaat. ‘De Blauwen’ staan voor de eerste keer in hun bestaan bovenaan in de tweede divisie. De mannen van trainer Chris de Graaf komen met veel zelfvertrouwen zaterdag 14 oktober naar Ter Specke om hekkensluiter FC Lisse te bestrijden. Gaat het een kat-tegen-de-muis-spel worden vanaf half drie of weet de FC een wonder te verrichten. In het voetbal is niets onmogelijk.

De drie grote R’s, rust, reinheid en regelmaat, waren vroeger de pijlers van het opvoeden. SV Spakenburg heeft de grote R van rust vorig seizoen ingevoerd door de man van de club Chris de Graaf een contract te laten ondertekenen van 2,5 jaar. Geen paniekvoetbal meer bij De Blauwen, maar rust in de tent. Geef De Graaf de tijd aan iets moois te bouwen. Laat hem en zijn mensen van de technische staf werken aan de balans in het team. Die rust lijkt Spakenburg goed te hebben gedaan. Er staat nu een uitgebalanceerd team op het veld van winnaars en creatieve spelers. Spelers die elkaar corrigeren als het nodig is, maar ook schouderklopjes aan elkaar uitdelen. Incasseren en uitdelen. Samen winnen en verliezen.

Gericht werd er gezocht naar versterkingen door Spakenburg. Het koningskoppel Ahmed el Azzouti en Mukhtar Suleiman werden met 27 goals weggehaald bij landskampioen VV Katwijk. Het zorgde er voor dat de clubtopscorer van Spakenburg Floris van der Linden voorlopig bankzitter is. Tom Noordhoff verdiende via zijn uitstekende spel bij FC Lisse een transfer naar Spakenburg. Tom raakte aan het begin van de competitie geblesseerd en is voorlopig ook bankzitter, aangezien er niet wordt gesleuteld aan een goed draaiend team.

FC Lisse kent de luxeproblemen niet zoals die bij Spakenburg. Het moet roeien met de riemen die het heeft. Dat valt niet mee. Dat er kwaliteit en leiderschap is ingeleverd dat is duidelijk. De FC heeft echter ook de pech dat belangrijke pionnen als Romano de Jonge, Franklin Lewis, Enzo Stroo en Kevin van der Zwet kampen met blessureleed. Een lange reeks van geen overwinningen is ook niet bevorderend voor het zelfvertrouwen. Het team moet echter verder. Er is geen weg terug. Hard werken staat voorop en maar hopen op betere tijden voor FC Lisse.

De geschiedenis leert dat Spakenburg voor FC Lisse een ‘Angstgegner’ is. Toch was Lis vorig seizoen op Ter Specke dicht bij een overwinning. Jaap Zwetsloot en Max Hudepohl brachten de geel-blauwen met 2-0 aan de leiding. FC Lisse had de hoop dat de KNVB-bekerroes bij ‘De Blauwen’ verlammend zou werken. Niets van dit alles. Nico Kroonenberg en Van der Linden zorgden voor een 2-2 eindstand.

Het wordt ongetwijfeld een moeilijke opgave voor FC Lisse tegen Spakenburg op zaterdag 14 oktober vanaf half drie op Ter Specke. In het voetbal is echter niets onmogelijk. Daar moeten de supporters van FC Lisse zich maar aan vasthouden.