Voorbeschouwing FC Lisse – Rijnsburgse Boys

Een scherprechter was in het verleden een beul of persoon, die betrokken was bij het voltrekken van doodstraffen. Later kwam de term scherprechter in het wielrennen terecht en werd het een col of helling, waarbij vermoeide renners moesten afhaken tijdens een beklimming. Een scherprechter in het voetbal is een club, die medebepalend is welke ploeg als sterkste overblijft. Met andere woorden medebepalend welke ploeg kampioen gaat worden in de tweede divisie. Het zorgen vrij spelende FC Lisse treft in de laatste vier competitiepotjes nog twee titelkandidaten, beide komend uit de naaste omgeving. Het andere Oranje, VV Katwijk, is op zaterdag 21 mei te gast op Ter Specke. Zaterdag 6 mei is het eerst FC Lisse tegen Rijnsburgse Boys. De strijd gaat ontbranden in Lisse om half drie.

Er bestaat al jaren een bijzondere band tussen FC Lisse en Rijnsburgse Boys, zowel op als buiten het veld. Deze is min of meer ontstaan in 1997 met de beslissingswedstrijd om de titel in de hoofdklasse A tussen FC Lisse en Scheveningen. De Middelmors werd de plaats van handeling voor een wedstrijd, die ruim 7.000 toeschouwers trok. Wim Randsdorp regelde via Harry Mens een helicopter, waaruit Gerard Joling kwam om de supporters op te vrolijken vlak voor de wedstrijd.

November 1999 werd de FC getroffen door persoonlijk leed. Bestuurslid Loek Randsdorp was overleden. De crematie van Loek was gelijktijdig rond de amateurinterland op Ter Specke tussen Nederland en Ierland. Rijnsburgse Boys stak de uitgestoken hand uit met het leveren van vrijwilligers. In het Nederlands team speelden destijds onder meer Jerrel Linger (FC Lisse) en Michael de Roode (Rijnsburgse Boys).

Het is al jaren een traditie dat de twee speakers van FC Lisse en Rijnsburgse Boys op bezoek bij elkaar de opstellingen voorlezen van hun favoriete club. Hans Oudwater bij Rijnburgse Boys, Toos ter Wolbeek en later JKF bij FC Lisse. Hans die ooit het stokje overnam van Willem van Zuilen.

De lijst van spelers die zowel bij FC Lisse als Rijnsburgse Boys in actie kwamen is uitputtend. Om er een aantal te noemen: Kevin en Jeffrey Winter, Erwin van der Lugt, Arjan van Heusden, Jimmy Simons, Joost Leonard, Nick Schnater, Martin van Eeuwijk, Ronald Breinburg, Erwin Hermes, Arne van den Berg, Tim Orlowski en Richal Leitoe. Wesley Zonneveld en Bert Koomen van Rijnsburgse Boys spelen dit seizoen in competitieverband voor de eerste keer tegen hun oude club FC Lisse. Wesley die in de heenwedstrijd dit seizoen niet door de warming-up kwam in verband met een buikgriep. Max Hudepohl FC Lisse stuit sinds dit seizoen op zijn vroegere kameraden van Rijnsburgse Boys.

In de periode van 2005 tot en met 2009 ging de titelstrijd in de Hoofdklasse A, maar al te vaak tussen FC Lisse en Rijnsburgse Boys. Zoals op zaterdag 13 mei 2006 in een onderlinge confrontatie. De laatste speeldag van de competitie. FC Lisse had genoeg aan een punt voor de titel, de uien moesten winnen. De in Lisse wonende Erwin van der Lugt voorkwam op de doellijn een treffer van Jeffrey Winter. In de 94ste minuut was het Martijn Gootjes, die zijn ploeg het kampioenschap schonk. Dit doelpunt werd de kampioensfoto, waarmee Kevin Winter een paar jaar later flink werd gepest toen hij als speler van Rijnsburgse Boys in de kantine kwam van de Uien.

In 2008 werd FC Lisse algemeen amateurkampioen van Nederland. Een jaar later had Rijnsburgse Boys deze titel voor het grijpen. Thuis met 1-0 gewonnen van WKE, uit in Emmen tot de 87ste minuut voor met 2-0. En toen sloeg het noodlot toe voor de Rijnsburgers. WKE sleepte met een 3-2 zege een verlenging uit het vuur. Na de verlenging was het 4-3. WKE won na strafschoppen. In tegenstelling tot de streekgenoten FC Lisse, Quick Boys, VV Katwijk en Noordwijk is Rijnsburgse Boys dus nog nooit de beste van Nederland geweest bij de amateurs. De kans hierop is dit seizoen groot met een punt achterstand op AFC en twee punten minder dan de VV Katwijk.

De heenwedstrijd dit seizoen van zaterdag 12 november 2022 op de Middelmors werd met 4-1 een eenvoudige prooi voor de Uien. Dit ondanks de snelle 0-1 achterstand via Enzo Stroo, een uur lang met tien man na de rode kaart van Nino Klaver en 75 procent balbezit voor de FC in de wedstrijd. Rijnsburg begon de competitie zwak. Er werd gepraat tussen de spelers en de technische staf. Het roer ging om met een gewijzigde taktiek. Reactievoetbal werd de oplossing. Gebruik makend van de ruimte door tegenstanders achtergelaten. Voorin heeft het de beschikking over het koningskoppel Furhgill Zeldenrust en Delano Asante. De zege van RBB op Lis betekende negentien punten uit de laatste zeven duels. Tot op heden is alleen de Koninklijke HFC het taktisch gelukt om het systeem van RB te ontrafelen.

Na de 12de november ging bij de FC de knop om. Ook FC Lisse ging vanaf dat moment compacter spelen. Ook slimmer. Niet meer in de val lopende van een afwachtende tegenstander. Dan maar een saaie 0-0 in plaats van de bietenbrug op. FC Lisse bleek een snelle leerling. Sinds het verlies op de Middelmors verloor FC Lisse maar een keer. Dat was bij Scheveningen uit. FC Lisse is dan ook een taaie ploeg, moeilijk te verslaan.

FC Lisse beschikt over een brede selectie. Het kan ogenschijnlijk moeiteloos tegenslagen overwinnen in de vorm van blessures en schorsingen. Zo was het ook op zaterdag 28 april 2018, de laatste aflevering van FC Lisse tegen Rijnsburgse Boys in de tweede divisie. Het verslag van deze wedstrijd kende op de site van RBB de volgende kop: Rijnsburg verliest op motivatie, inzet, beleving, scherpte, strijd enz. enz. enz. RB-trainer Pieter Mulders sprak over 5 december, zo kinderlijk eenvoudig werden in zijn ogen de doelpunten weggegeven.

FC Lisse had vier dagen eerder een loodzware confrontatie gewonnen op Ter Specke van De Treffers. Daarbij het basisdebuut van de tiener Mo Adouch. Tegen Rijnsburg was er het basisdebuut van Tom Enthoven. FC Lisse leek niet vermoeid van De Treffers. Het had in haar midden als absolute uitblinker Martin van Eeuwijk. Overigens was Max Hudepohl door een blessure niet beschikbaar voor de Uien. Martin was die middag niet af te stoppen. Na ruim een half uur spelen was het 3-0 voor de thuisploeg via Rowdy van der Putten, Bas Buimer en de meester Martin zelf uit een vrije trap. Pas na de rust deed RB wat terug via Carlos Opoku en Donny van Ooijen.

Ongetwijfeld zal Rijnsburgse Boys geleerd hebben van de les uit 2018. De Uien zullen dan ook tot het bot gemotiveerd zijn om FC Lisse te verslaan. FC Lisse daarentegen kan vrij uit spelen en laten zien waartoe het in staat is. Het belooft dan ook een Bollenstreekkraker van jewelste te worden op zaterdag 6 mei op Ter Specke. Tussen FC Lisse en Rijnsburgse Boys. Vanaf half drie. Daar wil toch iedereen bij zijn!