Voorbeschouwing FC Lisse – Quick Boys

Voetbal in de tweede divisie is vaak een momentopname. Quick Boys wist vlak voor de start van de meteorologische lente sinds 3 december 2022 (IJsselmeervogels op Nieuw Zuid: 2-1) niet meer wat winnen was. FC Lisse was na de 4-1 nederlaag op 12 november 2022 bij Rijnsburgse Boys niet meer bezig met verliezen. Op zaterdag 4 maart 2023 was dit weer allemaal anders. FC Lisse had reeds na een kwartier de strijd verloren op Houtrust tegen Scheveningen (2-0), terwijl Quick Boys in eigen huis na de 4-0 op Kozakken Boys eindelijk weer reden had tot juichen. Zaterdag 11 maart staan de geel-blauwen tegenover de blauwwitten op Ter Specke. Wie pakt het momentum vanaf half drie. Is het Quick Boys of FC Lisse?

Voor Quick Boys stond er tegen Kozakken Boys het nodige op het spel. Voorkomen moest worden, dat het seizoen net als twaalf maanden eerder als een nachtkaars zou uitgaan. De Katwijkers lieten weer zien waar toe ze in staat zijn. Deze lijn doortrekkend is de gewenste top vijf klassering aan het einde van de rit nog zeker mogelijk.

FC Lisse moest toch even verwerken het besluit van haar hoofdtrainer Raymond Bronkhorst om onze club om begrijpelijke redenen aan het einde van dit seizoen te verlaten. Of dit een rol heeft gespeeld tijdens de wedstrijd is moeilijk te zeggen. Feit is dat Scheveningen de tegenstander vanaf de aftrap bij de strot greep. Door Kevin Gomez-Nieto en een wonderschone treffer van Lex Immers was het lot van de FC na een kwartier reeds bezegeld. De verdediging van de Schollenkoppen stond als een huis. Er was voor Lis geen doorkomen aan. Scheveningen was binnen een kwartier klaar met FC Lisse. Jammer voor de FC, maar op naar de volgende wedstrijd.

De laatste editie van FC Lisse tegen Quick Boys op Ter Specke werd gespeeld tijdens Dodenherdenking 2019. Quick Boys was samen met Noordwijk nog volop in de race voor de titel in de derde divisie. FC Lisse-trainer Robbert de Ruiter gunde Koen Fokkema zijn afscheidswedstrijd voor FC Lisse door hem in de basis te laten beginnen. En het jonge FC Lisse-keeperstalent Jochem Lensen mocht het bewijzen tussen de palen.

In de eerste helft viel er niets te genieten. De strijd kwam pas op gang na de pauze en vooral na de 1-0 door Koen. Quick Boys moest nu wel alles of niets spelen om de kampioensrace draaiende te houden. Jochem leek de held van de dag te worden door een strafschop te stoppen van Kay Tejan. Tejan was echter snel over de teleurstelling heen door in de 83ste minuut een vrije trap binnen te schieten. In blessuretijd was het krachtmens Jesse van Nieuwkerk, die een voorzet gaf vanaf de achterlijn. Ongelukkig gleed Bas Buimer de bal in eigen doel. De Quick Boys-aanhang vierde uitbundig de winnende 2-1. Quick Boys kon uiteindelijk de kampioensrace niet vol houden. De titel ging naar Noordwijk. Quick Boys kwam via de achterdeur naar de tweede divisie. Door een 1-0 zege op Nieuw Zuid tegen VVSB. Er vloeiden heel wat tranen bij de Quick Boys-supporters. Eindelijk was de club terug op het allerhoogste amateurniveau.

De derby tussen FC Lisse en Quick Boys in Lisse heeft heel wat keren op de agenda gestaan. Er zijn diverse krenten uit de pap te halen. Zoals op zaterdag 16 mei 1998. Het draaide op dat moment niet lekker bij QB. Besloten werd de A-junioren Hendrik van Beelen en Dirk Kuyt op te stellen in het eerste. Kuyt was toen al dat gespierde mannetje. Onder zijn leiding wist Quick Boys met 3-1 te winnen. Bijna twintig jaar later keerde Kuyt weer terug in het eerste van Quick Boys. Daarvoor had de aanvaller gespeeld bij FC Utrecht, Feyenoord, Fenerbahce en opnieuw Feyenoord. En 104 keer was hij international voor het Nederlands Elftal.

Peter Kromhout was vooral een Quick Boys-man, maar speelde ook bij FC Lisse. De doelman baarde in het seizoen 1999/2000 op zien door tegen Quick Boys op Ter Specke de 3-3 binnen te koppen. FC Lisse streed dat seizoen tegen degradatie in de Hoofdklasse A. FC Lisse ontsnapte aan degradatie tegen Marken door de strafschoppen beter te nemen. Een seizoen later werd Peter met FC Lisse zaterdagamateurkampioen. Peter die later ook succcesvol was met Quick Boys.

De meest spectaculaire FC Lisse tegen Quick Boys werd gespeeld op 3 februari 2009. Benjamin Martha en Chima Onyeike leken die dag lange tijd ongrijpbaar voor de Lisserse defensie. Maarten Bak en Martha brachten de gasten met 2-0 aan de leiding. Breekpunt naar later bleek was het uitvallen in de 30ste minuut van Onyeike met een knieblessure. Ronald Breinburg kopte FC Lisse voor de rust naar 1-2.

In de tweede helft was er aanvankelijk weinig aan de hand voor QB. Oud-FC Lisse-speler Erik Homan bracht de marge weer op twee in het voordeel van de Katwijkers. FC Lisse kende die dag een ongekende veerkracht. Elroy Lammers, Brian Tevreden en wederom de koppende Ronald Breinburg gaven de blauwwitte-defensie het nakijken. Martha maakte weer gelijk. De Lisserse koek was echter nog niet op. Rik Vermeulen zette Ter Specke met zijn 5-4 in spreekwoordelijke zin in vuur en vlam. Bij Quick Boys stond die dag overigens Peter Kromhout onder de lat.

Ook op zaterdag 7 november 2009 stond FC Lisse tegen Quick Boys op het programma. Het was het debuut bij FC Lisse onder de lat van Mark de Vries. Hij verving de geblesseerde Kenny Heemskerk. Mark had de pech, dat vlak voor de wedstrijd zijn voetbaltas was ontvreemd. Wat nu? Er was maar een oplossing. De keepersspullen lenen van reservedoelman Rik Hakkenberg. Bij zijn eerste uittrap gleed Mark nog wat onwennig uit, hij moest nog wennen aan zijn nieuwe schoeisel. Daar na keepte Mark een puike wedstrijd. FC Lisse won met 3-2 en plaatste zich aan het einde van het seizoen rechtstreeks voor de nieuw te vormen topklasse. Quick Boys slaagde daar niet in. Het duurde bijna tien jaar, eerdat Quick Boys eindelijk weer kon aansluiten op het hoogste amateurniveau.

FC Lisse ging dit seizoen op Nieuw-Zuid kansloos onderuit. Quick Boys won met 3-1. Deze score had gezien de mogelijkheden van de thuisploeg nog hoger kunnen uit vallen. Lichtpunt bij de FC was dat spits Enzo Stroo na wekenlange doelpuntendroogte weer ‘on fire’ was.

FC Lisse is na Noordwijk toe aan haar tweede Bollenderby dit seizoen op Ter Specke. Quick Boys is zaterdag 11 maart de tegenstander. De bal wordt om half drie aan het rollen gebracht.