Voorbeschouwing FC Lisse – Noordwijk

De lente komt er aan. FC Lisse maakt kans op het winnen van de tweede periodetitel in de tweede divisie. FC Lisse krijgt alle streekgenoten nog op bezoek op Ter Specke. De FC Lisse-supporters kunnen nauwelijks wachten op wat komen gaat. Het aftellen is begonnen naar zaterdag 25 februari 2023. Vanaf half drie is het FC Lisse tegen Noordwijk.

FC Lisse en Noordwijk komen elkaar al lang tegen. Vanaf 1989 sloot de FC aan bij de elite van het amateurvoetbal op zaterdag. Een van de derby’s was jaarlijks FC Lisse tegen Noordwijk. Heel veel spelers kwamen voor beide teams uit. Om er een paar te noemen. Michael van der Laan, Marco Kleyn, Jelle Korbee en Jeroen van der Zijden. Een persoon is zowel speler als trainer geweest van Noordwijk en FC Lisse. Dat is Ruud Bröring. Ruud is wel een liefhebber van grappen en grollen. Zoals aan de vooravond van de kampioenswedstrijd Noordwijk – FC Lisse in 2001. Ruud kwam als trainer van de Noordwijkers naar Ter Specke om in het hol van de leeuw tijdens een supportersavond bij FC Lisse een verkleedact op te voeren. Deze kreeg begeleiding met allerlei sappige verhalen.

Jarenlang kwamen Noordwijk en FC Lisse elkaar tegen in competitieverband in de eerste klasse A en later de hoofdklasse A. Het contact werd verbroken bij de invoering van de topklasse in 2010. FC Lisse maakte wel de overstap naar de nieuwe klasse, Noordwijk lukte dit niet. Een jaar later wist Noordwijk wel te promoveren door het beslissingsduel op eigen veld te winnen van concurrent Quick Boys. Robbert de Ruiter was op dat moment de trainer van Noordwijk. Gedurende de topklasse-seizoenen eindigde FC Lisse – Noordwijk op Ter Specke steevast in 1-1.

In 2013/2014 degradeerde Noordwijk naar de Hoofdklasse. Onder trainer Kees Zethof wist Noordwijk het verloren gegane terrein terug te winnen. In het seizoen 2017/2018 speelde FC Lisse nog twee niveaus hoger dan de Noortukkers. Degradatie van de Lissers en promotie van de Noordwijkers brachten de twee ploegen weer bij elkaar in een klasse, in het seizoen 2018/2019. FC Lisse was op 27 oktober 2018 op Ter Specke uit op eerherstel na de 9-1 blamage een week eerder bij DVS’33 uit Ermelo. Het had die week flink geregend. Het veld was spekglad. Diverse spelers van Noordwijk kregen geen grip op het veld en gleden regelmatig onderuit. FC Lisse was voor de pauze de betere ploeg. Rowdy van der Putten scoorde uit een strafschop, na een overtreding van Noordwijk-doelman Roy Rondeltap. Even later ging Rondeltap weer in de fout tegenover Rowdy. Een rode kaart en een strafschop bleven echter uit. Na de rust was Noordwijk de betere ploeg na het inbrengen van ‘Power Man’ Nick van Staveren. Emiel Wendt bracht de gebruikelijke eindstand van 1-1 op het scorebord.

De laatste thuiszege van FC Lisse op Noordwijk is van tweede paasdag 2010. Lis won met 4-2. Een belangrijke zege voor de ploeg van Misha Salden richting rechtstreekse plaatsing voor de topklasse. FC Lisse ging met Capelle, Barendrecht en Rijnsburgse Boys door. Katwijk plaatste zich pas via de nacompetitie. Noordwijk en Quick Boys konden de stap op dat moment nog niet maken.

Zeges van Noordwijk bij FC Lisse zijn zeldzaam. De meest pijnlijke nederlaag voor FC Lisse was in het seizoen 1999/2000. De FC verkeerde onder trainer Wim Schaap in degradatienood. Het werd 0-5. Dat seizoen ontsnapte de FC aan degradatie door de beslissingswedstrijd op het veld van Noordwijk te winnen van Marken. Op dezelfde plek werd de FC een jaar later tegen Noordwijk kampioen van de Hoofdklasse A. Het kan verkeren.

FC Lisse maakt kans tegen Noordwijk om de tweede periode te winnen. Dat betekent rechtstreekse plaatsing volgend seizoen voor het hoofdtoernooi van de KNVB-beker en een premie van minimaal 12.500 euro. AFC gaat weliswaar aan de leiding in periode 2, maar heeft de eerste periodetitel reeds binnen gehaald. De Amsterdammers tellen dan ook niet mee voor periode 2. Met nog een duel te gaan in de tweede periode hebben HHC Hardenberg, Katwijk, FC Lisse en Rijnsburgse Boys allemaal 21 punten. HHC heeft het beste doelsaldo met plus 13. Dan volgen Katwijk (plus 9), FC Lisse (plus 7) en Rijnsburg (plus 6). De Treffers heeft 20 punten met een doelsaldo van plus 4. Naast FC Lisse – Noordwijk is het zaterdag HHC tegen De Treffers, Katwijk tegen AFC en Rijnsburgse Boys tegen IJsselmeervogels.

Dan de focus op FC Lisse tegen Noordwijk van zaterdag 25 februari. Boeiend is om de keepers van de twee teams onder de loep te nemen. Er even van uitgaand, dat FC Lisse-doelman Erik Cummins terug is van een ziekte. Erik die opvallend genoeg door een ziekte de beide duels tegen Kozakken Boys aan zijn neus zag voorbij gaan. Erik heeft vele jaren doorgebracht in het betaalde voetbal. Van Noordwijk-doelman Lars Jansen wordt gezegd, dat deze rijp is voor het betaalde voetbal. Noordwijk heeft op dit gebied een reputatie. Onder meer Rob van Dijk, Joost Terrol en Edwin van der Sar speelden zich als doelman van Noordwijk in de kijkers van de scouts uit het betaalde voetbal.

Boeiend is de strijd die wij kunnen verwachten op het middenveld. Noordwijk heeft met Sander Bosma en FC Lisse met Romano de Jonge en Toon Zwetsloot spelers in huis, die gaan tot het gaatje. De grenzen opzoekend van wat kan op een veld en wat niet kan. En dan is er ook nog de strijd wie het beste een neusje voor de goals heeft. Enzo Stroo bij FC Lisse en Emiel Wendt bij Noordwijk staan als de spitsen op scherp.

Natuurlijk is er ook het gemis van twee echte Bollenstrekers en pechvogels. Kevin van der Zwet bij FC Lisse en Nick van Staveren bij Noordwijk. Voor de tweede keer staan deze spelers door een blessure voor lange tijd aan de kant. De twee zijn echte vechters en geven niet op. Zij knokken zich terug en zullen uiteindelijk weer op het veld staan.

Noordwijk heeft zich in de winterstop per direct versterkt met twee spelers. Middenvelder Quinton Christina is vervroegd overgekomen van Katwijk. Aanvaller Jayson Halman van VVSB vult het gat, dat is ontstaan door de afwezigheid van Nick van Staveren. Baltovenaar Sabir Achefay heeft van Noordwijk de kans gekregen zijn voetbaldroom waar te maken met zijn vertrek naar Marokko.

Bij de FC maakte Tom Noordhoff zijn eerste speelminuten voor de competitie in 2023 in de uitwedstrijd bij Kozakken Boys. Tom was herstellende van een blessure. Zijn inbreng bracht rust in de ploeg.

FC Lisse wist bij Kozakken Boys voor de vierde keer dit seizoen de winst te pakken in blessuretijd. Eerder gebeurde dit in de uitwedstrijden bij Noordwijk, Katwijk en Excelsior Maassluis. Dat dit nu voor de vierde keer gebeurt is kan dit geen toeval meer zijn. FC Lisse is ijzersterk als het gaat om de wilskracht en conditie. Mooi was om te zien dat op de dag van het carnaval in Noordwijkerhout, Noordwijkerhouter Wout Heemskerk de winnende scoorde. Met zijn laatste krachtsinspanning. Vervolgens werd hij bedolven onder medespelers.

FC Lisse tegen Noordwijk zal ongetwijfeld weer een wedstrijd worden op het scherpst van de snede. De twee teams zullen zaterdag 25 februari vanaf half drie niets aan elkaar cadeau doen. Na de strijd tussen de wit gekalkte lijnen is er de gezelligheid van de derde helft in de kantine van FC Lisse. Tot zaterdag.