Voorbeschouwing FC Lisse – Koninklijke HFC

FC Lisse en de Koninklijke HFC komen met een goed humeur op zaterdag 3 december naar Ter Specke. FC Lisse, omdat het letterlijk in de laatste seconde op De Krom met 1-0 de VV Katwijk versloeg en HFC, omdat het voor het eerst in acht duels weer eens wist te winnen. De Kozakken Boys werden op de grens van Haarlem en Heemstede met 3-1 verslagen door de ploeg met als oprichtingsjaar 1879. Het duel tussen FC Lisse en de Koninklijke begint om 13.00 uur.

HFC overkomt nu hetzelfde lot als FC Lisse, pak hem beet zo’n vijftien jaar geleden. Het lot dat je beste spelers al vroeg in het seizoen worden weggehaald door andere ploegen, die vaak op hetzelfde niveau spelen. November 2005 was reeds bekend, dat de broers Kevin en Jeffrey Winter het seizoen erop bij IJsselmeervogels gingen spelen. FC Lisse raakte in die jaren meerdere spelers kwijt aan IJsselmeervogels of Spakenburg.

HFC kent een goed scoutingsapparaat als het gaat om het aantrekken van jonge spelers uit de regio. Alleen zijn het vaak andere ploegen die daarvan de vruchten plukken. IJsselmeervogels en Spakenburg kennen al diverse spelers met een HFC-achtergrond. HFC’ers met basisplaatsen in de Bloemenstad, die ook te vinden zijn bij Rijnsburgse Boys en straks ook bij Katwijk en Quick Boys. Nu is reeds bekend dat Koen Tros en Sietse Brandsma volgend seizoen bij de VV Katwijk spelen. Guus Offerhaus heeft voor Quick Boys gekozen en Jim Hulleman vervolgt zijn voetbalweg bij IJsselmeervogels.

Wetende dat je beste spelers de club weer snel verlaten is het knap wat HFC-trainer Gertjan Tamerus jaarlijks met zijn spelers presteert. Vorig seizoen was er zelfs een knappe derde plaats in de eindrangschikking van de tweede divisie. En gezien de beperkte financiële middelen kun je dit een Koninklijke prestatie noemen van HFC. Tamerus die net als onder meer Raymond Bronkhorst en straks Martijn Lagendijk (Rijnsburgse Boys) en Thomas Duivenvoorden (Quick Boys) als jonge trainer de kans krijgt op het hoogste amateurniveau te werken. Tamerus die door zijn werkwijze en prestaties het afgelopen seizoen werd verkozen tot trainer van het jaar in het KNVB-district West 1. Tamerus omschrijft zijn manier van spelen: “Bij balbezit dynamisch aanvallen, veel positiewisselingen en lopende spelers. Hoog en met veel energie druk zetten. Speelt de tegenstander onder de druk uit dan collectief verdedigen.”

FC Lisse en HFC kwamen elkaar in competitieverband alleen tegen in het seizoen 2017/2018 in de tweede divisie. FC Lisse tegen HFC was na de Lisserse feestweek van 2017. FC Lisse was op Ter Specke volstrekt kansloos tegen de opponent. Het tandem Roy Castien en Kevin Sterling was die dag niet te stuiten. Pas bij 0-3 scoorde Rowdy van der Putten tegen. Tamerus deed zelf nog mee aan de Haarlemse kant. Vier spelers van de toenmalige HFC-selectie zitten nu ook nog bij de groep: Roy Castien, Oscar Wilfert, Danny Hols en Andre Morgan. De huidige FC Lisse-speler Franklin Lewis zat als toenmalige speler van 18 jaar destijds op de bank bij HFC. Oud-FC Lisse-speler Steven Olsthoorn viel in bij FC.

Dit seizoen troffen FC Lisse en HFC elkaar in de voorbereiding op Ter Specke. In de eerste helft was er evenwicht tussen de twee teams. HFC ging met een 1-0 voorsprong de rust in. Jeffrey Klijbroek kreeg de strafschop niet binnen. HFC won met 4-1.

Franklin Lewis speelt intussen bij FC Lisse. Deels noodgedwongen speelt hij momenteel rechtsback bij de FC. Deze positie nam hij ook al eens in bij HFC. Aanvallers omturnen tot verdedigers. Dat deed Louis van Gaal al met Michael Reiziger bij Ajax, dat deed Richard Plug later met Mitchel Bormann. Franklin weet zich steeds beter staande te houden als rechtsback bij FC Lisse en kan door zijn snelheid een extra wapen zijn richting de aanval.

FC Lisse speelde tegen Katwijk als een team. Zeer gedisciplineerd. Het gaf praktisch geen kansen weg. En waar dat kon zocht het de aanval. Het motto was strijden, strijden en niet opgeven. Een voorbeeld van deze strijdlust was Jeffrey Perez Stoof. Hij scoort niet veel, maar als hij dit wel doet zijn het treffers van grote waarde. Hij was met zijn rake kopgoal het begin van de ommekeer in de thuiswedstrijd vorig seizoen tegen Sparta Nijkerk. En op De Krom flikte Jeffrey het weer. Letterlijk in de slotseconde. Kan het nog mooier?

Gezien het voorverhaal van de laatste zaterdag in november is het weer uitkijken naar de eerste zaterdag in december. FC Lisse tegen de Koninklijke HFC begint zaterdag 3 december om 13.00 uur. Op sportpark Ter Specke.