Voorbeschouwing FC Lisse – IJsselmeervogels

FC Lisse en IJsselmeervogels gingen met een goed gevoel aan het paasontbijt. Het zwaar ‘gehandicapte’ FC Lisse wist knap stand te houden tegen het fysiek sterke De Treffers. De Vogels haalden letterlijk veel energie uit de late winst tegen Kozakken Boys. De Rooien hebben het gevoel dat de reddingsboeien TEC en Excelsior Maassluis nog te pakken zijn. En FC Lisse staat voor twee cruciale wedstrijden (22 april ook nog uit naar TEC), waarin het zich kan veilig spelen. Eerst staat op het programma FC Lisse tegen IJsselmeervogels. De bal wordt op zaterdag 15 april op Ter Specke om half drie aan het rollen gebracht.

In het voetbal gaat het niet alleen op het spelletje dat wordt neergelegd op het veld. Het gaat ook om wat er in het koppie omgaat van de speler. IJsselmeervogels leek een paar weken geleden een dood vogeltje, dat richting de afgrond ging. Gert-Jan Karsten werd vervroegd als trainer aangesteld van De Vogels. Zijn taak was in eerste instantie het geloof in eigen kunnen terug te brengen bij de spelers. Want dat De Vogels prima spelers heeft dat is duidelijk. De spelers van De Vogels lijken hun energie weer terug te hebben. Ook de mentale fitheid lijkt weer terug. Twee overwinningen op rij zijn dan het beste medicijn tegen de pijn. De Vogels zijn niet meer kansloos als het gaat om rechtstreeks lijfsbehoud. En mocht dit niet lukken dan kan het met een Kozakken Boys-gevoel de nacompetitie in. Kozakken Boys had vorig seizoen de spirit om in de nacompetitie het vege lijf te redden.

Jong geleerd, oud gedaan is het gezegde. Dat is ook van toepassing op FC Lisse-trainer Raymond Bronkhorst. Als kind was hij goed in het leggen van puzzels. Normaal is hij bij het wisselen van spelers van poppetje er in en poppetje er uit. Tegen De Treffers was dit onmogelijk door de vele blessures en schorsingen. Samen met zijn technische staf bedacht hij de oplossing van 5-2-3. Slechts een week hadden de spelers om te wennen aan dit systeem. En het werkte. Tegen De Treffers, dat fysiek en technisch gezien een goede ploeg is.

Door het inbrengen van Wout Heemskerk na de rust kreeg de FC nog meer vertrouwen. Het zette De Treffers onder druk. De Groesbekers wisten even niet wat haar over kwam. FC Lisse kwam op gelijke hoogte door de ‘oude krijger’ David Verweij. David die in zijn afscheidsjaar nog van waarde wil zijn voor zijn ploeg. En dat deed David. Ook door verdedigend zijn mannetje te staan. En natuurlijk was daar ook Toon Zwetsloot, de alleskunner. Hij kopte een bal van de doellijn. En er was een puntentellende redding van Erik Cummins. Jonkie Mika van Rees deed het uitstekend op het middenveld. En zo kunnen er nog meer pluimen uitgedeeld worden aan de spelers van FC Lisse. Zeg maar aan de A-selectie van FC Lisse. Steeds is FC Lisse in staat oplossingen te bedenken, wanneer er spelers wegvallen door wat voor redenen dan ook.

De laatste editie van FC Lisse tegen IJsselmeervogels op Ter Specke werd gespeeld op 16 december 2017. In de tweede divisie. Door winterse buien was het speelveld zwaar. Voorafgaand aan de wedstrijd werd er bij de FC afscheid genomen van Rick Bouwmeester. ‘De Superboer’ kon werk en voetbal niet langer meer combineren. FC Lisse deed het zonder Martin van Eeuwijk. FC Lisse was weliswaar in hoger beroep gegaan tegen de rode kaart van de strateeg een week eerder opgelopen tegen Rijnsburgse Boys, maar diens straf bleef aanvankelijk staan. Later werd Martin vrij gesproken.

De bezoekers uit Bunschoten-Spakenburg waren voor de rust de bovenliggende partij. Toch kwam de FC op voorsprong. Rowdy van der Putten zag zijn strafschop gekeerd worden. Het lukte hem ook niet in tweede instantie. Dan maar in derde instantie Lars Rauws. Het was de eerste veldgoal van Lars sinds hij in 2010 bij de A-selectie kwam. Na de pauze sloeg IJsselmeervogels de klok. Dylan Chiazor maakte gelijk. Twee keer foutief uitverdedigen deed FC Lisse de das om. Christiaan van Hussen en Mike van de Laar profiteerden.

De laatste thuiszege van FC Lisse op IJsselmeervogels is van 12 november 2016. FC Lisse won met 2-0 via Rik Vermeulen en Koen Fokkema. FC Lisse won dat seizoen ook op De Westmaat met 2-0. IJsselmeervogels werd mede door het aantrekken in de winterstop van Berry Powel, dat seizoen kampioen van de derde divisie. FC Lisse maakte via de nacompetitie de stap naar de tweede divisie.

IJsselmeervogels tegen FC Lisse van dit seizoen werd gespeeld op de laatste dag van de zomertijd in 2022. De temperatuur steeg tot ruim boven de twintig graden. FC Lisse kende een bliksemstart door de snelle treffer van Jaap Zwetsloot. IJsselmeevogels zocht een aantal minuten naar een antwoord en vond deze in de persoon van Mourad el Haddouti. Uiteindelijk greep IJsselmeervogels de macht en snelde het naar 4-1 via Yousef Blel, Kevin Sterling en Kian Visser.

Spelen tegen IJsselmeervogels is altijd iets speciaals voor onze hoofdtrainer Raymond Bronkhorst en technisch manager Kevin Winter. Als voetballer maakten zij de gouden jaren mee van De Vogels in het amateurvoetbal. Een club als IJsselmeervogels verlangt altijd terug naar die gouden tijden. Anno 2023 is het voor De Vogels echter een kwestie van overleven. De Vogels komen massaal gesteund door hun achterban naar Ter Specke. FC Lisse moet dezelfde energie leveren als tegen De Treffers. Er keren weer spelers terug van schorsingen en laten wij het hopen ook van blessures. Met ronde 29 van de competitie breekt de tijd van de finales aan. FC Lisse tegen IJsselmeervogels is een mooi affiche. Noteer zaterdag 15 april in de agenda. En geniet vanaf half drie op Ter Specke van strijd, passie, spektakel en goed voetbal.