Voorbeschouwing FC Lisse – Excelsior Maassluis

De complimenten krijgen over het verzorgde spel, maar toch verliezen. Het overkwam FC Lisse tijdens de seizoensopening op De Krom tegen landskampioen VV Katwijk. Katwijk heeft de kwaliteit een hoog niveau een wedstrijd lang vast te houden. FC Lisse moet nog doorgroeien naar een constant hoog niveau. De 3-1 nederlaag tegen het andere oranje is zo deels te verklaren. Meer een tegenstander van het kaliber FC Lisse is Excelsior Maassluis. De Tricolores komen zaterdag 26 augustus naar Ter Specke. De aftrap is om half drie.

Met spanning werd uitgekeken naar de start van de competitie. Katwijk met twee nieuwe spelers in de basis: de voetbalvrienden Sietse Brandsma en Koen Tros. FC Lisse met nieuwkomer Tim Brinkman. Richard de Groot heeft voorlopig de strijd om de eerste plek onder de lat gewonnen van Joost Meendering. Justin van der Putten had door zijn sterke optreden in de oefenwedstrijden een basisplaats afgedwongen, naast de terug gekeerde Rowdy van der Putten. Enzo Stroo heeft het vertrouwen gekregen om als aanvoerder te fungeren. Een streep door de rekening was het wegvallen met een blessure van Franklin Lewis. Wout Heemskerk werd zo in ieder geval tijdelijk de nieuwe rechtsback van FC Lisse. FC Lisse speelde in de eerste helft bij vlagen uitstekend voetbal. Resulterend in een knappe kopgoal van Justin. In de tweede helft bleef Katwijk de Lisserse defensie onder druk zetten. Doelpunten konden niet uitblijven. Bij een 2-1 achterstand rook de FC nog aan de gelijkmaker via Max Hudepohl. Deze viel niet. Katwijk won verdiend met 3-1.

De uitgangssituatie van Excelsior tegen HHC Hardenberg was gelijk aan die van Katwijk tegen FC Lisse. Excelsior moest letterlijk opboksen tegen een betere tegenstander. Excelsior-doelman Tom Boks was net als zijn collega bij FC Lisse, Richard de Groot, lange tijd de man van de wedstrijd. Via een ongelukkig eigen doelpunt verloor Excelsior uiteindelijk vlak voor tijd met 1-0.

Vorig seizoen kwam Excelsior zonder punten en doelpunten naar Ter Specke. Nu ook weer. Al was het toen competitie ronde 3. En Excelsior stond destijds onder leiding van Dogan Corneille. Hij maakte het seizoen echter niet af. Zijn opvolger Steye Jacobs nam het trainersstokje eerder over dan de bedoeling was. Om andere redenen kwam Richard van Heulen eerder aan het roer te staan bij FC Lisse. Zowel Jacobs als Richard keken eerder in de keuken van hun club met het trainen van jeugdteams. Excelsior ontsprong met een doelpunt aan de degradatiedans. Voortbouwen op de eigen jeugd met her en der versterkingen halen. Zowel FC Lisse als Excelsior hanteren deze aanpak.

FC Lisse tegen Excelsior eindigde vorig seizoen in 1-1. Gezien de kansenverhoudingen terecht. Excelsior was in de slotfase echter dicht bij de winst met een bal op de lat en een redding voor de doellijn van Kevin van der Zwet. De laatste keer dat de FC thuis won van Excelsior was bij de seizoensopening in 2014. Aanvoerder Tom Zoontjes was die week net vader geworden. FC Lisse won met 3-0. Onder meer via twee treffers van Koen Fokkema. De meest bijzondere zege van Excelsior bij FC Lisse was in de jaren 90 van de vorige eeuw. De spelersbus van Maassluis kwam vast te zitten in het verkeer in verband met het bloemencorso. De spelers stapten uit en vervolgden hun weg wandelend naar Ter Specke. Deze voorbereiding had geen vat op de Tricolores. FC Lisse werd met 4-1 weggespeeld. Faust van der Meer scoorde voor Excelsior uit alle rangen en standen.

Er zijn een paar spelers die zowel voor Excelsior als FC Lisse uitkwamen. De voormalig voorzitter van Excelsior, Gert-Jan Bunt, is de bekendste. Ook Aad Bozuwa kwam voor beide teams uit. Er is tevens een link tussen oud-FC Lisse speler Ralph Polman en oud-Excelsior-trainer Eric Gudde. Zij zijn familie van elkaar.

FC Lisse hunkert naar de eerste thuisoverwinning. Excelsior wil dit uiteraard voorkomen. De wedstrijd tussen de twee teams is zaterdag 26 augustus op Ter Specke vanaf half drie.

Van de penningmeester:
De entreeprijzen voor het seizoen 2023/’24 zijn verhoogd.
– staplaats € 10
– zitplaats  € 12,50

Leden 12+ hebben toegang met een geldige ledenpas seizoen 2023/’24.
Vragen over je ledenpas via mail aan: ledenadministratie@fclisse.nl