Voorbeschouwing FC Lisse – De Treffers

FC Lisse treft op zaterdag 18 november 2023 de meest succesvolle zondagclub uit het amateurvoetbal. De Treffers uit Groesbeek is de naam. De club van Jantje ‘Breed’ Peters. Deze dynamische middenvelder maakte ooit als speler van Oranje indruk op Wembley. Ter Specke is van een andere orde. Maar toch. Vanaf half drie staat FC Lisse tegen De Treffers op het programma.

Wie de tweede divisie bekijkt ziet dat een aantal zondagclubs met een rijke historie al jaren stand weten te houden in een afdeling met vooral zaterdagclubs. HFC, AFC en De Treffers. De roodzwarten zijn uit 1919. Zij spelen altijd technisch verzorgd voetbal. Een keer in de twee weken op het prachtige Sportpark Zuid.

De Treffers speelde vanaf de oprichting in 1974 tot en met 2010 in de zondag hoofdklasse. Het hoogste niveau bij de amateurs. Geen enkele andere club wist dit te presteren. Acht keer werd De Treffers afdelingskampioen, drie keer kampioen bij de zondagamateurs en twee keer kampioen van Nederland.

De Treffers speelde op 2o augustus 2010 de allereerste wedstrijd in de zondag Topklasse. Een uitwedstrijd tegen FC Oss. Het eerste doelpunt was van Koen Garritsen. Aartsrivaal was geruime tijd dorpsgenoot Achilles’29. Groesbeek met nog geen 20.000 inwoners was jarenlang het beste voetbaldorp van Nederland, nog beter dan Katwijk of Bunschoten-Spakenburg. Groesbeek bracht zes voetbalclubs voort.

In 2016 werd de tweede divisie ingevoerd. De Treffers was er bij vanaf het begin. De vierde plaats in het eerste seizoen was de beste prestatie tot op heden. In 2022/2023 viel De Treffers op in het KNVB-beker-toernooi. Het werd de eerste amateurclub die in een seizoen minimaal twee clubs wist uit te schakelen in het bekertoernooi uit de eredivisie. Het ging om RKC Waalwijk en SC Cambuur.

De Treffers wordt getraind door Lee-Roy Echteld. De oud-prof laat zien dat prof- en amateurvoetbal samen gaan. Hij combineert De Treffers met het assistent-bondscoachschap van Jong Oranje. Echteld is een gedreven trainer. Hij wil De Treffers door laten groeien naar de top van het amateurvoetbal. Gezien de huidige stand op de ranglijst is hij aardig op weg.

De vorige editie van FC Lisse op Ter Specke tegen De Treffers was op zaterdag 15 oktober 2022. FC Lisse had niets in te brengen tegen het volwassen spelende De Treffers. Jordy Thomassen en Raymond Gyasi maakten het verschil. De Treffers was op dat moment in de race voor de eerste periodetitel.

FC Lisse wist op 24 april 2018 wel te winnen op Ter Specke tegen De Treffers. FC Lisse leek op weg zich te handhaven in de tweede divisie. De Treffers kwam op voorsprong door Niek Versteegen in deze doordeweekse wedstrijd. Niels Buys maakte gelijk. Vlak voor tijd was er de winnende van Martin van Eeuwijk. Mo Adouch maakte zijn basisdebuut.

De laatste confrontatie tussen De Treffers en FC Lisse was op paaszaterdag 8 april 2023 in Groesbeek. FC Lisse speelde met vele invallers en zag al snel de ervaren Tom Noordhoff uitvallen. De krijgers van FC Lisse bleven overeind tegen een op papier betere tegenstander. De 1-1 was een gewonnen punt voor de FC. Die instelling van toen is ook nu nodig bij de FC. Het thuispubliek zag de geel-blauwen knokken voor iedere centimeter grondgebied tegen GVVV. Door de vele regen van de laatste tijd is het natuurhoofdveld van FC Lisse wederom zwaar. Mooi voetbal is dan geen optie, maar veel strijd.

FC Lisse tegen De Treffers is er op zaterdag 18 november vanaf half drie op Ter Specke. De Treffers wil de hoge positie op de ranglijst behouden en de FC wil eindelijk eens een thuisoverwinning boeken.