Voorbeschouwing FC Lisse – AFC

Bijna telt niet in de sport. Bijna had de FC weer eens thuis gewonnen na de laatste driepunter op Ter Specke op 15 april 2023 tegen IJsselmeervogels. Het ging uiteindelijk op 2 december 2023 in de slotfase tegen Rijnsburgse Boys toch mis. De teleurstelling was groot bij de geel-blauwen. Hoe zet je je als team over verlies heen? Dat is in ieder geval het kalenderjaar 2023 winnend afsluiten. Die mogelijkheid heeft Lis op zaterdag 16 december in eigen huis tegen AFC uit Amsterdam. Dit treffen op Ter Specke begint om half drie.

Je kunt de mannen van Sjaak Polak niet verwijten dat ze niet hard werken. Dat ze alles geven om een duel winnend af te sluiten. Een ploeg in nood ontbreekt het vaak aan geluk. Maar ook aan het vertrouwen een voorsprong vast te houden tot het laatste fluitsignaal. Op de trainingen en tijdens de wedstrijden is er bij de FC de wil om eindelijk eens de punten thuis te houden op Ter Specke. Zal het lukken tegen AFC?

De doelstelling van AFC is ieder jaar dezelfde. Top drie en zo lang mogelijk mee spelen voor de titel. Met een mix aan ervaring en jonge talenten die doorbreken. Vorig seizoen speelde AFC lange tijd de eerste viool in het orkest van de tweede divisie. In de slotfase van het seizoen kon AFC toch niet de kroon op het werk zetten en was het weer Katwijk dat de titel binnen haalde. Dit seizoen is AFC bescheiden begonnen. Maar toch, een seizoen duurt lang.

AFC is van 1895. Het heeft als bijnaam door het rode shirt: The Reds. Op de ranglijst aller tijden in het zondagvoetbal neemt het plaats twee in. In 2019 werd het voor de eerste keer kampioen van Nederland bij de amateurs. Het is een club met tradities. Van de humor en de lach. En waar op vele niveaus wordt gepresteerd. Met bijna 2500 leden en 124 teams een grote club.

De laatste editie van FC Lisse – AFC werd gespeeld op zaterdag 1 april 2023. De Amsterdammers kwamen als koploper van de tweede divisie naar Ter Specke. Het was in een fase van het seizoen, dat de FC heel goed op 0-0 kon spelen. De FC was aan het sprokkelen om zich zo veilig te kunnen spelen. Dat lukte uiteindelijk begin mei. Op 1 april werd er niet gescoord. Jaap Zwetsloot kopte op de paal. De concurrenten van AFC, Katwijk en Rijnsburg, hadden die dag ook tegen elkaar gelijk gespeeld. AFC bleef zo met nog zeven duels te gaan de nummer een in de tweede divisie.

Begin 2017 wist FC Lisse in de tweede divisie op Ter Specke met 2-0 te winnen van AFC. FC Lisse had een weergaloze Martin van Eeuwijk in haar midden. Martin leverde de assists op de doelpuntenmakers Rik Vermeulen en Rowdy van der Putten. AFC stond op dat moment laatste in de competitie. In de winterstop haalde AFC spits Ignacio binnen. AFC kwam, zag en overwon dat seizoen. Een seizoen later werd het kampioen.

Met een goed gevoel 2023 afsluiten. Dat wil FC Lisse, dat wil AFC. Winst is daarvoor nodig. Met drie punten op zak is het even bijkomen tijdens de feestdagen en daarna weer knallen in 2024 als het gaat op sportief vlak. FC Lisse wil nu wel eens met de drie punten van het veld op Ter Specke stappen. FC Lisse tegen AFC op zaterdag 16 december is daarvoor de uitgelezen mogelijkheid. De aftrap is om half drie.