Voorbeschouwing FC Lisse – ADO’20

Aanhouden Doet Overwinnen. Dat gaat er schuil achter de naam ADO’20. FC Lisse zal dit als slogan moeten gebruiken om degradatie te ontlopen uit de tweede divisie. FC Lisse ontvangt op  Ter Specke voor de allereerste keer in haar bestaan op competitieniveau Aanhouden Doet Overwinnen’20 uit Heemskerk. De primeur is op zaterdag 13 april 2024 vanaf half drie.

Voorlopig volgt ADO’20 het spoor in ontwikkeling, zoals die bij FC Lisse. Eerst kampioen worden van de derde divisie. Met het grootste deel van het kampioensteam vervolgens zich moeiteloos handhaven in het eerste jaar tweede divisie. Maar dan de volgende stap. FC Lisse raakte afgelopen zomer diverse sterkhouders kwijt. Het is er tot op heden niet in geslaagd deze leemte op te vullen. ADO’20 ziet komende zomer tal van bepalende spelers vertrekken, zoals spits Milan Zonneveld naar Quick Boys. De technische keuzeheren van ADO’20 denken het verlies van de toppers op te vangen met jonge talenten uit de eigen jeugd en met spelers die aan het begin van hun loopbaan staan uit de omgeving. Afwachten of ADO’20 daarmee ook volgend seizoen moeiteloos zich weet te handhaven in de tweede divisie.

De heenwedstrijd op sportpark De Vlotter in Heemskerk was een unieke in meerdere opzichten. ADO’20 en FC Lisse waren elkaar in het verleden al regelmatig tegen gekomen op het vriendschappelijk niveau. Maar nog niet voor het echie. De wedstrijd werd gespeeld op een zondag. ADO’20 is van oudsher een zondagclub en FC Lisse is geen principiële zaterdagclub. Zondag 12 november was de dag. Bij FC Lisse maakte oud-international Ricardo van Rhijn zijn basisdebuut bij FC Lisse.

De Superezels waren iets sterker in de beginfase. Vervolgens nam FC Lisse de regie van de wedstrijd over. ADO’20 toonde zich wat slapjes, terwijl FC Lisse streed voor iedere meter. Dyllando Panka bracht de bezoekers aan de leiding. De 0-2 was een schoonheid van een doelpunt. Max Hudepohl ging op avontuur. Zijn voorzet werd geweldig binnengekopt door Rowdy van der Putten. FC Lisse zat op rozen en was op weg naar de eerste zege van de competitie. Rowdy en Toon Zwetsloot kwamen nog in de buurt van meerdere FC Lisse-treffers. Verder dan een tegentreffer kwam ADO’20 niet. De zege zorgde voor opluchting en blijdschap bij iedereen die FC Lisse lief is.

Wie de instelling van FC Lisse-trainer Sjaak Polak kent weet dat opgeven geen optie is. Zo lang er hoop is, is er leven. Ook in de laatste thuiswedstrijd tegen Quick Boys liet de FC voortreffelijk spel zien. Het was zeker voor de rust de bovenliggende partij. Het had met een 2-0 voorsprong de rust in kunnen gaan. Maar ja, dan moeten de kansen wel benut worden. Wanneer dit niet gebeurt ziet men een oude voetbalwet in werking treden, dat een tegenstander uit het niets scoort. Het kwartje zal voor FC Lisse eens de goede kant op moeten vallen en dan het liefst nu.

De FC Lisse-spelers geven alles op trainingen en wedstrijden. Dat is het probleem niet. Nu nog het resultaat. Met andere woorden Aanhouden Doet Overwinnen. Ook op zaterdag 13 april tijdens FC Lisse tegen ADO’20 op sportpark Ter Specke in Lisse. Vanaf half drie.