Voorbeschouwing FC Lisse – ACV

De Asser Christelijke Sportvereniging gaat op zaterdag 27 januari op bezoek bij FC Lisse. De aftrap is om half drie. FC Lisse is na negen maanden van droogte weer toe aan een thuisoverwinning. Bovendien hebben de geelblauwen wat goed te maken voor de kansloze nederlaag van 2-0 eerder dit seizoen in Assen.

Het ACV uit de gloriejaren jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw had bijzondere trainers aan het roer staan. Het ACV van 1977/1978 stond onder leiding van Peter Koetsier. Het spel uit die tijd van ACV was om te smullen. Het kende topspelers als Bert Hooyer, Jan Mennega, Jan Schipper, Jack Soumeru, Ronald Manders, Rolf Veneboer en Jan Postma. Het was vechten om een plekkie in de hoofdmacht. En natuurlijk waren er wrijvingen met zo veel vedetten. Het verhaal gaat dat Veneboer liever op het middenveld speelde dan als rechtsbuiten. ‘Laat hem eerst maar eens drie doelpunten maken’ riep Koetsier. Veneboer hield zich hieraan in de volgende wedstrijd. ACV won dat seizoen de tweestrijd om de zaterdagtitel in een drieluik tegen Noordwijk. Hoogeveen werd verslagen om de algemene amateurtitel en Jodan Boys voor de KNVB-beker.

In 1979 en 1980 deed ACV onder Foppe de Haan weer een greep naar de macht. Wederom kwam het tot een drieluik met Noordwijk in Harderwijk. In 1980 trok Noordwijk aan het langste einde. In 1985 kwam Hans Westerhof naar ACV. Dit keer vergaapten de fans van ACV zich aan onder meer Ronnie Krohne, Peter Kuntz, Johan Pitstra, Harry Sinkgraven, Gerard Kuntz, André Luchtenberg en Charley Kenter. Het was het een keer raken. Heerjansdam en IJsselmeervogels werden weg geblazen om de zaterdagtitel en Top Oss was de mindere van ACV om de algemene amateurtitel. Een seizoen later vloerde ACV om de zaterdagamateurtitel NSVV en Spakenburg. Geldrop bleek om de algemene amateurtitel een brug te ver.

Dit seizoen is ACV weer terug op het hoogste amateurniveau. De trots van Drenthe doet het uitstekend in de tweede divisie. ACV was in eigen huis veel te sterk voor de opponent uit Lisse. ACV wist de kampioensvorm een niveau hoger vast te houden. Justin Mulder en Giovanni Zwikstra wisten dit uit te drukken in de score. FC Lisse had voor de rust niets in te brengen tegen de formatie van trainer Ruud Jalving. In de tweede helft beet FC Lisse meer van zich af en kreeg het kansen via Enzo Stroo, Remi van Ekeris en Toon Zwetsloot. Remi maakte Jalving mee als trainer bij Emmen.

FC Lisse tegen ACV ging in 2020 niet door wegens corona. Een jaar later was het de opening van het seizoen in de derde divisie. Aan het einde van de rit vierde FC Lisse het kampioenschap. Het was de vraag hoe de gesteldheid was van de spelers na de lockdown. ACV bleek over een sterke fysieke ploeg te beschikken, waar tegen FC Lisse het moeilijk had. FC Lisse stond bij de rust op Ter Specke weliswaar met 2-1 voor, maar was nog niet zeker van een goede afloop. Dat slechte voorgevoel bij de thuisclub kwam uit. ACV verdiende de 3-2 zege. Het was gewoon die middag net even beter dan de FC. FC Lisse verloor een week later de streekderby in Sassenheim tegen Ter Leede. Vanaf dat moment ging FC Lisse het verzorgde en creatieve spel om zetten in resultaten.

FC Lisse kan de steun van haar achterban goed gebruiken. De twaalfde man kan een ploeg vaak over een moeilijk punt heen helpen. Punten zijn voor de ploeg van trainer Sjaak Polak hard nodig om de weg omhoog in te slaan. Strijd is daarvoor nodig en natuurlijk verzorgd voetbal. De supporters uit Lisse en Assen gaan het mee maken op zaterdag 27 januari. De bal wordt op Ter Specke aan het rollen gebracht om half drie.