Voorbeschouwing Excelsior Maassluis – FC Lisse

Sneeuw en vorst deden FC Lisse met de herstart van de competitie de das om. IJs en weder dienende krijgt de formatie van trainer Raymond Bronkhorst zaterdag 28 januari opnieuw de kans om te laten zien hoe het is gesteld met het groepsproces, de fitheid en de vorm van FC Lisse 1. Aan de Lavendelstraat 2 in Maassluis is het plaatselijke Excelsior vanaf half drie de tegenstander. De Tricolores speelden in hun eerste wedstrijd van het kalenderjaar 2023 verdienstelijk gelijk met 1-1 bij kampioenskandidaat De Treffers uit Groesbeek.

Het was onbegonnen werk af te reizen naar Kozakken Boys in Werkendam. Er was in het Brabantse land een pak sneeuw gevallen van ruim vijf centimeter. Bovendien was het rondom het hoofdveld van de Kozakken op onder meer het parkeerterrein spekglad. De FC krijgt zo een week extra de tijd te trainen op automatismen en diverse pijntjes te laten genezen.

De formatie van Dogan Corneille kwam in het gebied bekend door de Vierdaagse van Nijmegen, de Zevenheuvelenweg, vlak voor de rust op voorsprong door Pieter Langedijk. Bij de pauze was de eindstand met 1-1 bereikt. Dit treffen was grimmig van karakter, aangezien er drie rode kaarten vielen. Om die reden ontbreekt Giovanni da Fonseca tegen FC Lisse.

Excelsior weet steeds weer nieuw talent klaar te stomen die voldoen aan tweede divisie niveau. Excelsior is dan ook sinds jaar en dag een blijvertje in de tweede divisie. Op Ter Specke pakten de Tricoleres het eerste punt van deze competitie. De gasten kwamen op voorsprong door Carlito Fermina. Deze doelpuntenmaker kondigde net als Romario van PSV vroeger, zijn doelpunt van tevoren aan. Fermina is intussen bezig aan een Italiaanse avontuur. FC Lisse kwam op gelijke hoogte door Jeffrey Klijbroek. In de slotfase mazzelde de FC met een bal op de onderkant van de lat en een bal van de doellijn.

Winnen deed de FC niet vaak in competitieverband in Maassluis. De zege had de FC voor het grijpen op 5 maart 2016. Tot tien minuten voor tijd stond de FC met 3-2 voor via Tom Zoontjes, Murat Onal en Mo Messaoud. Excelsior had er twee inliggen op dat moment via een eigen doelpunt van Niels Buijs en Kevin Vink. Excelsior kende het geluk van de kampioen en won alsnog met 4-3 via Vink en Daan Smith. Excelsior werd uiteindelijk de laatste kampioen van de topklasse zaterdag en veroverde ook de algemene amateurtitel tegen Lienden. Het seizoen erop werd de tweede divisie ingevoerd.

FC Lisse won voor het laatst in de competitie bij Excelsior in het seizoen 2013/2014. De FC kwam aan een 2-1 zege via Renaldo Jongebloet en een eigen doelpunt van Niels Redert. Bij Excelsior stond Richal Leitoe in de basis. Richal werd met FC Lisse in 2008 amateurkampioen van Nederland.

Vlak voor de start van het de competitie in het seizoen 2017/2018 kwamen Excelsior en FC Lisse elkaar tegen in Maasluis tijdens de tweede kwalificatieronde van de KNVB-beker. Thierry Monteny bracht op aangeven van Rowdy van der Putten de gasten uit Lisse voor de pauze op voorsprong. Sefa Kurt maakte gelijk. Het kwam aan op verlenging. De twee teams wisten daarin niet te scoren. FC Lisse-trainer Robbert de Ruiter zorgde voor een ‘Tim Krul’-wissel met het inbrengen in de 118de minuut van doelman Wesley Storm. Deze verving Björn Haggerty. Wesley werd de penaltykiller van FC Lisse. Wesley herhaalde dit in de volgende KNVB-beker ronde op Ter Specke tegen HSV Hoek. Die strafschopperserie moest na protest van Hoek bij de KNVB echter opnieuw. De afloop is bekend.

Waar de FC momenteel staat zien wij komende zaterdag. De weersverwachtingen zijn gunstig. FC Lisse brandt dan ook van verlangen om weer voor het echie te spelen. De aftrap is zoals gezegd om half drie.