Voorbeschouwing Excelsior Maassluis – FC Lisse

Excelsior Maassluis en FC Lisse waren ooit de beste amateurclub van het land. De Tricolores deden dit in 2016. Door de invoering van de open voetbalpiramide werd Excelsior de laatste algeheel amateurkampioen. FC Lisse was in 2008 heer en meester. De toetjes om de zaterdagtitel en de algehele titel waren om te smullen. Anno 2023 timmeren Excelsior en FC Lisse nog steeds aan de weg als het gaat om een goede jeugdopleiding en ambities met het eerste team. Echter momenteel gaat het om overleven in de tweede divisie. Zaterdag 20 januari 2024 treffen Excelsior en FC Lisse elkaar aan de Lavendelstraat. De aftrap is om half drie.

Excelsior ging in de winterstop naar Spanje, FC Lisse bleef dichter bij huis in België. Excelsior was in de ban van het KNVB-bekerduel tegen ADO/Den Haag. Organisatorisch ging dit niet in eigen huis, maar moest uitgeweken worden naar Het Kasteel in Rotterdam. Sparta en Excelsior onderhouden warme banden. Jong Sparta mag haar thuiswedstrijden voor zo lang dat nodig is spelen op het complex van Excelsior. FC Lisse kreeg onlangs een schitterend nieuw complex, Excelsior wil haar speelterrrein graag vernieuwen.

Excelsior doet het altijd goed met haar jeugdopleiding. Landelijk neemt het de vijfde plaats in als het gaat om haar eerste team en de jeugdselecties vanaf onder de 13. FC Lisse doet het ook niet slecht met plek 14. In 2014 kreeg Excelsior als eerste amateurclub van ons land door de KNVB de status van Regionale Jeugdopleiding toegekend.

Excelsior ontsnapte vorig seizoen aan de nacompetitie door een goal meer te maken dan TEC. Ook dit seizoen heeft Excelsior een inhaalslag nodig om zich te handhaven. In de winterstop wist het zich te versterken met Darren Maatsen van AFC. De nu 32-jarige aanvaller keerde zo na 12,5 jaar terug naar de plek waar hij door brak als seniorenspeler.

In de technische staf van Excelsior maakte assistent-trainer Marco Bravenboer plaats voor Raymond Frehe. Laatstgenoemde was al eerder actief voor Excelsior als speler en als trainer.

Bijna een jaar geleden was het ook Excelsior – FC Lisse. De wedstrijd leek te eindigen op 0-0. FC Lisse had in deze fase van de competitie een patent op een laat doelpunt. En deze viel in de 96ste minuut. Gemaakt door Enzo Stroo. Zal de geschiedenis zich herhalen?

In het kampioensjaar van Excelsior in 2016 had de thuisclub het geluk van de aanstaande kampioen. FC Lisse was in deze fase bezig om zich te handhaven in de topklasse. Tot tien minuten voor tijd stond geel-blauw immers op verplaatsing voor met 3-2 via Tom Zoontjes, Murat Onal en Mo Messaoud. Excelsior kwam aan haar eerste twee goals via een eigen treffer van Niels Buijs en Kevin Vink. Excelsior kwam in de slotfase toch nog aan de winnende hand via opnieuw Vink en Daan Smith.

Voor de start van de competitie in 2017/2018 troffen Excelsior en FC Lisse elkaar tijdens de tweede voorronde van de KNVB-beker. Thierry Monteny bracht op aangeven van Rowdy van der Putten de gasten op voorsprong. Sefa Kurt maakte gelijk. Het kwam aan op verlenging. Daarin werd niet gescoord. FC Lisse-trainer Robbert de Ruiter zorgde voor een ‘Tim Krul-wissel’ met het inbrengen van doelman Wesley Storm. Deze verving Björn Haggerty. Wesley werd de penaltykiller van FC Lisse. Wesley herhaalde dit in de volgende KNVB-beker-ronde tegen HSV Hoek. Een ‘Nagtegaal’ maakt echter nog geen zomer.

De geschiedenis is geweest, wat telt is het heden. Excelsior en FC Lisse zitten in hetzelfde schuitje. De degens worden gekruist op zaterdag 20 januari 2024 in Maassluis. Vanaf half drie.