Voorbeschouwing FC Lisse – AFC Amsterdam

Met de zomertijd komen we in de maanden april, mei en juni terecht waarin de prijzen worden verdeeld in het voetbal. Er wordt gelachen en gehuild om kampioenschappen en promoties. Er wordt getreurd bij degradaties. FC Lisse ontvangt thuis nog drie kampioenskandidaten. De eerste is zaterdag 1 april, en dat is geen grap, AFC. De Amsterdammers kunnen vanaf half drie op Ter Specke hun slag slaan, in de wetenschap dat de concurrenten voor de titel, Katwijk en Rijnsburgse Boys, elkaar treffen op De Krom. Aan FC Lisse om dit te voorkomen. Op de Zuid-as wist het onervaren FC Lisse de zege niet over de streep te trekken. Is de ploeg van trainer Raymond Bronkhorst nu zo verder gerijpt de afgelopen maanden, dat dit nu wel lukt.

De doelpunten voor FC Lisse zijn na de winterstop schaars. Zowel voor als tegen. In acht duels in 2023 werd er zeven keer gescoord door Lis. De FC kreeg er ook zeven tegen. De voorhoede van de FC wist het net al vier keer op rij niet te vinden. De laatste Lisserse treffer is van 18 februari, gemaakt in het carnavalsweekeinde door Noordwijkerhouter Wout Heemskerk.

AFC zag een ruime voorsprong op de concurrentie de afgelopen tijd verdwijnen als sneeuw voor de zon. Met name de dikke thuisnederlaag tegen de Koninklijke HFC hakte er aardig in bij de Amsterdammers. Op het moment dat Katwijk en Rijnsburgse Boys de ene na de andere overwinning behaalden. Mogelijk heeft AFC de draad weer kunnen oppakken in Maasluis, toen het een 2-0 achterstand tegen Jong Sparta omboog in een 3-2 zege. AFC dat ook afgelopen zaterdag met 1-0 won op eigen veld tegen Kozakken Boys. AFC kan wil het haar koppositie behouden alleen maar voor de winst gaan tegen FC Lisse. En FC Lisse? Zij willen de ongeslagen reeks thuis voortzetten. De laatste thuisnederlaag is van 15 oktober 2022 tegen De Treffers.

Terug naar de heenwedstrijd tussen AFC en FC Lisse op 8 oktober vorig jaar. AFC was voor de pauze heer en meester. Als door een wonder bleef FC Lisse tegendoelpunten bespaard. Meteen na de rust betekende het eerste Lisserse schot van FC Lisse op het doel van AFC een treffer. Het was weer zo’n streep van Jeffrey Klijbroek. Cruciaal voor het verloop van de wedstrijd was de 60ste minuut. Enzo Stroo leek op weg naar de 0-2. De vraag is en was of Enzo op niet eerlijke wijze werd gestopt door AFC-doelman Gijs van Zetten. Er volgde geen fluitsignaal en Enzo raakte bij deze actie geblesseerd.

AFC kwam langszij door Raily Ignacio. FC Lisse zat in tegenstelling tot de eerste helft nu meer in de wedstrijd. Uit een voorzet van Björn Mussche maakte Jaap Zwetsloot de 1-2. FC Lisse leek letterlijk een engeltje op te lat te hebben zitten. AFC ging door allerlei wissels nog meer pompen. De stootkracht en de ervaring van de Amsterdammers troefden het onervaren FC Lisse af. Matthijs Jesse en Joël Tillema deden FC Lisse teleurgesteld afdruipen.

Het laatste echie tussen FC Lisse en AFC op Ter Specke was de wedstrijd tussen deze twee in de KNVB-beker op 21 september 2021. FC Lisse kwam vroeg aan de leiding via Jaap Zwetsloot. Na ruim een half uur werd het 1-1 door Splinter de Mooij. FC Lisse moest wegens rood voor Toon Zwetsloot na 40 minuten door met tien man. FC Lisse hield het vol tot in de verlenging. Ignacio maakte het verschil. Ignacio die de FC vaker in het verleden in de slotfase de das om deed op Ter Specke als speler van Rijnsburgse Boys. De jonkies Bommel Schippers en Tristan Slootbeek vielen nog in tegen AFC voor de beker.

De laatste keer op Ter Specke in de tweede divisie tussen FC Lisse en AFC is van begin december 2017. FC Lisse had een weergaloze Martin van Eeuwijk in haar midden. Martin leverde de assists op de doelpuntenmakers Rik Vermeulen en Rowdy van der Putten. FC Lisse won met 2-0. AFC stond op dat moment laatste op de ranglijst. In de winterstop haalde het Ignacio. AFC kwam, zag en overwon met Ignacio. Een seizoen later werden de Amsterdammers kampioen van Nederland bij de amateurs.

Het gaat er zaterdag 1 april ongetwijfeld om spannen op Ter Specke tussen FC Lisse en AFC. De bal wordt om half drie aan het rollen gebracht.