Voorbeschouwing AFC Amsterdam – FC Lisse

De strijd onderin in de tweede divisie is nog niet beslist. Sterker. De laatste wedstrijddag van de competitie gaat bepalen welk team rechtstreeks afzakt naar de derde divisie en welk team nacompetitie gaat spelen. FC Lisse heeft door de 2-1 zege op de Koninklijke HFC de achterstand op concurrent Kozakken Boys terug gebracht tot een punt. Kozakken Boys verloor immers met 2-1 van De Treffers. Zaterdag 25 mei is de dag van de beslissingen. Alle wedstrijden in de tweede divisie beginnen om half vier. Of FC Lisse de competitie kan verlengen is onder meer afhankelijk van het resultaat in Amsterdam Zuid tegen AFC. Gelijktijdig speelt Kozakken Boys de uitwedstrijd bij Scheveningen.

FC Lisse was tegen HFC de bovenliggende partij. Er werd vanaf minuut een druk gezet op de tegenstander. Voor ieder grassprietje werd ‘geknokt’ door de spelers van Sjaak Polak. Met als uitblinkers Maxim van der Meer en Romano de Jonge. De FC kreeg weer dotten van kansen, waaruit te weinig rendement werd behaald. Daardoor bleef het spannend tot de laatste minuut. Dit keer viel het kwartje gelukkig de goede kant op.

Wie gaat er zaterdag het beste om met de spanning? Feit is dat Kozakken Boys ondanks de vele nieuwkomers sinds de winterstop niet in staat is geweest zich veilig te spelen. FC Lisse daarentegen voelt dat er nog wat te halen is. Beslissende wedstrijden om kampioenschappen en degradaties leveren vaak gekke uitslagen op. Hoe gaan de clubs, die nergens meer voor spelen, om met de situatie dat ze een ploeg uit de gevarenzone over de vloer krijgen.

Los van de stand op de ranglijst voor FC Lisse zijn er mogelijkheden om tot winst te komen bij AFC. Zie de wedstrijd van vorig seizoen. In de tweede helft kwam de wedstrijd op gang op 8 oktober 2022. Jeffrey Klijbroek zette met een streep de FC op voorsprong. Het werd 1-1. Wederom kwam de FC aan de leiding via Jaap Zwetsloot. Enzo Stroo leek op weg naar de 1-3, maar raakte bij zijn doelpoging geblesseerd. FC Lisse moest zich in de slotfase beperken tot verdedigen. De druk van AFC werd FC Lisse te veel. AFC wist door twee late treffers alsnog de drie punten te pakken.

FC Lisse kan zaterdag 25 mei alleen overleven wanneer het wint van AFC en Kozakken Boys niet wint bij Scheveningen. Er is ook dan van alles mogelijk. Het duel in Amsterdam begint om half vier. FC Lisse-supporters steun het team en kom massaal naar de hoofdstad van Nederland.