Voorbeschouwing FC Lisse – Koninklijke HFC

De oudst bestaande club in het Nederlandse voetbal is de Koninklijke HFC. Opgericht in 1879 door de sportpionier Pim Mulier. In 1959 kreeg de club uit Haarlem van Juliana het predicaat koninklijk. HFC speelt sinds 1923 aan de Spanjaardslaan de traditionele nieuwjaarswedstrijd tegen de oud-internationals. Voor FC Lisse is het een hele eer voor de eerste keer in haar bestaan een competitieduel te kunnen spelen tegen de Koninklijke. Ter Specke is de locatie, waarbij de aftrap wordt gegeven komende zaterdag om half vier.

HFC-trainer Ted Verdonkschot moet een trots man zijn. Wie kan het hem navertellen, trainer te zijn geweest van voetbalgrootmachten als Rijnsburgse Boys, Hardenberg en Quick Boys. En de Haarlemmer mag nu voor het tweede jaar voor de groep staan van HFC. Bijzonder is de loopbaan van zowel Verdonkschot als die van Robbert de Ruiter. De twee waren in 2003 reeds in trek bij clubs uit de Bollenstreek. Robbert koos destijds voor VVSB en Verdonkschot voor de Uien van Rijnsburg. Verdonkschot had een Lisser nodig om zijn eerste grote succes te boeken als trainer. Op 13 mei 2006 tijdens de kampioenswedstrijd tussen FC Lisse en RB op Ter Specke. Die Lisser was Erwin van der Lugt. Hij voorkwam op de doellijn, dat Jeffrey Winter kon scoren. Luggie stond altijd op de juiste plaats. Martijn Gootjes dompelde de FC in de 94ste minuut in rouw en bezorgde RB de eerste afdelingstitel na zestien jaar.

Verdonkschot moet momenteel roeien met de riemen van het Spaarne die het heeft. Diverse HFC-spelers gingen immers met hun trainer Pieter Mulders mee naar RB, bij het aantreden van Verdonkschot in de bloemenstad. Wat te denken van Hidde Prijs, Donny Verdam en Rachid el Yaakoubi. Dit seizoen is daar Carlos Opuku nog bijgekomen. Verdediger Opuku werd vorig seizoen clubtopscorer met veertien treffers. Voor HFC een reden zich aanvallend te versterken via Daniël van Son (Volendam) en Steven Olsthoorn (FC Lisse).

Verdonkschot zag zijn eerste seizoen als een kwestie van overleven in de tweede divisie. Het moment is aangebroken als HFC meer te gaan voetballen. Dit seizoen is HFC uitstekend van start gegaan. Zowel in de competitie als in de beker. Opvallend vaak weet de 20-jarige Roy Castien het net te vinden. Zijn oudere broer Nigel is herstellende van een blessure. De oudjes doen het nog goed bij HFC. Gertjan Tamerus speelde ooit in de eredivisie voor NAC en Heracles. De 36-jarige Haarlemmer trekt nu de HFC-kar, bekeken vanuit de achterste linie. Nog bijzonderder is de doelman. De 40-jarige Gerard van Rossum is toe aan zijn tweede voetbaljeugd, of is het zijn derde? Van Rossum weet voorlopig Tom Boks achter zich te houden. Boks die diverse spelers van FC Lisse  kent vanuit zijn periode bij Scheveningen en ADO. Kevin Sterling kwam eerder uit voor Katwijk.

Brian van der Werff stond in het verleden diverse jaren onder de lat bij HFC. Door een blessure kan hij niet aantreden tegen zijn oude club. Er zijn nog meer spelers die zowel in actie kwamen voor de FC als voor HFC: Radjin en Jeevan de Haan, Remco van Bemmel en Pascal Averdijk. Haarlemmer Ted Immers trainde zowel FC Lisse als HFC.

Vorig seizoen vormde FC Lisse – HFC de afsluiting van de voorbereiding. Door Tamerus ging HFC rusten met een 1-0 voorsprong. Na een Lissers kwartiertje meteen in de tweede helft kwamen de geelblauwen voor via Kas de Vries en Rik Vermeulen. HFC pakte alsnog de zege door Wouter Haarmans en Vince de Kwant.

De aanvoerdersband is zaterdag voor Ben Thomas. De wedstrijdbal is geschonken door drie vrienden: Peter van der Hulst, Pieter van Berkel en Loek de Jeu. De voormalige Lisser Loek woont in het grensgebied tussen Heemstede en Haarlem en heeft twee kinderen op HFC zitten.

FC Lisse is komende zaterdag vanaf half vier toe aan haar eerste driepunter. Natuurlijk is dit duel ook heel speciaal voor FC Lisse-aanvaller Koen Fokkema, die opgroeide bij DSS uit Haarlem. DSS dat staat voor Door Samenwerking Sterk. Dat laatste heeft FC Lisse hard nodig.