Voorbeschouwing ASWH – FC Lisse

Met Rijnsburgse Boys – Scheveningen en ASWH – FC Lisse staan er op de eerste zaterdag in maart twee toppers op het programma. Zitten de eerst genoemde teams in een flow, ASWH en FC Lisse doen er alles aan uit de dip te komen. Na zeven jaar reist de FC weer af naar Hendrik-Ido-Ambacht, waar het in het verleden altijd tot spektakel kwam. ASWH – FC Lisse begint om drie uur.

De wedstrijden op verplaatsing van de FC tegen ASWH zijn bijna allemaal bijzonder. Zo ook op de laatste speeldag in de Hoofdklasse A van het seizoen 2009/2010 op zaterdag 8 mei. Op het spel stond plaatsing voor de Topklasse. De nummers een tot en met vier van de eindstand gingen rechtstreeks, de nummers vijf en zes kregen een herkansing. Kampioen Barendrecht, Capelle en Rijnsburgse Boys waren al zeker van de Topklasse. Wie ging het vierde rechtstreekse ticket behalen? ASWH was in de race. ASWH moest dan wel winnen van FC Lisse, Noordwijk moest verliezen van Capelle en Katwijk mocht niet winnen van Scheveningen. FC Lisse had genoeg aan een gelijkspel, mits ARC niet won van RVVH. De spannendste laatste ronde misschien wel ooit.

De FC was in 2009/2010 vrijwel opnieuw begonnen. Van de succesformatie van weleer waren alleen nog over Michael van der Laan, Kevin Weijers, Roel de Goede, Rik Vermeulen en René van Wieringen. De nieuwe FC Lisse-trainer Misha Salden stelde nieuwe spelers op als Rafael Supusepa, Mark de Vries, Tom Zoontjes en Mo Messaoud. En liet de jonge Martin van Eeuwijk debuteren. Na de winterstop kreeg FC Lisse de beschikking over Jasmin Ramic, die beschikbaar kwam na het heen gaan van de profclub HFC Haarlem. Iedereen volgde via de radio de verrichtingen op de andere velden. ARC redde het al snel niet bij RVVH. Noordwijk zat in een zetel voor de nacompetitie door een 2-0 voorsprong tegen Capelle. FC Lisse wist dat een punt voldoende was voor plaatsing Topklasse. Jasmin egaliseerde na de 1-0 voor ASWH. Lisse hield stand en was via Jeroen van der Zijden nog dichtbij de winnende goal. Intussen maakte Capelle gelijk tegen het Noordwijk van trainer Robbert de Ruiter. Na afloop bleek dat FC Lisse zich rechtstreeks had geplaatst voor de Topklasse, Katwijk en ARC kregen een herkansing en ASWH en Noordwijk vielen buiten de boot. De boot die al eerder was gemist door Quick Boys en Scheveningen. FC Lisse maakte een vreugdedansje op het veld. Later in de kantine van FC Lisse was het een groot feest, alsof een kampioenschap was binnen gehaald.

Het niet bereiken van de Topklasse in 2010 heeft ASWH en Quick Boys liefst zes jaar achter volgt. Op zaterdag 4 juni 2016 handhaafde niet alleen FC Lisse zich op derde divisie niveau. ASWH maakte de stap naar dit niveau door het favoriete Noordwijk te verslaan. ASWH-trainer Jack van den Berg zorgde hiermee voor een unicum. Hij promoveerde ook met zondagclub IFC naar de hoofdklasse. Zowel ASWH als IFC spelen op Sportpark Schildman. Van den Berg werd in 2005 met ASWH amateurkampioen van Nederland.

In 1996/1997 kwamen ASWH en FC Lisse elkaar voor de eerste keer tegen in competitieverband. ASWH – FC Lisse was ronde 24 van de totaal 26. ASWH, FC Lisse, Scheveningen en Noordwijk streden op dat moment om de titel. De vaste buschauffeur van FC Lisse, Willem Britsemmer, was die dag door de bloemencorso niet beschikbaar. FC Lisse kwam te vroeg aan. Het was bloedheet. FC Lisse speelde vlak voor de rust slapjes. ASWH met Ron van der Neut, die stond tegenover Stephan Spruyt. In 1989 kwam dit duo elkaar tegen in de strijd om het kampioenschap van Nederland tussen Heerjansdam en RCH. Lis kwam in 1997 met 2-0 achter. Doelman Marek Kujach voor kwam erger. Na de pauze was er het bijna wonder van Hendrik-Ido-Ambacht. Onder aanvoering van Marco Kleyn, Jerrel Linger en René Ras keerde Lis het tij. Een zondagsschot van Izaäk Verhoeven betekende de 3-3.

In 2001 speelden ASWH en FC Lisse tegen elkaar om de zaterdagtitel. In de uitwedstrijd won Lis met 2-0. De treffer van Armando Luxenburg was een kanonskogel. Ook Robert Hoever scoorde.

Terug naar de realiteit. FC Lisse won de eerste periode, gevolgd door IJsselmeervogels en ASWH. In de tweede periode vinden wij deze ploegen terug op de plekken elf, dertien en veertien. De prestaties van Rijnsburgse Boys zijn precies andersom. Scheveningen is het meest constant. Dit is de verklaring voor de huidige stand op de ranglijst. Na komende zaterdag kan dit weer anders zijn. Let op de aanvangstijd van ASWH – FC Lisse. Deze begint om drie uur.