Bryan Iliohan naar de States

Bryan Iliohan vertrekt aan het einde van dit seizoen bij FC Lisse. De 20-jarige aanvaller gaat vanaf de zomer van 2020 studeren en voetballen in de VS. Bryan is bezig aan zijn tweede seizoen in de seniorenselectie van FC Lisse. In elf competitieduels in FC Lisse 1 kwam hij tot twee doelpunten.

Bryan kijkt uit naar zijn buitenlandse avontuur. “Ik doe de HBO-studie commerciële economie. Ik heb nog twee jaar te gaan. De studie zal ik daar afronden. Ik ga voetballen voor California Baptist University. Dat is ook de school. Zij komen uit in Division 1.”

Bryan speelde vanaf zijn jongste jeugd bij FC Lisse. Een aantal jaren geleden maakte hij de overstap naar Alphense Boys, waar hij als 16-jarige de promotie mee maakte van het eerste team. Twee seizoen terug speelde Bryan voor AFC-JO-19-1. In dit team van AFC speelde ook zijn latere teamgenoot bij FC Lisse: Ayrton Dol. Bryan mocht met het eerste van AFC in de tweede divisie mee doen in de stadsderby tegen De Dijk.

Vorig seizoen debuteerde Bryan in het eerste team van FC Lisse in de uitwedstrijd op 3 november 2018 tegen ONS Sneek. De wedstrijd tegen Jong FC Groningen op zaterdag 17 november 2018 verliep als in een droom voor de 19-jarigen Bas Gozeling en Bryan Iliohan. Bas maakte zijn debuut in de basis en Bryan maakte de 2-0. Vertrekkend randje buitenspel gaf hij de doelman van de Groningers het nakijken om vervolgens de beslissende 2-0 te maken. Een hoofdrol speelde Bryan op 16 maart 2019 in de met 1-0 gewonnen uitwedstrijd bij Noordwijk. Bryan ingevallen voor de geblesseerd geraakte Ayoub Aït Afkir, kreeg twee minuten voor de rust na onderuit te zijn gehaald een strafschop mee. Deze werd in twee instanties benut door Rowdy van der Putten.

Hoe kijkt Bryan terug op bijna twee seizoenen in de seniorenselectie van FC Lisse. “Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn eerste seizoen. Ik maakte veel minuten en scoorde voor het eerste. Dit seizoen is dat een stuk minder. Natuurlijk is dat teleurstellend, want ik wil graag in het eerste spelen.”

Ondanks zijn ambities is het geen ‘straf’ momenteel voor Bryan om in FC Lisse 2 te spelen. Hij zit nu immers in een team met spelers die hij ook in de jeugd tegen kwam. Zoals Jasper Koot, Michael de Bruijn, Bas Gozeling en Micha Schoone. “Het tweede doet het goed. We staan bovenaan en wij gaan natuurlijk vol voor het kampioenschap. Dat zou voor mij een mooie afsluiting zijn. En als ik eerlijk ben, ben ik ervan overtuigd dat wij kampioen gaan worden.”

Bryan dit seizoen nog veel succes gewenst met FC Lisse 2. En geniet van wat je mee maakt in de VS. Ongetwijfeld doe je daar ervaringen op voor het leven.