Richard de Groot spits(t) zich op FC Lisse

Het verrichten van een cruciale redding als keeper geeft hetzelfde gevoel als het maken van een doelpunt als spits. Richard de Groot kan dit weten. De 27-jarige doelman ging tot zijn twaalfde door het voetballeven als spits. Door het vertrek in de zomer van 2023 van Erik Cummins is de strijd om dat ene plekje onder de lat bij FC Lisse 1 geopend. Richard wil er alles aan doen vanaf 2023/2024 deze plaats te veroveren, maar zal daarbij de concurrentie moeten aangaan met zijn collega doelmannen Lars Wassenaar en Joost Meendering.

Doelmannen die eerst een tijdje opereren als veldspeler. Dat is zeker geen nadeel. Neem onze Lisser Wesley Zonneveld. Tot zijn 14de had hij nog nooit een keepersshirt aangehad. Zijn mening veranderde op het moment dat zijn voetbalvrienden Daan Marbus en Lars Rauws terugkeerden van Sparta naar FC Lisse. Binnen drie jaar had Wesley zich in de belangstelling gespeeld van AZ. Wesley verklaarde dat hij had geleerd rustig te blijven in iedere voetbalsituatie en mee te denken alsof hij nog veldspeler was. Richard heeft dat ook. Hij raakt niet in paniek en probeert situaties voetballend op te lossen.

Richard begon ooit met voetballen bij DIOS in Nieuw-Vennep. De keeper had nooit gedacht later in de voetsporen te treden van een van zijn voorgangers: Marek Kujach. Marek maakte als doelman van DIOS in 1995 de overstap naar FC Lisse zondag 1. Een jaar later volgde zijn promotie naar de zaterdagselectie van FC Lisse. Marek viel meteen met de neus in de boter. Hij werd kampioen met de geel-blauwen van de Hoofdklasse A door voor ruim 7.000 toeschouwers het beslissingsduel op het veld van Rijnsburgse Boys te winnen van Scheveningen.

Net als met Dennis en Jochem Lensen is zo vader zo zoon ook van toepassing op Richard. Zijn vader was immers ook keeper. Na DIOS kwam Richard uit voor Overbos, Katwijk, UVS, opnieuw Katwijk, Purmersteijn in de hoofdklasse zaterdag en de Koninklijke HFC in de tweede divisie. Richard stond diverse keren onder de lat in HFC 1, maar wist geen vaste basisplaats te veroveren.

Dit seizoen steekt Richard met name veel op van de ervaren Erik Cummins. En als het nodig is staat hij er. Zoals in de tweede competitiewedstrijd dit seizoen tegen Kozakken Boys. Erik was die dag niet fit genoeg om aan de wedstrijd te beginnen. De boomlange Richard, een meter 93, liet een uitstekende indruk achter. En belangrijk voor een doelman, hij wist de nul te houden. Dat smaakte naar meer. Ook tegen De Treffers was Richard basisspeler. Dat duel ging met 2-0 verloren.

Aan Richard om zijn ambities, eerste doelman worden in de tweede divisie met FC Lisse, het komend seizoen waar te maken.