Nieuwsbrief seizoen 2023-2024 Scheidsrechterscommissie

Het seizoen is weer begonnen dus vanuit de scheidsrechterscommissie even een bericht.

Scheidsrechterzaken

Om een wedstrijd goed te laten verlopen zijn meerdere zaken van groot belang:

  • 22 spelers
  • 1 bal
  • 1 voetbalveld
  • 1 scheidsrechter
  • 2 assistent scheidsrechters.

Zonder deze 5 zaken kan er niet gevoetbald worden. Echter: “ZONDER SCHEIDSRECHTER is er GEEN WEDSTRIJD”.

Een scheidsrechter is van essentieel belang om een wedstrijd goed te laten verlopen. Wij zijn daarom naarstig op zoek naar nieuwe aanwas van zowel scheidsrechters als assistent scheidsrechters, daarom zullen wij komend seizoen wederom een aantal dingen gaan organiseren.

We zullen starten met een thema avond “vlaggen doe je zo”. De datum voor deze avond zullen wij bekend maken wanneer er voldoende aanmeldingen bij ons zijn binnen gekomen.

Daarnaast is er de wens om een cursus pupillenscheidsrechter gaan organiseren. Tijdens deze cursus, verdeeld over 2 avonden, zullen alle ins en outs van het fluiten worden uitgelegd. Deze cursus wordt georganiseerd door Vincent Koning van Ajax. Bij actieve deelname, tijdens de cursus en op wedstrijddagen als scheidsrechter, zal de deelnemer een uitnodiging ontvangen om een keer een jeugdwedstrijd bij Ajax fluiten.

Aanmelden voor deze avonden kan via arbitrage@fclisse.nl. Bij voldoende aanmeldingen gaan we de cursus starten.

Mocht je naast jezelf nog iemand anders kennen die zou willen vlaggen en/of fluiten. Laat diegene dan contact opnemen met de scheidsrechterscommissie via arbitrage@fclisse.nl

Vanaf de JO15 zullen de spelers minimaal 1 keer per seizoen een wedstrijd moeten fluiten. De JO15 zal  de wedstrijden van de JO12 in goede banen gaan leiden. De oudere leeftijdscategorieën krijgen uiteraard ook een lagere leeftijdscategorie om te fluiten.

De leiders van de teams die een scheidsrechter moeten leveren, ontvangen een week voor de wedstrijd, vanuit Yolanda, een mailtje waarin vermeld staat voor welke wedstrijd ze een scheidsrechter moeten leveren.  Dit zal altijd zijn op dagen dat het desbetreffende team zelf thuis speelt. Het leveren van een scheidsrechter is niet vrijblijvend. Omdat we snappen dat het heel spannend kan zijn voor de spelers, willen we aan het begin van het seizoen 1 of 2 avonden organiseren waarin de ins en outs van het fluiten worden uitgelegd.

We doen uiteraard het komende seizoen weer onze uiterste best om ervoor te zorgen dat jullie elke week een scheidsrechter hebben, maar dit zal niet altijd lukken. Mocht het echter niet lukken om een scheidsrechter te vinden, dan sturen wij de leiders van het team op donderdagavond of op vrijdagochtend een mailtje met het verzoek of ze met ons mee willen denken.

Regelwijziging

Voor komend seizoen is er door de KNVB een belangrijke regel gewijzigd, en wellicht hebben jullie dit ook al gezien tijdens een wedstrijd op TV. De regel houdt in dat als de scheidrechter een beslissing neemt, alleen de aanvoerder in overleg mag met de scheidsrechter. Overige spelers die zich op dat moment met de scheidsrechter en zijn beslissing bemoeien, krijgen een gele kaart. Ook scheidsrechters bij FC Lisse zullen deze instructie meekrijgen van ons.

Up-to-date op wedstijddagen

Willen de coaches en trainers aan het begin van het seizoen erop toezien dat de spelers vanaf de leeftijd van 13 jaar een recente pasfoto op het wedstrijdformulier hebben staan. De teammanager (of de speler zelf) kan dit tot 1 november zelf doen via voetbal.nl

Met sportieve groeten

Sander, Yolanda en Peter Richter

Scheidsrechterscommissie FC Lisse