In gesprek met scheidend Manager Opleiding, Robert van Boxel

Robert van Boxel, Manager Opleiding bij FC Lisse, vertrekt na dit seizoen. We stelden Robert enkele vragen over dat naderende vertrek.

Hoeveel jaar ben je actief geweest bij de club?

‘Ik ben als Manager Opleiding inmiddels bijna twee seizoenen actief. Tussen 2015 en 2018 ben ik tevens als speler actief geweest en daarnaast vervulde ik nog de rol als (ass.) trainer binnen de jeugdteams. Dit ten behoeve van mijn stage voor het UEFA C en UEFA B diploma.’

Waarom ga je FC Lisse verlaten?

‘Daar ligt echt één heel belangrijke reden aan ten grondslag. Dat is het voetballend en handballend zien opgroeien van mijn eigen kids. Ik heb twee jongens van 6 en 7 jaar die in de JO8 voetballen bij VV Zwanenburg, waar ik ook ooit ben begonnen. Mijn dochter van 10 speelt handbal. Zij spelen vaak alle drie op zaterdag hun wedstrijden waardoor ik vaak keuzes moet maken om in ieder geval één van hen te zien spelen. Daarnaast natuurlijk onze eigen opleidingsteams die ook allemaal op zaterdag spelen en waar ik ook heel graag de spelers en trainers aan het werk zie om waar mogelijk te helpen of de ontwikkeling van onze spelers te kunnen volgen. Kortom, tot beide geschetste situaties voel ik me erg aangetrokken en verantwoordelijk, echter kan ik dit niet beide 100% doen. In dit geval kies ik dus toch voor mijn gezinshart en zal mijn voetbalhart een beetje bloeden ☹.’ 

Wat heb je geleerd in je FC Lisse periode?

‘Ik heb echt heel veel geleerd en ben daar ook erg dankbaar voor. Ik heb een verleden als voetballer op redelijk hoog niveau en als trainer die redelijk wat kennis en ervaring opgebouwd heeft. Als Hoofd Jeugd Opleidingen, of zoals wij dat noemen, Manager Opleiding, had ik nog geen enkele ervaring. Dit is inmiddels wel anders en wat ik vooral heel erg mooi vind aan deze rol is het helpen van trainers en spelers en daar dan ook echt de verbeteringen in terug zien komen. Het plezier wat je terugziet als trainingen en wedstrijden het doel behalen wat er vooraf bedacht is door trainers waarbij het resultaat niet altijd leidend hoeft te zijn. Daar kan ik echt heel blij van worden. Daar gaat het in de kern om volgens mij bij het opleiden van spelers en ook trainers. Natuurlijk staan daar ook een aantal minder leuke dingen tegenover aangezien niet iedereen daar op dezelfde manier over denkt en er vaak enkel gekeken wordt naar het resultaat. Dat vind ik best jammer en dit gaat dan in mijn ogen ten koste van de ontwikkeling. Ondanks dat daar aan het begin van het seizoen op gewezen wordt en iedere betrokkene daarin meegenomen wordt loop je daar constant tegen aan. Dat vind ik oprecht jammer en kan uiteindelijk echt ten koste gaan van de desbetreffende speler(s) en onze mooie opleiding. Wellicht ben ik daarin dan wat naïef, maar ik hoop dat dit beetje bij beetje verbetert en iedereen dit besef zal krijgen. Hoe mooi zou dat zijn!’

Daarnaast denk ik dat we als club best trots mogen zijn dat we spelers vanuit onze eigen opleiding de kans kunnen geven om op het allerhoogste (amateur) niveau van Nederland in te stromen. Als FC Lisse streven we hier zelfs naar en dit is toch iets wat veel clubs in onze omgeving niet kunnen bieden aan het einde van de opleiding en laat staan ook daadwerkelijk aantonen.

Heb je nog tips voor de nieuwe Manager Opleiding?

‘Mijn tips aan mijn opvolger zou zijn dat hij of zij zich altijd laat leiden door het belang van de opleiding en waar onze opleiding voor staat. Bewaak het opleidingsplan en probeer waar mogelijk te verbeteren. Wees transparant en sta open voor discussie of vragen van ouders en spelers, wees open en eerlijk waarbij het opleidingsplan leidend blijft. Een andere tip zou zijn om te proberen te creëren dat er een sterke relatie tussen de trainers en TCO onderling ontstaat en dat er betrokkenheid is naar elkaar, naar de club en naar de spelers. Dan kun je gezamenlijk groeien en zal de focus met name liggen op ontwikkeling van spelers, trainers en dus de opleiding.’ 

Wat ga je het meeste missen aan onze vereniging?

‘Ik ga best veel missen, verwacht ik. Alle fijne mensen die al jaren bij de club werkzaam zijn als vrijwilliger en daarmee FC Lisse altijd van dienst zijn, de mensen van de TCO waar ik direct mee samenwerk en die enkel één belang hebben en dat is om het voor de opleiding zo goed mogelijk te regelen, mensen van het bestuur, mijn collega managers en natuurlijk de spelers en trainers waar ik fijn mee heb mogen werken.
Maarrr… de club zal niet uit mijn hart verdwijnen en ik zal zeker nog regelmatig op ter Specke terugkomen. Het is namelijk gewoon een zeer fijne omgeving waar ik me erg thuis voel en de club zal zeker mijn aandacht blijven trekken. 

Als afsluiter zou ik toch ook nog willen benadrukken dat FC Lisse een omgeving creëert voor trainers waar zij als persoon ook belangrijk zijn en er gekeken wordt waar zowel de ambitie van de trainer als de persoon zelf ligt zonder dat de resultaten daarin doorslaggevend zijn. Dit geldt ook voor mij als startende Hoofd Jeugd Opleiding en ik heb me daar heel fijn bij gevoeld en zal dit ook zeker gaan missen!
Dus ik ga er de komende periode nog maar eens extra van genieten en mij nog maximaal inzetten om elke dag een klein beetje beter te worden met de opleiding van FC Lisse!’

FC Lisse bedankt Robert voor zijn inzet en zijn kwaliteiten die hij afgelopen seizoenen heeft ingezet voor onze opleiding en vereniging en wensen hem veel mooie zaterdagen bij zijn sportende kinderen. We kijken uit naar de maanden waarin Robert nog bij onze club actief is.

Onze vereniging is met het vertrek van Robert op zoek naar een nieuwe Manager Opleiding. De vacature vind je hier: https://www.fclisse.nl/vacature-manager-opleidingen/