Erik Cummins stopt bij FC Lisse

Het is mooi geweest. Erik Cummins stopt aan het einde van dit seizoen met voetballen. De nu 34-jarige doelman van FC Lisse geeft vanaf de zomer van 2023 volledig de voorkeur aan zijn privéleven en maatschappelijke loopbaan. Erik is bezig aan zijn vijfde seizoen bij FC Lisse.

Dertig jaar lang stond het leven van Erik in het teken van voetbal. Eerst in de jeugd van Feyenoord en FC Utrecht, en later als prof bij FC Utrecht, Go Ahead Eagles en SC Cambuur. Op 4 maart 2012 debuteerde de doelman in het betaalde voetbal voor FC Utrecht tegen NEC. Erik kreeg de schijnwerpers op zich gericht op 17 augustus 2014. Als doelman van Go Ahead scoorde hij, terwijl het zijn doel was een pass te geven op medespeler Alex Schalk. Het was in de wedstrijd tegen Excelsior, die Cambuur met 3-2 verloor.

In 2018 liep het contract van Erik af bij SC Cambuur. Aangezien er geen nieuwe club meer voor hem langskwam uit het betaalde voetbal was het tijd voor een nieuwe stap in zijn leven. FC Lisse was in de zomer van 2018 op het laatste moment op zoek naar een nieuwe doelman. Roy Pistoor zou overkomen van De Dijk, maar kon uiteindelijk werk en voetballen niet meer combineren. FC Lisse raakte in gesprek met Erik. Het kwam snel tot een match. Erik zag de overgang van de eerste naar de derde divisie destijds niet als een stap terug. Hij noemde het meer het inslaan van een nieuwe richting. De doelman ging een verbintenis met FC Lisse aan net voor het bereiken van zijn 30ste verjaardag.

Erik wist meteen een vaste waarde te worden onder de lat bij FC Lisse. Hij weet waarvoor hij staat. En dat is niet alleen het tegenhouden van ballen. De doelman ontwikkelde zich bij de FC als een betrouwbare rots in de branding. De rust en vertrouwen die hij uitstraalt maakte van hem tevens de ideale aanvoerder. Hij is vanuit zijn positie bekeken de perfecte man om leiding te geven aan zijn team. Erik laat zich waar nodig verbaal horen.

Daarnaast is Erik ook een gevoelsmens. Hij heeft zich meteen thuis gevoeld in het warme nest, dat FC Lisse heet. Hij is blij en trots deel te mogen uitmaken van een unieke spelersgroep. Een geweldige mix van jong en oud, van talenten en harde werkers. Een collectief, dat stapje voor stapje dichterbij het einddoel kwam: het bereiken van de tweede divisie!

De doelman is sterk als het gaat om de een-tegen-een-actie met de directe tegenstander. Jarenlange ervaring geeft hem vaak het gevoel, dat hij weet waar de bal komt en wat de tegenstander en zijn medespelers gaan doen.

Erik heeft in de afgelopen 4,5 seizoen menig punt voor de FC in de wacht gesleept. Er zijn vele voorbeelden, twee specifieke voorbeelden zijn er te noemen. Zoals op 23 november 2019. FC Lisse leek in de uitwedstrijd tegen ODIN’59 overlopen te worden. Het had bij de rust met 2-0 of 3-0 achter kunnen staan. De betrouwbare sluitpost voorkwam dit met een aantal prachtige reddingen. De FC won uiteindelijk met 3-0.

De eerste wedstrijd van de terugkeer van FC Lisse in de tweede divisie was dit seizoen de uitwedstrijd van Lis tegen Jong Sparta. Een doelman in vorm heeft geluk met ballen op de paal en de lat. Erik stopte echter ook een strafschop, waardoor de FC alsnog een punt pakte.

Het spelen van zijn 100ste competitiewedstrijd voor FC Lisse moet een speciale zijn geweest voor Erik. Het was op zaterdag 26 november 2022 op De Krom tegen Katwijk. Voor de doelman was het genieten deel te mogen zijn van een elftal, dat bijna een perfect game speelde. En dan ook nog winnen in de slotseconde. Het kan niet mooier.

Voor Erik is het met FC Lisse nu nog een half jaar ‘knallen.’ Daarna wacht hem een volgende fase in zijn leven.
Vanaf deze plaats, Erik bedankt wat je hebt gedaan voor FC Lisse en je vorige clubs. En veel geluk en plezier in je verdere leven.