Bericht van overlijden: Ruud Bröring

FC Lisse ontving het verdrietige bericht dat Ruud Bröring op 76-jarige leeftijd is overleden. Afgelopen zaterdag stonden we er, in aanwezigheid van de familie, bij stil bij de wedstrijd FC Lisse – vv Noordwijk. Toevallig speelden de twee clubs waar Ruud zowel als trainer en als speler actief voor was, zaterdag tegen elkaar. Onze speaker Jankees Faas hield een indrukwekkende speech.

Ruud Bröring is in de voetbalwereld een begrip. Zijn voetbalcarrière startte bij SJC voordat hij zijn grote successen bij vv Noordwijk vierde. Daar speelde hij liefst 18 seizoenen. Na zijn actieve spelerscarrière koos Ruud voor het trainerschap. Met een achtergrond van zo’n 25 jaar als gymleraar, heeft hij als hoofdtrainer jarenlang twee prominente duin- en bollenclubs gediend: Noordwijk en FC Lisse.

Twee periodes van drie jaar stond hij aan het roer bij FC Lisse, maar vooral bij Noordwijk stegen zijn prestaties tot grote hoogte. In het seizoen 1998-1999 maakte hij de Noordwijkers afdelingskampioen van de Hoofdklasse A door Rozenburg in een krankzinnige wedstrijd te verslaan. Na 90 minuten stond een 8-5 eindstand op het scorebord, terwijl de Noordwijkers met een 6-0 voorsprong gingen rusten. Naast Noordwijk en Lisse stond Ruud ook bij ARC aan het roer.

Iemand met wie Ruud een hechte vriendschap onderhield was Louis van Gaal. Hij was één van de ‘kaartvriendjes’ van Van Gaal. De twee leerden elkaar kennen op de ALO, de Academie voor Lichamelijke Opvoeding. Met een vast groepje ging hij nog regelmatig kaarten, wat uiteindelijk in 1989 tot de ontdekking van Edwin van der Sar leidde. Van Gaal was op dat moment trainer van Ajax en nog op zoek naar een doelman. Noordwijk-trainer Bröring liet de naam van Van der Sar vallen, waarna keeperstrainer Frans Hoek een kijkje ging nemen. Van der Sar tekende een contract in de hoofdstad en de rest werd geschiedenis.

Ruud werd 76 jaar.

Wij wensen de familie sterkte met het verlies.

Het bestuur