Zaterdag 2 november belangrijk voor Jaap Zwetsloot

Op zaterdag 2 november 2019 is de derby FC Lisse tegen Ter Leede. Een datum uiterst belangrijk voor FC Lisse-speler Jaap Zwetsloot. De 24-jarige diepgaande middenvelder dan wel aanvaller van de geel-blauwen mag dan op Ter Specke tegen zijn jongste broer Toon aantreden. Jaap is dit seizoen nieuw in de selectie van FC Lisse. De afgelopen jaren gingen alle ballen op ‘Vlugge Japie’, die voor Teylingen regelmatig wist te scoren.

Toon is net terug van een wereldreis. “Een keer een oefenwedstrijd tegen hem gespeeld met Teylingen tegen Ter Leede 2. Die won Ter Leede, dat kon ik niet zo hebben. Ik hoop dat Toon op tijd fit is, dat zou leuk zijn. Beiden voor het eerst op derde divisie niveau. Toon speelt verdedigende middenvelder. De kans is groot, dat je elkaar in het veld dan tegen komt.”

Waarom koos Jaap voor FC Lisse en niet voor Ter Leede, de club waar hij een aantal jaren speelde in zijn jeugdperiode. “FC Lisse gaf een warm gevoel en er werd veel vertrouwen in mij uitgesproken. Natuurlijk moet je het wel zelf doen. FC Lisse wil mij graag helpen bij het begeleiden van de tweede klasse naar de derde divisie toe. Overigens had FC Lisse drie seizoenen geleden ook al interesse in mij. Ook toen was er al het warme gevoel vanuit FC Lisse. Ik vond op dat moment dat ik bij Teylingen nog te weinig had laten zien om de stap hogerop te maken. Ik wilde eerst nog wat rijpen bij Teylingen. Ik heb aardig kunnen laten zien wat ik kon.”

Jaap is volwassen geworden geeft hij aan. Kreeg tips mee van Teylingen-ploeggenoten en oud-FC Lisse-spelers Mark en Bob van der Vlugt en Raymond Dolieslager. “Mark zei doe het anders dan ik. Knok je er in en blijf vol houden. Niet te makkelijk stoppen en terug komen. Vroeger was ik te gemakkelijk. Om snel af te haken. Ook in het veld als het niet ging stond ik te zwaaien en liet het lopen. Thuis heb ik daarvoor wel een schop onder mijn hol gehad. Je moet als het niet gaat gelijk omschakelen en weer door.”

Trainer Mark van Wonderen van Teylingen zette Jaap op een andere positie. “Ik heb in de jeugd laatste man gestaan. Op het middenveld. Links- en rechtsbuiten. Rechtsback. Overal gestaan. Drie jaar geleden stopte Laurens Mouter in de winter vanwege zijn knie. Mark nam het over en zette mij in de spits. Hij begeleidde mij daarmee. Aanvankelijk lukte het niet. De laatste anderhalf jaar lukte het wel. Ik ben dankbaar voor zijn bijdrage.” Door zijn vele scoren en de manier waarop kreeg Jaap de bijnaam van ‘Vlugge Japie.’

Met welke verwachtingen kwam Jaap naar FC Lisse. “Keihard mijn best doen. Zo veel mogelijk minuten maken. Het gaat tot nu toe wel aardig. Alles is veel sneller en serieuzer. Het is soms pittig en zwaar. Mijn lichaam moet daar nog aan wennen. We spelen nog niet het allerbeste voetbal. Het liefst willen we de punten hebben om dit met zijn allen te kunnen vieren.”