VVSB – FC Lisse 1-1

Noordwijkerhout en Lisse keken er jarenlang naar uit. Familiebanden werden aangehaald. De wedstrijd trok belangstelling uit de gehele regio. De FC Lisse partybus zorgde met haar passagiers voor sfeer voor, tijdens en na de wedstrijd. Bij de kantine stonden jong en oud met in het gelaat een lekker zonnetje te genieten van een derby vol met passie, strijd, bij vlagen goed voetbal en een resultaat waar menigeen mee kon leven. Kortom in een notedorp VVSB – FC Lisse. De Bollenderby, nooit eerder gespeeld, eindigde in 1-1.

Voor trainer Robbert de Ruiter was het een bijzonder weerzien met oude bekenden. Bas Ruigrok kon rustig met naast hem de kinderwagen de wedstrijd volgen tussen zijn oud ploegmaten en zijn dorpsgenoten. De leermeester van de assistent-trainer van VVSB, Jack Honsbeek, Arie Lagendijk zat op de tribunes. Voorafgaand aan de wedstrijd werd afscheid genomen van de voormalige VVSB-trainer Wilfred van Leeuwen en VVSB-keeperstrainer Werner Kooistra. Robbert had niet veel aan zijn strijdplan gewijzigd in vergelijking met een week eerder. Natuurlijk was er de aangekondigde wekelijkse keeperswissel. Wesley Storm stond onder de lat voor zijn eerste Bollenderby. Bas Buimer kreeg een basisplaats in aanvallend opzicht. Bij VVSB drie nieuwe gezichten in de basis met middenvelder Niels van Pelt (HBS) en de aanvallers Loyd van der Wilden (Feyenoord) en Pieter Koopman (AFC). Het natuurgrasveld had de vele regen doorstaan, dat het bespeelbaar was. Wel zwaar voor de spelers en ook een klein beetje hobbelig. FC Lisse in de nieuwe uitshirts, die een combinatie vormen van de vroegere clubs Lisser Boys en Sportclub Lisse. In het kader van de aanvoerdersbandactie, dat FC Lisse-zaterdag op weg helpt naar Barcelona, was de sponsoring tegen VVSB van Angela Kujach van Hofzicht Verhuur.

De openingsfase was voor de thuisclub. Van Pelt zag een volley naast gaan en Van der Wilden schoot over. Niels Buys kreeg een moeilijke middag voor de kiezen met als directe tegenstander de uiterst beweeglijke Tommy Bekooy. Na tien minuten was de VVSB-Storm geluwd en nam FC Lisse de regie van de wedstrijd over. Het doelpunt van Kevin van der Zwet viel in de 13de minuut. Was zijn schot bewust of onbewust. Vanaf veertig meter vuurde hij raak. Fox legde deze wereldgoal live vast voor haar camera’s. De meningen liepen uiteen. De vader van Kevin, Leon, had als speler van het eerste ook een pegel in huis. Als het dan niet lukt dan proberen wij het nog een keer. Zoals in de kampioenswedstrijd van FC Lisse uit in 1997 bij Rijnsburgse Boys. Leon scoorde op schitterende wijze vanaf afstand. De bal was duidelijk achter de doellijn. Er was nog geen videoregistratie. Dan nog maar een keer proberen dacht Leon. Dit keer werd hij wel geteld. Kevin deed het twintig jaar later ook vanaf afstand. Zijn eerste treffer voor de FC op het allerhoogste niveau.

VVSB was rijp voor de sloop. Ruben Valk had moeite met een inzet van Thierry Monteny. Valk redde opnieuw op een inzet van Thierry. Bas moest intussen geblesseerd het spel verlaten na contact met Jordy Zwart. Zwart is een strijder, die niet bang is om duels aan te gaan. Bas werd vervangen door Hanne Hagary. FC Lisse bleef het VVSB lastig maken. Tim de Rijk schoot bijna in eigen doel. De bal ging voor hem aan de goede kant van de paal (letterlijk naast). Dan was er een discussie. Scoorde FC Lisse in de 28ste minuut in buitenspelpositie of niet. VVSB-aanvoerder Vladimir Jozic werd het lastig gemaakt. Dan gaat het om het vervolg. Raakte Koen Fokkema vervolgens de bal of niet. De arbiter oordeelde van wel. De treffer van Rowdy van der Putten kon zo geen doorgang vinden.

FC Lisse was heer en meester, maar kreeg toch vijf minuten voor de rust de deksel op de neus. FC Lisse krijgt momenteel te veel goals tegen uit spelhervattingen. Na de genomen vrije trap door VVSB was er geen resoluut optreden door de Lisserse verdediging. De bal kwam uiteindelijk bij Bekooy, die een niet te missen kans kreeg.Thierry haalde niet ongeschonden de rust. Zijn plek werd overgenomen na de pauze door Rick Bouwmeister.

In de tweede helft was er meer sprake van evenwicht. Rick deed het prima als invaller. Van zijn acties gaat dreiging uit. Gebruik makend van zijn snelheid, met een korte beweging zijn tegenstander passerend en dan vervolgens de korte hoek opzoeken. Valk kon redden met gebruik makend van de paal. FC Lisse mazzelde in de 70ste minuut. Frans van Niel en Pieter Koopman kregen de bal er niet in. De bal kwam op de lat terecht en Robert van Boxel redde op de doellijn. Er was sprake van passie tot het einde. Wederom Rick gevaarlijk maar in het zijnet, Koen stuitte na een prima aanval op Valk en Rik Vermeulen schoot over na wederom een prima aanval. Tomas Tavilla mocht nog debuteren voor zijn nieuwe club tegen zijn oude club. De 1-1 eindstand was een feit. Een heerlijke voetbalmiddag kreeg nog een gezellige voortzetting in de kantine van VVSB.

FC Lisse ontvangt komende zaterdag op Ter Specke vanaf half vier koploper VV Katwijk. Het andere oranje is nog zonder puntverlies en zonder tegendoelpunten. Voor FC Lisse de kans in deze situatie verandering aan te brengen.