Voorbeschouwing Ter Leede – FC Lisse

De laatste keer dat Ter Leede – FC Lisse op het competitieprogramma stond was op zaterdag 15 februari 2014. Ondanks de 2-1 zege voor de thuisclub gingen de Sassenheimers dat seizoen degraderen uit de toenmalige topklasse. Of de competitieleider het erom gedaan heeft. Het is komende zaterdag weer 15 februari. Maar dan zes jaar later. Aan het aanvangstijdstip is niets gewijzigd. De bal wordt om half drie aan het rollen gebracht op Sportpark De Roodemolen.

Zaterdag 15 februari 2014 was een dag voor velen om nooit te vergeten. In de kantine van Ter Leede was het op bepaalde momenten drukker dan rond het veld. Gelijktijdig met de Bollenstreek-derby werd de Olympische 1500 meter finale gereden in Sotsji. Koen Verweij kwam drie duizendsten van een seconde tekort om het goud voor zich op te eisen. Olympisch kampioen werd de relatief onbekende Poolse schaatser Zbigniew Brodka. De voetbalwedstrijd buiten was een soort van loterijvoetbal met windkracht 7 als de spelbreker. Serge van den Ban, de doelman van Ter Leede, ging als de beste met de windomstandigheden om. Zijn uittrappen leverden steeds gevaar op. Mike Dam was de held voor de thuisploeg met twee treffers, al kreeg hij bij een doelpunt de steun van Jonathan Robertson. Koen Fokkema scoorde voor Lis tegen. Het seizoen 2013/2014 verliep bizar. Liefst drie Bollenstreek-ploegen degradeerden dat seizoen. Naast Ter Leede, waren dit Noordwijk en landskampioen Katwijk. Van de Ter Leede-basis uit 2014 zijn nog drie spelers over: Mike Boelee, Robert Steemers en Robertson. Van de FC Lisse-basis van toen zal nu niemand starten. Niels Buijs is immers geblesseerd. Lars Rauws herstelde destijds van een blessure.

De heenwedstrijd van dit seizoen op Ter Specke op zaterdag 2 november 2019 werd met 2-0 gewonnen door Ter Leede. Sinds dit verlies ging de FC alleen nog maar onderuit tegen Sneek. Het ‘vechtvoetbal’ van de Sassenheimers in de goede zin van het woord was op de eerste zaterdag in november effectiever dan het meer voetballende FC Lisse. Ter Leede was die dag dodelijk in de omschakeling. Drie spelers bepaalden deze middag het verschil. Zij allen hadden het Ter Leede-shirt aan. Vanuit het achterland verstuurde vaak Toon Zwetsloot de ballen richting de voorhoede. En geef Steemers maar een bal en hij doet er vaak iets goeds mee. Steemers zorgde dan ook voor de openingstreffer. Ook Ian van Otterlo is mits in vorm een toegevoegde waarde. De toekomstige Rijnsburgse Boys-speler bepaalde de eindstand op 2-0 in Sassenheims voordeel. Voor Jaap Zwetsloot van FC Lisse betekende het verlies een dubbele teleurstelling. Door een botkneuzing een week eerder opgelopen tegen Ajax-zaterdag kwam het niet tot een confrontatie met zijn broer Toon. Voor Jaap is het dan ook lastig terug te keren in de basis van FC Lisse, nu het team zo goed draait. Grappig te vermelden is dat de vader van Jaap en Toon afgelopen zaterdag FC Lisse analyseerde in het duel met Sparta Nijkerk.

De confrontaties tussen FC Lisse en Ter Leede is de enige echte burenruzie voor de twee. Familiebanden zijn sterk tussen inwoners uit Lisse en Sassenheim. Ter Leede-doelman Michael Bekkers raakte in de wedstrijd met FC Lisse geblesseerd. Zijn plek onder de lat is intussen overgenomen door Daan Prins. Daan is natuurlijk een Lisser. Heel wat van zijn neefjes speelden ooit in een eerste elftal van FC Lisse, zoals zijn tweelingbroers Bram en Johan, Michael van der Laan, Jeroen van der Zijden en Rik Vermeulen. Rik maakt nog steeds deel uit van de A-selectie van FC Lisse. Daan heeft in de E-jeugd bij ADO Den Haag gespeeld en vervolgens een aantal jaar in de jeugdopleiding van FC Lisse. Daan is leeftijdsgenoot van de tweede keeper van FC Lisse: Jochem Lensen.

In de selectie van Ter Leede zit ook Steven Wajer. Diens vader Emiel maakte begin jaren negentig de opmars mee van FC Lisse richting de amateurtop. Emiel was een technisch vaardige linkspoot, die zowel verdedigend als op het middenveld goed uit de voeten kon. Emiel werd in 1993 tot speler van het jaar gekozen bij FC Lisse.

Jeffrey Bok van Ter Leede heeft een FC Lisse-verleden. Oussama Siali van FC Lisse heeft een Ter Leede-verleden. Er zijn genoeg raakvlakken tussen de twee clubs.

Voorafgaand en tijdens de wedstrijd tussen Ter Leede en FC Lisse wordt er gecollecteerd voor KWF. Ronald van Aken, zijn vrouw en twee vriendinnen doen op donderdag 4 juni mee aan Alpe d’Huzes. Door geld op te halen is er verder onderzoek mogelijk naar de ziekte kanker.

Ter Leede – FC Lisse begint zaterdag 15 februari om half drie. Gezien de geringe afstand tussen Sassenheim en Lisse is het handig om op de fiets te komen.