Voorbeschouwing strafschoppen FC Lisse – Hoek

Wanneer er volgend jaar een brochure uit komt over Lisse dan zal het niet alleen meer gaan over de bloembollententoonstelling Keukenhof. Lisse werd de afgelopen zomer nog meer op de kaart gezet door een plaatsgenoot die trouwde met een prinses uit Maleisië. En sinds woensdag 20 september is FC Lisse in het nieuws door de penaltyreeks tegen Hoek. De ABBA-methode was niet de manier om dit duel vanaf de stip te beslissen. Komende woensdag komt aan de penaltysoap een einde. De strafschoppen worden vanaf negen uur op de bekende manier genomen: om en om. De winnaar speelt in de tweede ronde van de KNVB-beker op woensdag 25 oktober in Almelo tegen Heracles.

FC Lisse had het moeilijk tegen Hoek op woensdag de 20ste september. Toch leken de geel-blauwen te gaan winnen na een treffer van Martin van Eeuwijk in de tweede helft. In blessuretijd kwam Hoek alsnog langszij. In de verlenging namen de Zeeuwen eerst de leiding, waar na Martin egaliseerde. In de penaltyreeks wist Thierry Monteny niet te scoren voor de thuisclub. Hoek ging tot twee keer toe in de fout vanaf elf meter. Na Excelsior M. mocht Wesley Storm zich voor de tweede keer tot penaltykoning kronen.

In principe nemen dezelfde vijf spelers van beide teams de pingels, als die van bijna drie weken geleden. Een speler die geblesseerd is kan na tussenkomst van een arts zich laten vervangen door een andere speler. Tien spelers van elk team staan op het veld te wachten. Justin Valk kreeg eerder tegen Hoek na twee keer geel, de rode kaart. Hij is dan ook uitgesloten van deelname aan de penaltyreeks.

Voor komende woensdag is een nieuwe arbiter aangesteld. Het is de 30-jarige Allart Lindhout. De roots van deze scheidsrechter liggen bij Warmunda. Reeds op 11-jarige leeftijd begon hij met fluiten. Als 22-jarige slaagde hij glansrijk voor zijn examen richting het betaalde voetbal tijdens Katwijk tegen Quick Boys. In het seizoen 2010/2011 debuteerde Lindhout in het betaalde voetbal tijdens AGOVV tegen RBC.

Terugkomen voor strafschoppen is voor FC Lisse geen onbekend verschijnsel. Om precies te zijn op dinsdag 21 augustus 1990 in de tweede ronde van de districtsbeker. Het FC Lisse van trainer Wim Eilander speelde op dat moment voor het tweede jaar op het hoogste amateurniveau: eerste klasse. De wedstrijd bij afdelingsclub MMO uit Hoogmade zou een makkie moeten worden. De aangewezen arbiter kwam niet opdagen. MMO-clubscheidsrechter Bernard Kraan kreeg nu de taak de wedstrijd te leiden. MMO nam verrassend de leiding met 2-0 door Hans van Goozen en Ed Borst (bal in de kruising achter FC Lisse-doelman Paul Veenboer). Lisse kwam op gelijke hoogte via De Put en Mark Ens. In de districtsbeker is het gebruikelijk dat er na negentig minuten strafschoppen komen. Kraan besloot echter tot een verlenging. Gerard van Rooyen leek de winnende te maken. Leek.

Een week later moest FC Lisse terug naar MMO om alsnog strafschoppen te nemen. Sommige spelers hadden onder hun spijkerbroek de voetbalkicksen aangedaan. De Put had het geluk dat zijn strafschop over mocht na het te vroeg bewegen van de keeper van MMO. FC Lisse won na strafschoppen destijds. De FC Lisse-selectie bestond toen voor een groot deel uit Lisserse spelers: Cees Horsman, Gerard van Rooyen, Arnold Vermeulen, Ron de Keizer, Edward van der Putten, Ralph Polman, John Vermeulen, René Warmerdam, Leon van der Zwet, Rob Vermeulen, Mark Ens, Nico Groeneweg, Ron Kuilboer, Richard Mulder en Marcel Bremmer. De buitenstaanders waren Erik Kattenberg uit Abbenes en de Haarlemmers Paul Veenboer en Leon Hoep.

Woensdag aanstaande om negen uur zijn er de strafschoppen tussen FC Lisse en Hoek. Na afloop kunnen de van toepassing zijnde liedjes van ABBA uit de kast gehaald worden.