Voorbeschouwing Sparta Nijkerk – FC Lisse

Sparta Nijkerk was vorig seizoen een ploeg met een lange adem. De formatie van trainer Eric Speelziek had de titel immers voor het grijpen in de Hoofdklasse B. Een tegentreffer tien minuten voor tijd in de laatste wedstrijd van de competitie door ACV deed het kampioenschap plotseling belanden bij Excelsior’31. De Nijkerkers toonden veerkracht door na zes extra duels alsnog te promoveren naar de derde divisie. Veerkracht is ook wat FC Lisse nodig heeft komende zaterdag vanaf drie uur in Nijkerk om van de hatelijke nul af te komen.

Speelziek kwam, zag en overwon in zijn eerste seizoen Sparta Nijkerk. Met liefst twaalf nieuwe spelers in de selectie en een andere manier van voetballen. Speelziek heeft dit seizoen betrekkelijk weinig nieuwe spelers in zijn team. Een mutatie onder de lat was wel meteen nodig. Sluitpost Manuel Hoogewoning maakte vorig seizoen de meeste speelminuten voor de Nijkerkers in de hoofdklasse. Door een zware blessure is de eerste doelman van Sparta dit seizoen niet meer inzetbaar, net als aanvaller Maurits de Baar. De doelwachters Jaron van het Loo en Thijs Janssen hebben intussen de geduchte concurrentie gekregen van Gino Coutinho. Coutinho, familie van Sparta Nijkerk-aanvaller Gilbrano Plet, speelde in het betaalde voetbal voor PSV, FC Den Bosch, NAC, Vitesse, ADO, Excelsior, AZ en NEC. In 2011 behaalde ADO Europees voetbal tegen FC Groningen, mede door de gestopte penalty’s in de penaltyserie door Coutinho. Nijkerk wist zich op de valreep ook te versterken met de creatieve middenvelder Mo Bendadi van GVVV.

De opvallenste nieuwe speler van Nijkerk is natuurlijk spits Maurice de Ruiter. Overgekomen van DVS’33, maar het laatste half jaar op huurbasis uitkomende voor IJsselmeervogels. Een echte goaltjesdief. Goed voor minimaal twintig treffers per seizoen.

En natuurlijk is Sparta Nijkerk de nieuwe club van oud-FC Lisse-speler Leroy Oehlers. Leroy heeft nog geen basisplaats kunnen afdwingen. Sparta Nijkerk heeft best wel wat ervaring in huis, zoals middenvelder Donny van der Wal, die ooit op De Toekomst bij Ajax speelde met onder meer Davy Klaassen, Stefano Denswil en Mitchell Dijks. Sparta Nijkerk is in de winning mood gezien de eerste twee zeges tegen Barendrecht en VVOG.

FC Lisse kan een opsteker wel gebruiken. De geel-blauwen worden niet weggespeeld, maar mede door de jeugdigheid en het ontbreken van de automatismen, staat de scoreteller nog op nul. Reden tot een sombere blik is er niet. In het voetbal kan het tij zo weer keren. De spelers en hun begeleiders van FC Lisse maken net als tegen Hoek de reis met een bus gesponsord door Travelpartner Beelen Mobility. Komende zaterdag 7 september vanaf drie uur wordt de bal aan het rollen gebracht op sportpark De Ebbenhorst.