Voorbeschouwing SJC – FC Lisse

SJC en FC Lisse hebben vertrouwen geput uit hun eerste driepunter van het seizoen. SJC spoelde de kater van DOVO weg rond de zeven heuvels van Groesbeek, FC Lisse deelde een Hoek uit aan haar Zeeuwse opponent. Een zege op zak doet lekker aan op weg naar een Bollenderby. SJC tegen FC Lisse komende zaterdag vanaf zes uur. Niet zoals voor de beker op de Duinwetering, maar op het nieuwe kunstgrashoofdveld van de Sint Jeroens Club aan de Lageweg.

Het is even wennen voor SJC in de derde divisie van de zaterdag. De afgelopen vijf jaar deed de club van de sympathieke voorzitter Herman Meijvogel op zondag uitsluitend mee om de bovenste plaatsen. Dit seizoen wordt een realistischer strijdwijze verwacht van de Noordwijkers. SJC betaalde leergeld in de bekerwedstrijd tegen de FC en de competitieduels tegen Harkemase Boys en DOVO. Tegen Achilles’29 was het heilige vuur weer terug bij de zwart-witten.

Het warme weer maakte het voor SJC niet mogelijk de bekerconfrontatie te spelen tegen FC Lisse op haar nieuwe hoofdveld. Voor de vuurdoop in de competitie op haar eigen sportpark tegen DOVO moest uitgeweken worden naar veld 5. FC Lisse heeft zo de primeur. Een primeur, die de FC ook al kende tijdens de eerste wedstrijd onder trainer Robbert de Ruiter op 3 oktober 2015. SteDoCo opende haar nieuwe kunstgrasveld tegen de FC.

In de bekerwedstrijd tussen SJC en FC Lisse viel op dat SJC vooral de lange bal hanteerde. Aanvankelijk had de FC hier wat moeite mee, zeker als de snelle Youssef el Baouchi werd aangespeeld. Deze van Westlandia overgekomen aanvaller is een aanwinst voor SJC. SJC dat een aantal belangrijke spelers als Jeroen Dedel, Timo Ruigrok, Marvin Sloos, Dandy Steenvoorden, Mike Verhoek en David Verweij kwijtraakte. Trainer Sjaak Polak en de SJC-scouts hebben goed gekeken in hun netwerken voor nieuwe spelers. Deze zijn gevonden naast El Baouchi in onder meer Mike van Toor (GDA), Trecy Kapata (Smitshoek), Demir Strojil (Katwijk) en Dario Loveccchio (VVSB).

Ervaring met het spelen op landelijk niveau hebben bij SJC met name Jordy Groot en Tom Broekhuizen. Groot ondernam een kort uitstapje naar Quick Boys, maar is toch vooral een SJC’er in hart en nieren. Tom wist bij FC Lisse en VVSB geen basisplaats vast te houden en is bij SJC weer lekker aan voetballen toegekomen. Rick van Dijk maakte samen met David in 2015 de overstap van FC Lisse-zondag naar SJC. Rick twijfelde dit seizoen door te gaan bij SJC, maar koos toch eieren voor zijn geld. De derde ex-FC Lisse-speler bij SJC is doelman Björn Haggerty. Björn stond bij Lis in de slotfase van vorig seizoen onder de lat na het vertrek van Brian van der Werff en het tijdelijke Amerikaanse avontuur van Wesley Storm. Björn besloot uiteindelijk niet terug te keren naar Top Oss, maar te kiezen voor SJC.

FC Lisse kende afgelopen zaterdag op vier plaatsen een andere basis dan een week eerder tegen VVOG. Wijzigingen deels noodzakelijk door een blessure bij Thierry Monteny en de interland voor Aruba van Leroy Oehlers. Jammer was het dat Mo Adouch niet door de warming-up heen kwam. FC Lisse moet nog wat stappen maken als het gaat om spelniveau en automatismen. FC Lisse kent een relatief jonge selectie, waaraan gebouwd moet worden. Een bouwproces dat altijd gepaard gaat met horten en stoten. FC Lisse koesterde de drie punten behaald tegen Hoek. Ook al was deze niet verdiend. Mag het de FC een keer mee zitten.

FC Lisse speelt dit seizoen maar twee wedstrijden om zes uur: uit tegen SJC en Achilles’29. Mede door de nieuwbouw is het voor SJC onmogelijk haar thuisduels eerder te beginnen. De eerste streekderby in competitieverband voor beide teams dit seizoen. Dat brengt altijd een wat andere spanning met zich mee. Tot zaterdag aan de Lageweg.