Voorbeschouwing ONS Sneek – FC Lisse

Zowel ONS Sneek als FC Lisse kijken met een goed Noordwijks-gevoel terug op de laatste zaterdag van de zomertijd. Sneek won met 4-1 bij SJC en FC Lisse wist koploper Noordwijk op een gelijkspel te houden: 1-1. De wintertijd begint voor Sneek en FC Lisse komende zaterdag om drie uur op het Zuidersportpark. Het kunstgrasveld van ONS is van een nieuwe bovenlaag voor zien.  Travelpartner Beelen Mobility sponsort de FC Lisse-spelersbus. Bij voldoende belangstelling gaat er ook een suppportersbus van FC Lisse naar Sneek.

In de selectie van ONS zitten twee spelers, die in 2016/2017 nog korte tijd deel uitmaakten van de selectie van FC Lisse. Dit zijn de tweelingbroers Denzel en Genridge Prijor. Deze Zaanse talenten speelden ooit met Boyd Stevens samen bij de beloftes van FC Volendam. Uit De Zaan is natuurlijk ook afkomstig onze Justin Valk. ONS eindigde vorig seizoen op plek 14 in de derde divisie. Een seizoen om snel te vergeten. ONS is blij met de komst van Martijn Barto. Barto, overgekomen van SC Cambuur, kwam in het verleden met Harkemase Boys al eens uit tegen FC Lisse. Barto, afkomstig uit Spijkenisse, debuteerde in 2005 in de eredivisie voor RKC Waalwijk. Vervolgens speelde hij voor Helmond Sport. Zijn derde profavontuur beleefde hij vanaf 2011 bij SC Cambuur. Met Cambuur promoveerde Barto in 2013 naar de eredivisie. Voor de Feyenoord-fan Barto is donderdag 15 december 2016 er een om nooit te vergeten. Door twee keer te scoren voor Cambuur kegelden de Friezen het grote Ajax met 2-1 uit de KNVB-beker. Barto had zelfs nog een hattrick op zijn schoen.

Doelman van Sneek is de 41-jarige Barry Diteweg. Ook al iemand met ervaringen opgedaan in het betaalde voetbal. Diteweg begon ooit met voetballen bij VRC uit Veenendaal. Uiteindelijk kwam Diteweg in het noorden van het land terecht bij SC Heerenveen (eredivisie), Emmen en Veendam. De werkloze prof wist in 2009 het keepersprobleem bij ADO Den Haag op te lossen. In 2010 keerde Diteweg terug naar de amateurs. Met Achilles’29 was hij uiterst succesvol door het winnen van de landelijke amateurbeker en de algemene amateurtitel. Ook in de topklasse met Spakenburg wist hij de nodige prijzen in de wacht te slepen. Over Spakenburg gesproken. In 2017 kwam Michael Lanting van de blauwen over naar Sneek. Lanting werd afgelopen zomer in Tsjechië tot beste speler van het toernooi uitgeroepen tijdens het EK voor politieteams. Een man met ervaring bij Sneek is ook Nick Kuipers. De verdediger met een profverleden onder meer bij Telstar kwam vorig seizoen nog uit voor De Dijk en daarvoor bij Rijnsburgse Boys en IJsselmeervogels. Samir Merraki sloot na gehuurd te zijn van IJsselmeervogels definitief aan bij ONS. Merraki speelde twee jaar geleden nog met VVOG tegen FC Lisse.

ONS Sneek was jarenlang de club van de familie De Wagt. Harm de Wagt droeg echter na tien jaar de voorzittershamer in 2017 over aan Klaas Uil. Klaas is een oud-collega van onze Cees Verburg. Chris de Wagt was speler en assistent-trainer bij ONS. Een dubbelfunctie als trainer van ONS en beloftentrainer bij Heerenveen was voor hem niet meer te combineren. Zijn plek is overgenomen door Paul Raveneau, die juist over kwam van Heerenveen.

FC Lisse kwam reeds vier keer eerder in actie op het Zuidersportpark. De eerste confrontatie was op 7 december 2013. Wat kan er veel in vijf jaar gebeuren. Uit het ONS-team van toen zijn nu nog kactief in de selectie Klaas de Vries en Curtrick Gonzales. FC Lisse speelde die wedstrijd met in de basis onder meer Niels Buijs, Justin Valk, Thierry Monteny en Koen Fokkema. FC Lisse was die middag kansloos. Tom Zoontjes redde de Lisserse eer tegenover het kwartet aan Sneek-treffers via Martijn Roosenburg, Jacob Noordmans, Chris de Wagt en Jurjen Bosch. De return werd door de FC met 7-0 gewonnen. Op te merken valt hierbij, dat Sneek diverse basisspelers thuis liet met het oog op de naderende finale van de districtsbeker Noord.

Op 13 september 2014 leek FC Lisse een gemakkelijke overwinning te behalen. FC Lisse profiteerde via Tom Broekhuizen van gesteggel bij de zijlijn over een inworp. Door een blunder van Sneek-doelman Ivan Landlust maakte Guido Pauw een kwartier voor tijd de 0-2. FC Lisse had niet gerekend op Tjisse Kerkstra. De ONS-invaller deed de partijen van het veld stappen met 2-2.

Pakjesavond 2015. FC Lisse won overtuigend met 2-0 in Sneek door Niels Buijs en Tom Zoontjes. Het laatste optreden van Sneek en de FC in Friesland had schriftelijk afgedaan kunnen worden. Op 26 november 2016 kwam Lis als koploper naar Sneek. De thuisclub was behoorlijk compleet van samenstelling en besloot de eigen zestien dicht te timmeren. Er kwam geen Lisserse speler door heen. Een typische 0-0.

Komende zaterdag is er geen typische 0-0 te verwachten. ONS Sneek tegen  FC Lisse begint om drie uur. De supporters van FC Lisse kunnen hun auto parkeren op het grote parkeerterrein aan de Alexanderstraat. Het gebruik van vuurwerk, fakkels en/of rookpotten is verboden.