Voorbeschouwing Noordwijk – FC Lisse

Voor FC Lisse-trainer Robbert de Ruiter wordt het komende zaterdag in Noordwijk vanaf half drie een bijzonder moment om terug te kijken. Robbert verliet immers in competitieverband de Duinwetering op 31 mei 2014 in de Topklasse met een degradatie als trainer van Noordwijk. Noordwijk had niet genoeg aan een 6-2 zege op Ajax-amateurs om de schade van het 6-1 verlies in Amsterdam te repareren. De Noordwijk – FC Lisse van zaterdag 16 maart 2019 is ook de wedstrijd van de leerling tegen de docent. De huidige trainer van Noordwijk Kees Zethof stak immers veel op van de wijze lessen destijds van Robbert de Ruiter.

Er is al jaren een druk spelersverkeer tussen Lisse en Noordwijk. Voor de fusie tussen Lisser Boys en Sportclub Lisse in 1981 speelden de beste spelers uit Lisse, Rob Suttorp en Ben Barten, voor Noordwijk. Begin jaren tachtig gingen spelers van Noordwijk, zoals Ruud Bröring, Sjoerd Boot, Frans van der Veen en Hans Westgeest afbouwen op Ter Specke. Hans overleed tragisch bij een partijtje zaalvoetbal in Sporthal Ter Specke. René van Hensbergen was de volgende Noortukker die zich aandiende bij de FC.

Begin jaren negentig was Noordwijk de visvijver, waaruit de talenten werden gevist. Zowel naar het betaalde voetbal (onder meer Edwin van der Sar, Bram en Cees Marbus, Leonard van Utrecht en Rob van Dijk) als naar het amateurvoetbal. Noordwijker Robert Vermin sloeg letterlijk zijn vleugels uit bij FC Lisse.

Ongeveer vijftien jaar geleden kende FC Lisse grotere ambities dan haar buurman. Michael van der Laan, terug op het oude nest, en Jelle Korbee maakten als boezemvrienden de overstap van Noordwijk naar FC Lisse om met de geel-blauwen amateurkampioen van Nederland te worden in 2008.

Op 27 oktober 2018 stond de heenwedstrijd op het programma tussen FC Lisse en Noordwijk. FC Lisse had wat goed te maken na de 9-1 nederlaag bij DVS’33. FC Lisse was op de laatste dag van de zomertijd een uur lang beter dan de opponent uit Noordwijk. FC Lisse kwam aan de leiding door een benutte strafschop van Rowdy van der Putten. Een pingel veroorzaakt door Noordwijk-doelman Roy Rondeltap. Die kreeg daarvoor geel. Even later leek Rondeltap wederom Rowdy te vloeren. Een tweede pingel en dus rood voor Rondeltap bleef uit. De wedstrijd kantelde na zestig minuten door het inbrengen van Nick van Staveren. De voormalig speler van SV Hillegom bracht gif in de Noordwijkse ploeg. Vanaf dat moment zou Van Staveren door zijn diepgang vaak positief bepalend zijn voor de resultaten van Noordwijk.

Kees Zethof hanteert 1 april als peildatum. Staat zijn ploeg dan nog bovenaan in de derde divisie dan mogen de Noordwijkers pas echt de kampioenswens uit spreken. Voorzichtigheid troef op dat gebied in Noordwijk. Noordwijk weet in ieder geval wat het is om ‘lelijke’ wedstrijden te winnen. Onder moeilijke omstandigheden trotseerden de Noordwijkers afgelopen zaterdag de ‘Friese storm’bij Harkemase Boys. FC Lisse speelde een draak van een wedstrijd tegen ONS Sneek.

Voor een Bollenderby als Noordwijk – FC Lisse hoef je geen speler extra te motiveren. In het verleden werd Noordwijk het ‘Ajax van het amateurvoetbal’genoemd en FC Lisse ‘De slapende Reus.’ De wedstrijden tussen Noordwijk en FC Lisse zijn altijd meeslepend. Ook komende zaterdag is het nodige te verwachten aan de Duinwetering. De aftrap is om half drie.